Mekane kiflice koje se lako prave kod kuće – idealne za putovanje
Ove mekane i nežne kiflice savršen su izbor za sve koji žele jednostavan recept za ukusnu užinu. Lako se prave kod kuće, a zbog svoje mekoće i obima idealne su za poneti na put ili piknik.
Sastojci:
500 g glatkog brašna1 kesica suvog kvasca (7 g)1 kašičica šećera1 kašičica soli250 ml mlake vode ili mleka50 ml ulja1 jaje (za premaz)malo susama ili maka za posipanje (po želji)
Priprema:
U veću činiju staviti mlaku vodu ili mleko, dodati šećer i suvi kvasac, pa ostaviti da odstoji oko 10 minuta dok se ne zapeni. U posebnoj posudi pomešati brašno i so, zatim dodati nadošli kvasac i ulje. Zamesiti glatko, mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ukoliko je potrebno, dodati još malo brašna ili tečnosti.
Testo ostaviti na toplom mestu, pokriveno kuhinjskom krpom, da naraste oko 45 minuta, dok se ne udvostruči.
Naraslo testo razviti na blago pobrašnjenoj površini u krug debljine oko 1 cm, zatim ga podeliti na 8 jednakih delova poput pite. Svaki deo uviti u rolnicu, formirajući kiflice.
Kiflice poređati na pleh obložen papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom i po želji posuti susamom ili makom. Ostaviti još 15 minuta da odmore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Ove kiflice su savršeno mekane i mirisne, a mogu se jesti tople ili hladne. Lako se pakuju, što ih čini idealnim izborom za užinu tokom putovanja, izleta ili na poslu.

Trenutno nema komentara! Budite prvi