Da li ovo najbolji odnos paprika i patlidžana za ajvar?
Kada pomislimo na jesen, jedan miris je mnogima prva asocijacija, a to je miris pečenih paprika i patlidžana za pripremu ajvara.
Ajvar je mnogima omiljeni namaz, a ne moramo posebno napominjati kako se dobro slaže s pečenim mesom, kobasicama, ali i jednostavno s kriškom domaćeg hleba, piše Zadovoljna.hr.
Zato ima posebno mesto u našoj kulinarskoj tradiciji. Ali, jedno pitanje se uvek postavlja:
Koji je idealan odnos paprika i patlidžana za savršen ajvar?
Paprika u glavnoj ulozi
Ukus ajvara pre svega diktira kvalitet paprike. Najbolji rezultat postići ćete ako birate mesnate, zrele i sočne plodove – one koje pri svakom zalogaju donose punoću slatkog i aromatičnog ukusa.
Upravo paprika daje me onu prepoznatljivu crvenu boju i slast zbog koje ga obožavamo.
Koliko patlidžana dodati?
Patlidžan u receptu nije samo sporedni glumac – njegova kremasta tekstura ublažava intenzitet paprike i daje kremastu teksturu. Ipak, količina patlidžana može promeniti i ukus i boju.
Zato u brojnim receptima stoji kako je najbolje na pet kilograma paprika staviti kilogram patlidžana.
Takav odnos osigurava da paprika ostane dominantna, a patlidžan diskretno zaokruži celu priču.
Oni koji žele pikantniji ukus, često dodaju više paprika, a postoje i recepti koji kažu da u ajvar ide – isključivo paprika, kao i oni koji kažu da je najbolji koristiti jednaki odnos paprika i patlidžana.

U pravi ajvar patlidzan ide 0 posto.u svim drugim procentima to vise nije ajvar i tacka
Da!
Tako je, u ajvar ide samo paprika, kod nas u Pirotu s paradajzem se zove “pindzur”. Mozda je veatacka inteligencija inicijator novog ajvara, na zalost
I Josip Broz je voleo ajvar sa Petinom plavog patlidžana u odnosu na papriku takvog jedem sedamdeset godina
Ajvar je samo od paprike.Sve drugo nije ajvar.Može se nazvati svakakvim imenima.
da
Пробао и….ајвар са самом паприком ми буде сувише жесток и додајем на 10 кг паприке око 600-700 гр патлиџана, максимално 1 кг и буде ми укуснији него са самом паприком. Ако се додаје више патлиџана ајвар буде бљутав.
Samo paprika=ajvar
Paprika,patlidzan,beli luk,+- feferoni = pindjur. Tako su mene naucili,a da li je ispravno,ne znam. Ukusno je i jedno i drugo,meni licno,vise pindjur.
I šta ste napisali, ono što smo i bez vas znali. Dajte nešto konkretno a ne izokola. Ili pisac ovog teksta nikada nije pravio ajvar. Bolji je za njega onaj iz radnje, čik pogodi od čega je je.
Ja stavljam 10 kg paprika i 3 kg patlidjana bude super
Isti recept kao Mirjana,10kg paprika i 2-3kg pečenog plavog patlidžana,plus peršun,ljuta sveža mlevena paprika,plus kašika esencije,naravno ulje.Niko ne može da mu odoli.
Sta je razlog da se uopste diskutuje o tome. Patlidzan je povrce /mada kazu da je voce/ isto kao paprika. U njemu ima vise gvozdja nego u paprici a mozda ima i drugih vitamina i minerala vise od paprike. Sta je problem, ko hoce sprema ajvar sa patlidzanom a ko ne zeli ne mora. Ne lupetajte bez potrebe sta je sta.