Preko 2.000 godina star recept za pastu: Izmislili su ga Etrurci, a mi u njemu uživamo i dan danas
Jela sa testeninom iliti pastu vole (gotovo) svi, a raznovrsnost i nepresušan izvor recepata oduševljavaju iz dana u dan.
Tako se desilo i sa ovim više od 2000 godina starim receptom za testaroli, posebnu vrstu testenine. Sastojci ove paste, tj. testenine, neodoljivo podsećaju na naše mlince (što ćete videti kasnije u receptu), a priprema je slična – jedina razlika je što se testo kod testaroli testenine ne prži ili peče jako kao kod mlinaca, već je sličnije palačinki, piše Miss7.
Inače, testaroli se smatra jednom od najstarijih poznatih vrsta testenine, koja potiče još iz etrurskog doba, pre više od 2.000 godina. Uprkos toj dugoj istoriji, ovo jelo je opstalo do danas u delovima Italije, naročito u Toskani i Liguriji, gde se i dalje tradicionalno priprema. Kombinacija jednostavnih sastojaka čini testaroli pravim klasikom, koji spaja drevnu kulinarsku kulturu sa modernim uživanjem u hrani.
Ljubitelji testenine pre više od 2.500 godina: ko su bili Etrurci?
Etrurci su bili drevni narod koji je živeo u centralnoj Italiji pre otprilike 2.500 godina, prvenstveno u regiji koja danas obuhvata Toskanu, Umbriju i Lacio. Bili su poznati po urbanističkom planiranju, pismenosti i bogatoj kulturi koja je obuhvatala umetnost, religiju i zanate. Etrurci su imali dubok uticaj na ranu rimsku civilizaciju – od arhitekture do verskih običaja – i postavili su temelje za dalji razvoj u kasnijem Rimskom carstvu.

Recept star preko 2000 godina: Testaroli, klasična testenina iz antike
Sastojci:
Za testo:
200 g pšeničnog brašna
300 ml vode
1 kašičica soli
Za pesto:
1 veza svežeg bosiljka
1 veza sveže rukole
100 g grubo naribanog parmezana
dosta ekstra devičanskog maslinovog ulja
šaka oraha
so i biber po ukusu
Priprema:
Pomešajte brašno sa vodom i solju da dobijete glatko, tanko testo.
Lagano nauljite tiganj sa nelepljivim dnom i zagrejte. Sipajte tanki sloj testa i pecite dok ne porumeni s obe strane, slično palačinki.
Ispečeno testo narežite na veće komade i kratko blanširajte u ključaloj vodi, zatim ocedite.
Za pesto, pomešajte bosiljak i rukolu sa parmezanom, maslinovim uljem, orasima, solju i biberom u avanu ili blenderu dok ne postane glatko.
Pomešajte blanširano testo sa pestom i odmah poslužite.
Trenutno nema komentara! Budite prvi