• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Drška nagore ili nadole? Evo kako se pravilno slaže escajg u mašinu za sudove
foto: shutterstock/Studio113

Drška nagore ili nadole? Evo kako se pravilno slaže escajg u mašinu za sudove

CityMagazine
07.11.2025. 2 min IshranaZdravlje

Večita rasprava koja se vodi u gotovo svakom domaćinstvu je – treba li pribor za jelo u mašinu za sudove slagati s drškama gore ili dole? Na prvi pogled banalno pitanje, ali čim ga postavite, svi imaju svoje mišljenje… i svoje argumente.

S jedne strane su oni koji tvrde da pribor treba staviti s drškama nagore – jer tako lakše kontrolišete pražnjenje i ne morate dirati „glavu“ viljuške ili kašike prljavim rukama.

S druge strane su oni koji smatraju da je bolje staviti drške nadole (što znači da je „glava“ pribora okrenuta nagore), jer tada viljuške i kašike bolje dolaze u dodir s vodom i deterdžentom, pa se temeljnije peru, piše Zadovoljna.hr.

A šta kažu stručnjaci?

Lindzi Džouns, menadžerka brenda za mašine za sudove kod jednog velikog proizvođača, preporučila je za časopis Food&Wine da drške vilica i kašika budu nadole u korpi, kako bi glavice bile bolje izložene mlazu vode.

Takođe je napomenula da noževe – zbog bezbednosti prilikom pražnjenja – treba staviti s oštricom nadole (što znači drška nagore), kako ne bi došlo do povreda pri vađenju.

Ben Čapman, profesor i stručnjak za bezbednost hrane, objasnio je da je rizik od prenosa patogena s ruke na „glavu“ pribora pri pražnjenju vrlo mali – prvo morate imati patogen na ruci, zatim ga preneti na pribor, i potom on mora preživeti do kontakta s hranom… sve u svemu, niz „ako-i“ uslova. Nije proglasio nijednu metodu boljom od druge, osim što je naglasio da je verovatnoća da ćete se razboleti hvatanjem čistog pribora iz mašine vrlo mala.

Pored toga, bez obzira na način slaganja pribora, pranje ruku i opšta higijena u kuhinji imaju mnogo veći uticaj na bezbednost hrane nego pitanje hoćete li dršku staviti gore ili dole.

Tri ključne činjenice iz članka:

Pribor će se efikasnije očistiti ako dršku stavite nadole.

Noževe ipak stavite s drškom nagore kako biste izbegli povrede oštrim ivicama.

Šanse za prenos patogena na pribor kada ga uzimate za „glavu“ su male, a važnije je temeljno prati ruke pre pražnjenja mašine nego brinuti kako ćete okrenuti pribor.

Oznake:

escajgmašina za sudove

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu
Prethodni

Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu

Najrizičniji sirevi – u njima pronađena mikroplastika
Sledeći

Najrizičniji sirevi – u njima pronađena mikroplastika

Sledeći
Najrizičniji sirevi – u njima pronađena mikroplastika
08.11.2025.

Najrizičniji sirevi – u njima pronađena mikroplastika

Prethodni
07.11.2025.

Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu

Kako da prepoznate da je jabuka u marketu tretirana: Samo dobro pogledajte etiketu

2 Comments

  1. Stručnjak kaže:
    08.11.2025. u 00:28

    Kolega stručnjak, kako bi se inače kašika ili viljuška mogle staviti drugačije, sem drškom na dole, kad ne mogu da uđu u mesta predviđena za escajg drugačije nego jedino tako?

    Odgovori
  2. Pera kaže:
    08.11.2025. u 06:57

    U novijim mašinama za sudove imamo tanku fiokicu za escajg, gde se on slaže bočno i horizontalno (poput onoga kako stoji u kutiji set escajga kad ga kupite). Desi se da ga ne opere uvek baš najbolje.
    Inaćče, mislim da je najbolje varijanta drške nadole, ako escajg možete stavljati vertikalno u mašinu.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine
hbo max decembar
Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
CityMagazine
mayales
Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
CityMagazine
hajduk u beogradu
100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖