• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela
Foto: Simonida Djordjevic / Alamy / Profimedia

Šta je i čija je gibanica: Srbi i Hrvati se posvađali oko omiljenog jela

CityMagazine
06.09.2025. 2 min Gourmet

Na Instagram stranici Taste Atlasa objavljen je video u kojem je gibanicu predstavljen kao srpski kulinarski specijalitet – i odmah su stigli komentari sa svih strana: „To nije gibanica!“

U opisu videa piše: „Iako se gibanica često priprema u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, najčešće se povezuje sa Srbijom. Radi se o tradicionalnom jelu nalik piti, koje spaja tanko testo sa kremastom mešavinom sira i jaja. Gibanica može biti i slatka i slana, zavisno od regiona i ukusa. U Srbiji se obično servira uz jogurt, idealna je za doručak ili zasitnu užinu, a često se pojavljuje i na svečanim trpezama kao hladno predjelo.“

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Reakcije su stigle gotovo odmah – besni ljubitelji gibanice iz čitavog regiona uključili su se u raspravu koja je ubrzo prerasla u pravi „burek sa sirom debate“.

„Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili se pravi gužvara“, objasnila je jedna korisnica;

„Ovo nije gibanica, ovo je sarajevska pita (ukusnija od te dve, ako mene pitate)“, nadovezala se druga.

Ipak, glavna rasprava povela se oko nadeva – nakon što je treća konstatovala da joj „ovo izgleda kao burek, tradicionalna gibanica je slatka sa punjenjem od jabuka i maka“.

Nikad niste čuli za slatku gibanicu? Pa, izgleda da je mnogima u Srbiji to nezamislivo, pod gibanicom se podrazumeva isključivo ona sa sirom i jajima.

I u većem delu Balkana, gibanica se „vodi“ kao slana pita, međutim, ispostavlja se da je u nekim krajevima to naziv za slatku pitu.

„Postoji međimurska gibanica u Hrvatskoj i prekmurska u Sloveniji. Takođe, svaka štrudla s kvascem ovde može da se zove gibanica. Ono što vi zovete gibanica u Srbiji, u Hrvatskoj bi bilo „pita gužvara“, jer je gibanica ovde slatko jelo“.

Međimurska gibanica je tradicionalni dezert hrvatske kuhinje, a sastoji se od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak 4 vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je i prekmurska, koja takođe uz kore ima 4 fila – smetana (slatka pavlaka), rendane jabuke, mleveni orasi i mak.

Oznake:

gibanica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama
Prethodni

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice
Sledeći

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

Sledeći
Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice
06.09.2025.

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

Prethodni
05.09.2025.

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama

Zaboravite na machu, hojicha čaj je ukrao sve simpatije i postao viralni napitak na mrežama

6 Comments

  1. Krsta kaže:
    06.09.2025. u 10:06

    Kude nas u Moravu, “gi” ga nema, ovde se vika “banica”.

    Odgovori
  2. Otac kaže:
    06.09.2025. u 10:18

    Gibanica je ARAPSKO jelo i potiče od arapske reči “gibn” što znači sir i došla je fo nas preko Turaka. Živeo sam godinama tamo i video! Naš najpoznatiji etnolog tvrdi isto.

    Odgovori
  3. VM kaže:
    06.09.2025. u 11:12

    Međimurska gibanica s tikvama i makom.Majka mi je poreklom iz Međimurja i puno puta je bila odlična.

    Odgovori
  4. ☮️ kaže:
    06.09.2025. u 19:17

    Dok se “svađamo” oko gibanice, ima nade za sve nas i neka tako ostane zauvek, da nam to bude jedini razdor.

    Odgovori
  5. Anonimni kaže:
    07.09.2025. u 21:42

    Svađa oko jela, je potpuno bez smisla.
    A i zna se, da je Gibanica Slovenska

    Odgovori
  6. Gara kaže:
    07.09.2025. u 21:43

    Svađa oko hrane, je potpuno bez smisla.
    A i zna se, da je Gibanica Slovenska.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

žikina dinastija
Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
CityMagazine
eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖