• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
papir za pečenje
Papir za pečenje, foto: Jordi Mora Igual / Alamy / Profimedia

Profesionalni kuvari na dno rerne uvek stave papir za pečenje: Kad vidite zašto, i vi ćete početi

CityMagazine
28.09.2025. 2 min Ishrana

Korišćenje papira za pečenje na dnu rerne je jednostavan trik koji koriste i profesionalni kuvari.

Možda zvuči neobično, ali stavljanje papira za pečenje direktno na dno rerne jedan je od trikova koje koriste i profesionalci – i to s dobrim razlogom.

Ako želite da vaša jela izgledaju i budu pečena kao profesionalna, pored talenta i ljubavi prema kuvanju, važni su i mali trikovi koji prave veliku razliku.

Jedan od takvih trikova je uklanjanje rešetke i postavljanje papira za pečenje direktno na dno rerne tokom termičke obrade hrane, piše Ell.si.

Rernu treba zagrejati na visoku temperaturu, preporučeno oko 250 stepeni Celzijusa.

Važno je proveriti i da li vaša rerna ima ventilacione otvore na dnu, jer u tom slučaju ova tehnika nije pogodna.

Ali zašto je ovo uopšte korisno?

Pečenje direktno na dnu rerne omogućava intenzivniji i ravnomerniji prenos toplote. Toplota bolje kruži pri dnu rerne, pa se hrana peče brže i ravnomernije, što je posebno pogodno za jela poput pice, hleba, pečene peradi ili povrća.

Kod ovih jela je ključno postići savršeno hrskavu koricu, što je znatno lakše sa pečenjem na dnu.

Papir za pečenje nije koristan samo zbog same pripreme hrane.

On štiti vašu rernu od masnoće, sokova i ostataka hrane, što znatno olakšava čišćenje i sprečava neprijatne mirise koji nastaju od zapečenih ostataka.

Pored toga, sprečava direktan kontakt hrane s vrućim metalnim delovima rerne, smanjujući rizik da se hrana zažari ili da masnoća prska svuda.

Dodatna prednost pečenja na dnu je što je hrana bliže izvoru toplote, što omogućava bržu karamelizaciju i bogatiji ukus.

Ovo je posebno važno kod pečenja povrća, mesa ili testa – dakle jela gde želite hrskavu spoljašnjost i sočnu unutrašnjost.

Profesionalni kuvari upravo ovim načinom često postižu zlatno-smeđu, hrskavu koricu koju je teže dobiti na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu rerne sa papirom za pečenje daje bolje rezultate, kraće vreme pečenja i manje stresa pri čišćenju.

Dosta pozitivnih razloga, zar ne?

Oznake:

papir za pečenje

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Test koji je još 1951. dokazao da su ljudi povodljivi: Pokušajte da ga rešite, ali budite iskreni
Prethodni

Test koji je još 1951. dokazao da su ljudi povodljivi: Pokušajte da ga rešite, ali budite iskreni

voće
Sledeći

Lekar sa Harvarda: Voće koje treba da izbegavate u širokom luku

Sledeći
voće
29.09.2025.

Lekar sa Harvarda: Voće koje treba da izbegavate u širokom luku

Prethodni
28.09.2025.

Test koji je još 1951. dokazao da su ljudi povodljivi: Pokušajte da ga rešite, ali budite iskreni

Test koji je još 1951. dokazao da su ljudi povodljivi: Pokušajte da ga rešite, ali budite iskreni

14 Comments

  1. Баш професионално kaže:
    28.09.2025. u 13:55

    Папир за печење је декларисан за температуру до 200 степени, ретко до 220. Преко декларисане температуре папир почиње да гори (без пламена) и испушта отровна испарења.
    Па почните и ви…

    Odgovori
    1. Zoran kaže:
      29.09.2025. u 00:32

      Tačno tako.

      Odgovori
    2. Ana kaže:
      29.09.2025. u 07:38

      Apsolutno tačno. Ovaj članak nema nikakvog smisla.

      Odgovori
      1. Rade kaže:
        29.09.2025. u 17:31

        Pre 30 godina nije bio papir za pecenje pa su se i tada gotovila jela

        Odgovori
      2. Živan kaže:
        29.09.2025. u 23:22

        Umesto da rerna može da gura više temperature od 250° i problem rešen sad treba da se loži papir da bi se nešto ispeklo?

        Odgovori
    3. Miodrag kaže:
      29.09.2025. u 09:24

      Bravo!
      Najveća korist ovog članka je što će neko možda da pročita ovaj komentar i nauči nešto. Svaka čast.

      Odgovori
    4. Maki kaže:
      29.09.2025. u 09:44

      Odlican komentar!

      Odgovori
  2. Ime ime kaže:
    29.09.2025. u 08:35

    To se kod nas kaže ssmgb( s… S… ,moj golube beli ) za svoga veka ne videh ovo,tek samo da se piše.

    Odgovori
    1. Verka kaže:
      29.09.2025. u 14:29

      Bravo!!!!!

      Odgovori
  3. Partsunny kaže:
    29.09.2025. u 11:22

    Mada na ovako glupe tekstove ne treba gubiti vreme,eto desilo mi se.Svaka rerna ima dva grejača.Jedan dole drugi gore iste snage.Svaka rerna ima pleh i svaka rerna ima mogućnost postavljanja tog pleja u najmanje tri položaja.Trik sa papirom važi za pleh a ne dno rerne.Gornji tekst je generisan by AI jer nije moguće da u 21. veku neko piše ovakve stupidarije.

    Odgovori
  4. Anonimni kaže:
    29.09.2025. u 18:04

    Glupost, 20 godina radim u kuhinji, samo bi izgoreo papir i dno rerne je rezervisano za jela koja treba da krckaju poput prebranac, musake i slično

    Odgovori
  5. Julijana kaže:
    30.09.2025. u 06:45

    Tehnika iz Nemacke i nasa ne moze da se upredjuje. Mozda da nije bila 99. ,pa i da pricamo.

    Odgovori
  6. Anonimni kaže:
    30.09.2025. u 11:44

    Ni pročitah veću glupost

    Odgovori
  7. Snežana kaže:
    30.09.2025. u 13:17

    Što izgubih vreme čitajući ovaj glupi tekst

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖