• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako sve možete pripremiti plavi patlidžan?

Kako sve možete pripremiti plavi patlidžan?

Milica Arsić
11.07.2022. 2 min Recepti

Gastronomska tradicija nudi mnogo recepata bogatih ukusa, od kojih su neki nažalost vrlo zahtevni. Zato smo odlučili da sastavimo kratak vodič kako biste otkrili najbolje recepte sa plavim patlidžanom.

Kako čistite patlidžan?

Pre nego što krenemo u otkrivanje najboljih recepata sa ovom namirnicom, veoma je važno otkloniti gorak ukus. Stoga, patlidžane narežite na kriške. Prvi sloj patlidžana stavite u cediljku i pospite s malo soli. Nastavite s drugim slojevima dok ne iskoristite materijal. Neka so deluje oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena temeljno isperite patlidžan pod tekućom vodom. Zatim ocedite kriške kako biste uklonili višak vode. U ovom trenutku možete pripremiti bilo koji recept sa patlidžanom koji želite.

Recepti s patlidžanom na žaru

Najjednostavniji i najlakši recepti za pripremu patlidžana uključuju korišćenje patlidžana na žaru. Naime, on nije samo sjajan prilog mesu ili ribi, već pogodan za kreiranje predjela, priloga i zaista bogatih drugih jela. Od patlidžana na žaru možete, na primer, napraviti punjene kuglice koje će poslužiti kao predjelo, ubaciti u njih rikotu ili sir za mazanje, suhomesnato meso poput kuvane šunke. Zavežljaj zatvorite čačkalicom i to je to.

Uz grilovan patlidžan tada je moguće pripremiti laganu verziju parmigiane. U posudu za pečenje poređajte sloj patlidžana, umak od paradajza, narendan parmezan i zapecite u pećnici. Možete dodati i malo mocarele, kako biste dobili rastegljiv sloj, koji je zaista bogatog ukusa. Lagani patlidžan parmigiana može se poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo, u ovom slučaju uz svežu salatu.

Recepti s pečenim patlidžanom

Druga varijanta za spomenuto jelo jeste da kriške patlidžana stavite u pećnici pre nego što ih složite u posudu za pečenje zajedno sa svim ostalim sastojcima. Ploške patlidžana zapečene na niskoj temperaturi možete i da začinite, dodate kriške paradajza, malo mocarele i bosiljka.

Pečeni patlidžan takođe je ukusan i kao gratiniran. Sve što je potrebno učiniti jeste izrezati ih u obliku čamca i površinu posuti mešavinom prezle, parmezana, začinskog bilja i začina. Uključite roštilj, i za kratko vreme ćete dobiti zaista bogat prilog. Ako želite, preporučujemo da čamcima dodate mleveno meso. Sa druge strane, dobar izbor je i piletina ili ćuretina, za laganiju varijantu.

Recepti za prženi patlidžan

Patlidžan i krompir, kombinacija ovog klasika. Šteta što ovaj prilog obično pripremamo s puno, puno ulja. Savetujemo vam da umesto toga odaberete nelepljivi tiganj ili vok. Na taj način ćete izbeći korišćenje viška ulja. Savetujemo vam i da krompir blanširate u vodi pre nego što ga stavite u tiganj zajedno s paprikom. Brže će se skuvati i pustiti malo vlage koja omogućuje da jelo bude savršeno i bez ulja (ili gotovo). Kuvanje u nelepljivom tiganju s vrlo malo ulja takođe je idealan izbor za recept za peperonatu sa plavim patlidžanom. Ovaj tipični sicilijanski prilog postaje na taj način, bez prženja, lagan i pogodan za sve, pa i za one koji moraju da paze na liniju.

Izvor: Elle Italia

Naslovna fotografija: Celina Albertz / Unsplash

Oznake:

letoplavi patlidžanpovrcepriprema

Podeli

Zaprati Autor

Milica Arsić

Ostali članci

Sezona je kukuruza - isprobajte ova dva slasna recepta
Prethodni

Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!
Sledeći

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!

Sledeći
Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!
12.07.2022.

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!

Prethodni
09.07.2022.

Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta

Sezona je kukuruza - isprobajte ova dva slasna recepta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖