Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sladoled od avokada – savršen letnji recept kome nećete moći da odolite

AUTOR: CityMagazine 08 Jul, 2022
Sladoled od avokada – savršen letnji recept kome nećete moći da odolite

Avokado je vrlo zdrava i ukusna namirnica koja se može koristiti za pripremu najrazličitijih jela, tosta, namaza, salata, a dobro nam je poznat i čuveni gvakamole sos koji se služi zajedno sa tortiljama i kukuruznim čipsom.

Međutim, njegova kremasta tekstura odlična je i za pravljenje smutija, musa, pa čak i sladoleda. Zbog toga vam u nastavku donosimo recept za savršen sladoled od avokada koji ćete obožavati!

Potrebno:

  • konzerva punomasnog kokosovog mleka (dobro ohlađenog)
  • 2 zrela avokada (oljuštena i narezana na četvrtine)
  • 1 zrela banana
  • 3 kašike meda ili nekog drugog zaslađivača
  • 2 kašike limunovog soka
  • 4-5 velikih listova nane
Foto: Shutterstock

Priprema:

Pre nego što počnete da pravite sladoled, stavite pravougaoni kalup (ili drugu sličnu posudu koju kasnije možete da stavite u zamrzivač) u frižider. Trebalo bi da stoji u frižideru najmanje 30 minuta.

Dobro izmiksajte avokado u blenderu na velikoj brzini.

Dodajte samo gusti deo kokosovog mleka (pokupite ga kašikom), a tečnost sačuvajte za pravljenje smutija. Trebaće vam između 35 i 40 ml, u zavisnosti od gustine mase. Ako je previše gusto, kasnije možete dodati još malo.

Zatim dodajte bananu, zaslađivač po ukusu, limunov sok i listiće nane. Mešajte dok ne dobijete prilično gustu kremastu masu.

Smesu sipajte u ohlađeni pleh, poravnajte i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata ili preko noći.

Savet plus: ostavite na sobnoj temperaturi 5-10 minuta pre serviranja.

Foto: Shutterstock

Dodatni saveti:

Ako volite ukus nane, udvostručite količinu listića nane, a na kraju umešajte šaku izlomljene crne čokolade.

Ako volite orašaste plodove, iseckajte malo pistaća i badema i umešajte ih neposredno pre nego što stavite sladoled u zamrzivač.

Ako vam menta nije omiljena, samo je izostavite.

Ako više volite aromu citrusa, umešajte kašiku rendane korice limuna ili pomorandže, ili jedno i drugo.

Još jedan savet za ljubitelje čokolade: umešajte 2 kašike kakao praha i napravite čokoladni sladoled od avokada i uživajte!

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…