Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela
Na Instagram stranici Taste Atlasa objavljen je video u kojem je gibanicu predstavljen kao srpski kulinarski specijalitet – i odmah su stigli komentari sa svih strana: „To nije gibanica!“
U opisu videa piše: „Iako se gibanica često priprema u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, najčešće se povezuje sa Srbijom. Radi se o tradicionalnom jelu nalik piti, koje spaja tanko testo sa kremastom mešavinom sira i jaja. Gibanica može biti i slatka i slana, zavisno od regiona i ukusa. U Srbiji se obično servira uz jogurt, idealna je za doručak ili zasitnu užinu, a često se pojavljuje i na svečanim trpezama kao hladno predjelo.“
Reakcije su stigle gotovo odmah – besni ljubitelji gibanice iz čitavog regiona uključili su se u raspravu koja je ubrzo prerasla u pravi „burek sa sirom debate“.
„Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili se pravi gužvara“, objasnila je jedna korisnica;
„Ovo nije gibanica, ovo je sarajevska pita (ukusnija od te dve, ako mene pitate)“, nadovezala se druga.
Ipak, glavna rasprava povela se oko nadeva – nakon što je treća konstatovala da joj „ovo izgleda kao burek, tradicionalna gibanica je slatka sa punjenjem od jabuka i maka“.
Nikad niste čuli za slatku gibanicu? Pa, izgleda da je mnogima u Srbiji to nezamislivo, pod gibanicom se podrazumeva isključivo ona sa sirom i jajima.
I u većem delu Balkana, gibanica se „vodi“ kao slana pita, međutim, ispostavlja se da je u nekim krajevima to naziv za slatku pitu.
„Postoji međimurska gibanica u Hrvatskoj i prekmurska u Sloveniji. Takođe, svaka štrudla s kvascem ovde može da se zove gibanica. Ono što vi zovete gibanica u Srbiji, u Hrvatskoj bi bilo „pita gužvara“, jer je gibanica ovde slatko jelo“.
Međimurska gibanica je tradicionalni dezert hrvatske kuhinje, a sastoji se od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak 4 vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je i prekmurska, koja takođe uz kore ima 4 fila – smetana (slatka pavlaka), rendane jabuke, mleveni orasi i mak.

Kude nas u Moravu, “gi” ga nema, ovde se vika “banica”.
Gibanica je ARAPSKO jelo i potiče od arapske reči “gibn” što znači sir i došla je fo nas preko Turaka. Živeo sam godinama tamo i video! Naš najpoznatiji etnolog tvrdi isto.
Međimurska gibanica s tikvama i makom.Majka mi je poreklom iz Međimurja i puno puta je bila odlična.
Dok se “svađamo” oko gibanice, ima nade za sve nas i neka tako ostane zauvek, da nam to bude jedini razdor.
Svađa oko jela, je potpuno bez smisla.
A i zna se, da je Gibanica Slovenska
Svađa oko hrane, je potpuno bez smisla.
A i zna se, da je Gibanica Slovenska.