• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
ajvar
Foto: Shutterstock/Igor Dutina

Da li ovo najbolji odnos paprika i patlidžana za ajvar?

CityMagazine
07.09.2025. 1 min Gourmet

Kada pomislimo na jesen, jedan miris je mnogima prva asocijacija, a to je miris pečenih paprika i patlidžana za pripremu ajvara.

Ajvar je mnogima omiljeni namaz, a ne moramo posebno napominjati kako se dobro slaže s pečenim mesom, kobasicama, ali i jednostavno s kriškom domaćeg hleba, piše Zadovoljna.hr.

Zato ima posebno mesto u našoj kulinarskoj tradiciji. Ali, jedno pitanje se uvek postavlja:

Koji je idealan odnos paprika i patlidžana za savršen ajvar?

Paprika u glavnoj ulozi

Ukus ajvara pre svega diktira kvalitet paprike. Najbolji rezultat postići ćete ako birate mesnate, zrele i sočne plodove – one koje pri svakom zalogaju donose punoću slatkog i aromatičnog ukusa.

Upravo paprika daje me onu prepoznatljivu crvenu boju i slast zbog koje ga obožavamo.

Koliko patlidžana dodati?

Patlidžan u receptu nije samo sporedni glumac – njegova kremasta tekstura ublažava intenzitet paprike i daje kremastu teksturu. Ipak, količina patlidžana može promeniti i ukus i boju.

Zato u brojnim receptima stoji kako je najbolje na pet kilograma paprika staviti kilogram patlidžana.

Takav odnos osigurava da paprika ostane dominantna, a patlidžan diskretno zaokruži celu priču.

Oni koji žele pikantniji ukus, često dodaju više paprika, a postoje i recepti koji kažu da u ajvar ide – isključivo paprika, kao i oni koji kažu da je najbolji koristiti jednaki odnos paprika i patlidžana.

Oznake:

Ajvarpaprikapatlidžan

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice
Prethodni

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

Kupili ste kilu blitve ili spanaća, a posle kuvanja ostane tek malo? Evo zašto se to dešava
Sledeći

Kupili ste kilu blitve ili spanaća, a posle kuvanja ostane tek malo? Evo zašto se to dešava

Sledeći
Kupili ste kilu blitve ili spanaća, a posle kuvanja ostane tek malo? Evo zašto se to dešava
07.09.2025.

Kupili ste kilu blitve ili spanaća, a posle kuvanja ostane tek malo? Evo zašto se to dešava

Prethodni
06.09.2025.

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

Pripremite jaja bez kapljice ulja: Trik koji znaju samo iskusne domaćice

12 Comments

  1. Neo kaže:
    07.09.2025. u 16:52

    U pravi ajvar patlidzan ide 0 posto.u svim drugim procentima to vise nije ajvar i tacka

    Odgovori
    1. Iva kaže:
      08.09.2025. u 21:38

      Da!

      Odgovori
    2. Sarba kaže:
      09.09.2025. u 00:18

      Tako je, u ajvar ide samo paprika, kod nas u Pirotu s paradajzem se zove “pindzur”. Mozda je veatacka inteligencija inicijator novog ajvara, na zalost

      Odgovori
    3. Anonimni kaže:
      10.09.2025. u 19:24

      I Josip Broz je voleo ajvar sa Petinom plavog patlidžana u odnosu na papriku takvog jedem sedamdeset godina

      Odgovori
  2. Dragan kaže:
    08.09.2025. u 12:31

    Ajvar je samo od paprike.Sve drugo nije ajvar.Može se nazvati svakakvim imenima.

    Odgovori
    1. Anonimni kaže:
      08.09.2025. u 19:19

      da

      Odgovori
    2. Н.Сад kaže:
      10.09.2025. u 07:51

      Пробао и….ајвар са самом паприком ми буде сувише жесток и додајем на 10 кг паприке око 600-700 гр патлиџана, максимално 1 кг и буде ми укуснији него са самом паприком. Ако се додаје више патлиџана ајвар буде бљутав.

      Odgovori
  3. Mimi kaže:
    08.09.2025. u 16:09

    Samo paprika=ajvar
    Paprika,patlidzan,beli luk,+- feferoni = pindjur. Tako su mene naucili,a da li je ispravno,ne znam. Ukusno je i jedno i drugo,meni licno,vise pindjur.

    Odgovori
  4. Goran kaže:
    08.09.2025. u 18:17

    I šta ste napisali, ono što smo i bez vas znali. Dajte nešto konkretno a ne izokola. Ili pisac ovog teksta nikada nije pravio ajvar. Bolji je za njega onaj iz radnje, čik pogodi od čega je je.

    Odgovori
  5. Mirjana kaže:
    09.09.2025. u 02:16

    Ja stavljam 10 kg paprika i 3 kg patlidjana bude super

    Odgovori
  6. Svetlana kaže:
    09.09.2025. u 12:42

    Isti recept kao Mirjana,10kg paprika i 2-3kg pečenog plavog patlidžana,plus peršun,ljuta sveža mlevena paprika,plus kašika esencije,naravno ulje.Niko ne može da mu odoli.

    Odgovori
  7. Peytra kaže:
    09.09.2025. u 13:34

    Sta je razlog da se uopste diskutuje o tome. Patlidzan je povrce /mada kazu da je voce/ isto kao paprika. U njemu ima vise gvozdja nego u paprici a mozda ima i drugih vitamina i minerala vise od paprike. Sta je problem, ko hoce sprema ajvar sa patlidzanom a ko ne zeli ne mora. Ne lupetajte bez potrebe sta je sta.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖