• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
gibanica
Foto: Shutterstock/nada54

Gibanica – najbrži i najjednostavniji recept za savršenu sočnost iznutra i neodoljivu hrskavost spolja

CityMagazine
30.10.2024. 2 min Recepti

Gibanica je tradicionalno domaće jelo bez koga ne može da prođe nijedan gurmanski doručak ili slavlje u Srbiji i regionu. Debele kore natopjene bogatim filom od sira i jaja, pa ispečene u rerni stvaraju zavodljivu i slasnu kombinaciju različitih ukusa i tekstura pred kojom niko nije imun.

Gibanica se može praviti na razne načine, mada se uglavnom svi recepti svode na naizmenično ređanje kora, sira i fila. No, mi vam ovoga puta donosmo nešto drugačiji predlog, a to je gibanica od gužvanih kora!

Ovom tehnikom postiže se savršena sočnost iznutra, te neodoljiva hrskavost spolja, zbog čega će upravo ovaj recept oduševiti sve one koji ga probaju. Priprema se vrlo brzo i lako, a efekat je takav da će oduševiti i one najprobirljivije, uključujući i decu. Detaljne instrukcije za najlepšu domaću gibanicu pogledajte u nastavku:

Gibanica

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g sira (feta ili drugi po izboru)
  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja (ili otopljenog putera)
  • So po ukusu
  • Prstohvat bibera (opciono)
Gibanica - najbrži i najjednostavniji recept za savršenu sočnost iznutra i neodoljivu hrskavost spolja
Foto: Shutterstock/MoDaVi Art

Priprema:

  1. U velikoj posudi izmešajte izgnječeni sir, jaja, jogurt, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sve sjedini.
  2. Podmažite pleh sa malo ulja ili putera.
  3. Na dno pleha stavite dve kore tako da sedelimično preklapaju i da krajevi vire iz pleha.
  4. Ostavite jednu koru sa strane, a ostale pojedinačno umačite u pripremljenu mešavinu jaja i sira, malo ih ocedite i tako zgužvane ređajte preko prve kore jednu do druge, zbijajući ih da se popuni ceo pleh i da nema praznina.
  5. Nakon toga, prekrijte složene kore ostacima kora koje vire iz pleha, pa i njih premažite sa malo fila.
  6. Na kraju sve ušuškajte poslednjom korom, pa je premažite uljem ili razmućenim jajetom.
  7. Pecite gibanicu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
  8. Kada je gibanica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplu uz jogurt ili meze po izboru i uživajte u svom slasnom bogatom obroku!

Bonus savet:

Gibanica se može obogatiti raznim sastojcima poput spanaća, blitve, crvene paprike, seckane slaninice… Prijatno!

Oznake:

gibanicajajakoresir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

marcipan
Prethodni

Marcipan – osnovni recept za sastojak koji svaku poslasticu podiže na viši nivo

komisbrot
Sledeći

Komisbrot – raskošni slatki hleb sa suvim voćem koji je nezaobilazni deo praznične trpeze

Sledeći
komisbrot
30.10.2024.

Komisbrot – raskošni slatki hleb sa suvim voćem koji je nezaobilazni deo praznične trpeze

Prethodni
29.10.2024.

Marcipan – osnovni recept za sastojak koji svaku poslasticu podiže na viši nivo

marcipan

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖