• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Otvoren prvi muzej viskija u Beogradu

Otvoren prvi muzej viskija u Beogradu

CityMagazine
08.07.2022. 2 min Gourmet

Beograd je postao prestonica viskija, bar na nekoliko meseci! Kako? Tako što je dobio svoj prvi Muzej viskija & bar na Dorćolu, u ulici Kneginje Ljubice 21.

Na otvaranju muzeja 7. jula 2022. godine bili su i brojni ljubitelji i poznavaoci viskija, poznate ličnosti Dejan Cukić, Marko i Milica Kon, Branislav Tomašević, Marina Ćosić, Aleksandar Srećković-Kubura, mnogobrojni blogeri i mediji koji su uživali u letnjem ambijentu preuređene kuće iz davne 1888. godine u dobrim zvucima beogradskog benda Girls, Boys and Toys.

Od 8. jula svaki posetilac imaće mogućnost da u okviru organizovanih tura proba dva ukusa viskija, uz različite čulne senzacije tokom probe. Cena ulaznice je 500 dinara, a posetioci mogu da budu samo punoletna lica. Ulaznice se kupuju u shop-u koji ima i ekskluzivnu ponudu majica, dukseva i drugih poklona. Radno vreme muzeja i shop-a je od 12 do 20h, s tim da ture počinju na svakih sat vremena od 13h.

Po prvi put van Irske, posetioci ovog nesvakidašnjeg muzeja imaju priliku da dožive deo ture iz čuvene Jameson destilerije u dablinskom Bow Street-u koja je jedna od najpoznatijih u svetu. Kroz neponovljivu turu stručni vodiči predstavljaju istoriju viskija od Mesopotamije do današnjih dana, kao i proces proizvodnje viskija, a prema tradiciji čuvene irske destilerije. U okviru muzeja nalazi se i 3D model tri bakarna kazana (potstila) koji zajedno predstavljaju jedinstveni proces trostruke destilacije, po kome je irski viski poznat širom sveta.

Pored posete muzeju posetioci će u posebno dizajniranom muzejskom Baru moći da probaju 25 različitih vrsta viskija koji će se služiti na pravi način za puno uživanje u čašici od 0,05l. Za sve one koji do sada nisu probali koktele od viskija sada imaju mogućnost da to urade u bašti ili lounge delu bara koji radi do ponoći i vikendom do 01h.

Muzej viskija poziva sve punoletne goste iz cele zemlje da prošire krug svojih znanja i prijateljstava u narednih pet meseci, jer je otvoren samo do 1. decembra. U ovom periodu biće organizovani nastupi DJ-eva kao i žive svirke, koktel večeri, radionice irskog plesa, kao i specijalne noćne ture sa celebrity vodičima…

Istorija

Reč viski potiče od starog irskog izraza „Uisce beatha” što znači „voda života”. Predstavlja kategoriju žestokih alkoholnih pića, koja nastaju destilacijom žitarica i čuvaju se u buradima ili bačvama napravljenim od hrastovog drveta. Najčešće se pravi od ječma, raži, ovsa, kukuruza, pšenice, a najpopularniji viski potiče iz Irske, Škotske i Sjedinjenih Američkih Država.

Irski viski je pitak i mek i odležava u hrastovom buretu minimum tri godine, a četiri od pet glavnih marki irskog viskija proizvodi se u Jameson destileriji Midlton. Originalni Irski viski se destiluje u tri kazana (tzv. potstila) i nema karakterističnu aromu. Američki viski u buradima starim značajno kraće i sadrži 51% kukuruza. Poslednjih decenija viski se vraća na puteve stare slave širom sveta, zahvaljujući standardizaciji proizvodnje, ali i inoviranju tradicionalne tehnologije kao što rade u Japanu.

Naslovna fotografija: Muzej viskija & bar/Promo

Oznake:

dorćolMuzej viskija & bar

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sladoled od avokada - savršen letnji recept kome nećete moći da odolite
Prethodni

Sladoled od avokada – savršen letnji recept kome nećete moći da odolite

Sezona je kukuruza - isprobajte ova dva slasna recepta
Sledeći

Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta

Sledeći
Sezona je kukuruza - isprobajte ova dva slasna recepta
09.07.2022.

Sezona je kukuruza – isprobajte ova dva slasna recepta

Prethodni
08.07.2022.

Sladoled od avokada – savršen letnji recept kome nećete moći da odolite

Sladoled od avokada - savršen letnji recept kome nećete moći da odolite

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    hajduk u beogradu
    Gledao sam film “Hajduk u Beogradu”, i jedna stvar me je najviše iznenadila
    CityMagazine
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    CityMagazine
    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    CityMagazine
    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖