Boranija sa belim lukom
Ov boranija je gotova za 15 minuta i savršena je i topla i hladna.
Sastojci:
500 g boranije (zelene ili žute)3–4 čena belog luka2–3 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)So, biber po ukusuPo želji: seckani peršun, limunov sok, aleva paprika ili čili
Priprema:
Priprema boranije
Boraniju treba oprati, očistiti vrhove i, po potrebi, iseći na manje komade. Zatim se kuva u blago posoljenoj vodi 10–15 minuta, dok ne omekša, ali da ostane blago hrskava.
Priprema belog luka
U većem tiganju zagreva se maslinovo ulje, pa se dodaje sitno seckan ili izgnječen beli luk. Luk se lagano prži dok ne zamiriše i blago porumeni, vodeći računa da ne zagori.
Spajanje sastojaka
Procedjena boranija se dodaje u tiganj sa belim lukom. Sve se dobro promeša, a zatim se začinjava solju i biberom po ukusu. Po želji, može se dodati i malo limunovog soka ili seckani peršun za osvežavajuću notu. Ljubitelji pikantnijeg ukusa mogu dodati čili ili alevu papriku.
Posluženje
Jelo se služi toplo kao lagani glavni obrok, uz kuvani krompir ili barena jaja, ili kao prilog uz meso ili ribu. Ukusna je i kada se jede hladna, kao letnja salata.

Trenutno nema komentara! Budite prvi