Ovaj korak mnogi preskaču: Evo zašto lubenicu uvek treba oprati pre sečenja, čak i ako ne jedete koru
Lubenica je sinonim za leto, ali da li ste znali da je pre sečenja i posluživanja ključno temeljno je oprati? To je korak koji mnogi preskaču, a evo zašto je važan.
Čvrsta kora lubenice ima značajnu ulogu u zaštiti sočnog, ružičastog mesa od štetočina, zagađivača i mikroorganizama. Nečistoće mogu poticati iz zemlje na kojoj je rasla, sanduka u kojem je transportovana, lepljivih kolica u prodavnici ili prašnjavog prtljažnika vašeg automobila, piše portal Martha Stewart.

Iako većina ljudi ne jede koru, upravo taj zaštitni omotač može brzo postati izvor kontaminacije. Bakterije, prljavština i drugi ostaci sa površine mogu se nožem preneti na meso čim je zasečete, zagađujući tako svaku krišku. Zato je važno uvek pregledati lubenicu pre kupovine i izbegavati one sa vidljivim pukotinama ili oštećenjima, jer ona omogućavaju ulazak zagađivača i ubrzavaju kvarenje.
Pravilno pranje
Pranje velike i teške lubenice može delovati kao gnjavaža u poređenju sa manjim voćem poput jagoda, ali postupak je jednostavan. Stavite lubenicu u čistu sudoperu i isperite je pod mlazom hladne vode, okrećući je kako biste oprali sve strane.
Za tvrdokornije mrlje koristite čistu četku za voće i povrće, pritom izbegavajte sapun, komercijalna sredstva za pranje voća ili varikinu. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) ne preporučuje njihovu upotrebu, jer mogu ostaviti štetne ostatke na kori.
Poseban oprez ako jedete koru
Temeljno pranje vodom sasvim je dovoljno ako planirate jesti samo meso lubenice. Međutim, ako želite iskoristiti i koru, recimo za kiseljenje ili kandiranje, preporučuje se dodatna mera zaštite protiv pesticida i bakterija.
Pomešajte hladnu vodu i sirće u boci sa raspršivačem, u odnosu 3:1. Dobro poprskajte celu lubenicu i ostavite da deluje pet do deset minuta. Zatim je temeljno isperite hladnom vodom da uklonite sirće i potpuno osušite pre sečenja, jer će mokra kora biti klizava.

Trenutno nema komentara! Budite prvi