Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta

AUTOR: CityMagazine 09 Jul, 2022
Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta

Leto je u punom jeku, što znači da je sezona kukuruza stigla i da je pravo vreme da u njoj uživamo bez griže savesti. Kukuruz nas uvek vraća u bezbrižno detinjstvo i letnje raspuste kada smo kod bake jeli kuvane purenjake i pečene pecare. Kao odrasli, sada ga pripremamo na roštilju kao obavezni prilog mesnim specijalitetima i grilovanom povrću. Ipak, iako je kukuruz sam po sebi ukusan u bilo kojoj varijanti, leto je odlična prilika da eksperimentišete i od njega napravite malo drugačija, zanimljiva jela.

Zato vam danas donosimo dva recepta kojima ćete oduševiti svoje ukućane i goste na letnjoj zabavi!

Kukuruz na žaru sa limetom i sirom

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

  • 1/4 šolje majoneza,
  • 1 kašičica rendane kore limete,
  • 1/4 kašičice čilija u prahu,
  • so,
  • 1/2 šolje feta sira,
  • 4 klipa kukuruza.

Priprema:

U činiji izmešajte majonez, narendanu limetinu koricu, čili i malo soli. Feta sir izmrvite i pospite po tanjiru. Ispecite kukuruz na roštilju. Premažite kukuruz prethodno izmešanom smesom, pa ga zatim uvaljajte u sir i poslužite.

Kiš sa kukuruzom i piletinom

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 250 g brašna,
  • 120 g maslaca,
  • 2 kašike pavlake,
  • 1 jaje

Za fil:

  • 1 pileći file srednje veličine,
  • 1 luk,
  • 2 kašike kukuruza iz konzerve,
  • 1 kašičica mešavine suvog začina

Za preliv:

  • 3 jaja,
  • 1/2 čaše pavlake,
  • 50 g rendanog trapista

Priprema:

Sastojke za testo pomešajte, dobro umesite i ostavite u frižideru barem pola sata. Naseckajte pileći file na kockice, luk naseckajte na sitno. Zagrejte ulje, propržite luk, pa kada dobije zlatnu boju dodajte pileći file i propržite ga na luku. Kada je piletina gotova dodajte kukuruz i promešajte. Kada je testo odmorilo, razvaljajte ga na oko dva centimetra debljine, pa ga rasporedite po okruglom plehu. Pre toga lim pouljite i pobrašnite ili stavite papir za pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni i testo pecite oko deset minuta. Izvadite testo iz rerne i na njega ravnomerno rasporedite fil. Umutite sastojke za preliv, prelijte preko fila, posipajte sa rendanim sirom i pecite na 200 stepeni dok se kiš ne zarumeni.

Naslovna fotografija: Bakd&Raw by Karolin Baitinger on Unsplash

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…