Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako sve možete pripremiti plavi patlidžan?

AUTOR: Milica Arsić 11 Jul, 2022
Kako sve možete pripremiti plavi patlidžan?

Gastronomska tradicija nudi mnogo recepata bogatih ukusa, od kojih su neki nažalost vrlo zahtevni. Zato smo odlučili da sastavimo kratak vodič kako biste otkrili najbolje recepte sa plavim patlidžanom.

Kako čistite patlidžan?

Pre nego što krenemo u otkrivanje najboljih recepata sa ovom namirnicom, veoma je važno otkloniti gorak ukus. Stoga, patlidžane narežite na kriške. Prvi sloj patlidžana stavite u cediljku i pospite s malo soli. Nastavite s drugim slojevima dok ne iskoristite materijal. Neka so deluje oko 30-40 minuta. Nakon tog vremena temeljno isperite patlidžan pod tekućom vodom. Zatim ocedite kriške kako biste uklonili višak vode. U ovom trenutku možete pripremiti bilo koji recept sa patlidžanom koji želite.

Recepti s patlidžanom na žaru

Najjednostavniji i najlakši recepti za pripremu patlidžana uključuju korišćenje patlidžana na žaru. Naime, on nije samo sjajan prilog mesu ili ribi, već pogodan za kreiranje predjela, priloga i zaista bogatih drugih jela. Od patlidžana na žaru možete, na primer, napraviti punjene kuglice koje će poslužiti kao predjelo, ubaciti u njih rikotu ili sir za mazanje, suhomesnato meso poput kuvane šunke. Zavežljaj zatvorite čačkalicom i to je to.

Uz grilovan patlidžan tada je moguće pripremiti laganu verziju parmigiane. U posudu za pečenje poređajte sloj patlidžana, umak od paradajza, narendan parmezan i zapecite u pećnici. Možete dodati i malo mocarele, kako biste dobili rastegljiv sloj, koji je zaista bogatog ukusa. Lagani patlidžan parmigiana može se poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo, u ovom slučaju uz svežu salatu.

Recepti s pečenim patlidžanom

Druga varijanta za spomenuto jelo jeste da kriške patlidžana stavite u pećnici pre nego što ih složite u posudu za pečenje zajedno sa svim ostalim sastojcima. Ploške patlidžana zapečene na niskoj temperaturi možete i da začinite, dodate kriške paradajza, malo mocarele i bosiljka.

Pečeni patlidžan takođe je ukusan i kao gratiniran. Sve što je potrebno učiniti jeste izrezati ih u obliku čamca i površinu posuti mešavinom prezle, parmezana, začinskog bilja i začina. Uključite roštilj, i za kratko vreme ćete dobiti zaista bogat prilog. Ako želite, preporučujemo da čamcima dodate mleveno meso. Sa druge strane, dobar izbor je i piletina ili ćuretina, za laganiju varijantu.

Recepti za prženi patlidžan

Patlidžan i krompir, kombinacija ovog klasika. Šteta što ovaj prilog obično pripremamo s puno, puno ulja. Savetujemo vam da umesto toga odaberete nelepljivi tiganj ili vok. Na taj način ćete izbeći korišćenje viška ulja. Savetujemo vam i da krompir blanširate u vodi pre nego što ga stavite u tiganj zajedno s paprikom. Brže će se skuvati i pustiti malo vlage koja omogućuje da jelo bude savršeno i bez ulja (ili gotovo). Kuvanje u nelepljivom tiganju s vrlo malo ulja takođe je idealan izbor za recept za peperonatu sa plavim patlidžanom. Ovaj tipični sicilijanski prilog postaje na taj način, bez prženja, lagan i pogodan za sve, pa i za one koji moraju da paze na liniju.

Izvor: Elle Italia

Naslovna fotografija: Celina Albertz / Unsplash

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…