Kako napraviti domaći puter kod kuće za 10 minuta: Potrebna su vam samo dva sastojka i 250 dinara
Puter je nezaobilazan u mnogim domaćinstvima, ali kako cene hrane neprestano rastu, sve više tražimo načine da smanjimo troškove kupovine.
Pravi puter postaje sve skuplji, a jedan žena je odlućila da proba da napravi domaću verziju, piše express.uk.
Pravljenje putera je iznenađujuće jednostavno – potrebna su vam samo slatka pavlaka i malo morske soli ako volite slani puter. To je sve! Samo jedan ili dva sastojka i znatno je zdraviji od kupovnog. Još bolje, mnogo je jeftiniji: tegla slatke pavlake od 500 ml košta oko 250 dinara, što je daleko pristupačnije.
Njeno iskustvo pravljena putera prenosimo u celosti:
Uzela sam svoj mikser sa stalkom, pavlaku i počela da pravim domaći puter. Možete ga praviti i ručno, električnim mutilicom ili uz pomoć puter-miksera, ali ne bih preporučila samo ručno mućenje, jer traje predugo.
Počela sam tako što sam u mikser stavila 300 ml pavlake i pričvrstila nastavak za mućenje, zatim ga uključila na srednju brzinu.
Nakon nekoliko minuta pavlaka će početi da se zgusne i formira meke vrhove, a zatim će postati čvrsta. Iako deluje kao da je vreme da se prestane, nastavila sam da mutim dok se masnoća nije odvojila od tečnosti. Ovo je trajalo oko sedam minuta, a kada je tečnost počela da se talasa na dnu, vreme je da mikser isključim.
Nakon toga, procedila sam u činiju. Mlaćenicu koristim za palačinke, a odlično ide i za pohovanje piletine. Važno je da dobro pritisnete puter kako biste uklonili sav višak tečnosti.
Sada je vreme da dodate začine. Ja volim da ga držim jednostavnim – malo morske soli, ali možete dodati i beli luk ili papriku, što daje sjajan ukus.
Ovo će pomoći da puter duže traje u frižideru, jer se uklanja mlaćenica koja može brzo da pokvari puter.
Sledeći korak je ispiranje putera. Uzmite veliku činiju, napunite je hladnom vodom i dodajte nekoliko kockica leda. Koračenje sa ledom je opcionalno, ali daje najbolje rezultate. Isperite puter dok voda ne postane bistra, menjajući je nekoliko puta – važno je ukloniti svu preostalu mlaćenicu.

I kad izmerite koliko putera ste dobili od 500ml pavlake doci cete do cene u prodavnici. Ne isplati se toliki trud.
I,koliko ste putera dobili?Prvo ste trebali da naglasite da se koristi isključivo mlečna slatka pavlaka koja je inače skuplja nego što ste napisali. Drugo, da li znate koliko košta puter u Nemačkoj?1,5 eura 250 g.Tako da se više isplati čak i otići tamo da se kupi.Toliko
Tako je
kako od pavlake koja ima 20% masti napraviti puter koji ima 82% … tako se u vreme sankcija pravio ananas … tikvica na kockice pa u step sok od ananasa …
Hvala ti za podsetnik, ovo vreme sve više i liči na 90e.
sta ce ti to, osim ako ne zelis srcani udar
zasicene masti ne valjaju
Nije tacno. Koristi se neutralna pavlaka. Dobije se domaci lep puter malo jeftiniji.