Malidžano – savršeni namaz od patlidžana za svaki dan
Malidžano je lagan, zdrav namaz pun ukusa – idealan za brzi doručak, užinu ili večeru uz društvo. Patlidžan je bogat vlaknima i antioksidansima, a malidžano je prirodno veganski i bez glutena.
Sastojci:
2 velika patlidžana
2 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu
Po želji: svež peršun ili malo ljute papričice za dodatni šmek
Priprema:
Pecite patlidžane: Zagrejte rernu na 200°C i stavite patlidžane cele, sa korom, da se peku oko 30–40 minuta, dok ne omekšaju. Za dimljeni ukus možete ih peći i na roštilju ili direktno na ringli.
Pripremite meso patlidžana: Ohladite ih malo, prepolovite i kašikom izvadite unutrašnje meso, kožu bacite.
Blendanje: Stavite meso patlidžana u blender zajedno sa belim lukom, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom. Izblendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
Začinite po želji: Probajte i po potrebi dodajte još začina – peršun ili ljutu papričicu će dati dodatnu aromu.
Serviranje: Poslužite uz hleb, tost, ili kao prilog uz meso i povrće.
Saveti za savršeni malidžano:
Malidžano je još ukusniji ako odstoji u frižideru barem sat vremena – okusi se lepo prožmu.
Možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana.

Ako dodate još i pastu od susama (tahini) dobićete BABA GANUŠ, veoma ukusno orijentalno jelo.