• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako napraviti domaći puter kod kuće za 10 minuta: Potrebna su vam samo dva sastojka i 250 dinara
Foto: Prathan Chorruangsak / Alamy / Profimedia

Kako napraviti domaći puter kod kuće za 10 minuta: Potrebna su vam samo dva sastojka i 250 dinara

CityMagazine
11.11.2025. 2 min Opšte

Puter je nezaobilazan u mnogim domaćinstvima, ali kako cene hrane neprestano rastu, sve više tražimo načine da smanjimo troškove kupovine.

Pravi puter postaje sve skuplji, a jedan žena je odlućila da proba da napravi domaću verziju, piše express.uk.

Pravljenje putera je iznenađujuće jednostavno – potrebna su vam samo slatka pavlaka i malo morske soli ako volite slani puter. To je sve! Samo jedan ili dva sastojka i znatno je zdraviji od kupovnog. Još bolje, mnogo je jeftiniji: tegla slatke pavlake od 500 ml košta oko 250 dinara, što je daleko pristupačnije.

Njeno iskustvo pravljena putera prenosimo u celosti:

Uzela sam svoj mikser sa stalkom, pavlaku i počela da pravim domaći puter. Možete ga praviti i ručno, električnim mutilicom ili uz pomoć puter-miksera, ali ne bih preporučila samo ručno mućenje, jer traje predugo.

Počela sam tako što sam u mikser stavila 300 ml pavlake i pričvrstila nastavak za mućenje, zatim ga uključila na srednju brzinu.

Nakon nekoliko minuta pavlaka će početi da se zgusne i formira meke vrhove, a zatim će postati čvrsta. Iako deluje kao da je vreme da se prestane, nastavila sam da mutim dok se masnoća nije odvojila od tečnosti. Ovo je trajalo oko sedam minuta, a kada je tečnost počela da se talasa na dnu, vreme je da mikser isključim.

Nakon toga, procedila sam u činiju. Mlaćenicu koristim za palačinke, a odlično ide i za pohovanje piletine. Važno je da dobro pritisnete puter kako biste uklonili sav višak tečnosti.

Sada je vreme da dodate začine. Ja volim da ga držim jednostavnim – malo morske soli, ali možete dodati i beli luk ili papriku, što daje sjajan ukus.

Ovo će pomoći da puter duže traje u frižideru, jer se uklanja mlaćenica koja može brzo da pokvari puter.

Sledeći korak je ispiranje putera. Uzmite veliku činiju, napunite je hladnom vodom i dodajte nekoliko kockica leda. Koračenje sa ledom je opcionalno, ali daje najbolje rezultate. Isperite puter dok voda ne postane bistra, menjajući je nekoliko puta – važno je ukloniti svu preostalu mlaćenicu.

Oznake:

puter

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sve je više samaca i to ozbiljno menja svet
Prethodni

Sve je više samaca i to ozbiljno menja svet

kranjska gora
Sledeći

Tri zemlje, jedan doživljaj: Zašto je Kranjska Gora srce Alpa

Sledeći
kranjska gora
11.11.2025.

Tri zemlje, jedan doživljaj: Zašto je Kranjska Gora srce Alpa

Prethodni
10.11.2025.

Sve je više samaca i to ozbiljno menja svet

Sve je više samaca i to ozbiljno menja svet

7 Comments

  1. Marija kaže:
    11.11.2025. u 10:46

    I kad izmerite koliko putera ste dobili od 500ml pavlake doci cete do cene u prodavnici. Ne isplati se toliki trud.

    Odgovori
  2. Tina kaže:
    11.11.2025. u 11:00

    I,koliko ste putera dobili?Prvo ste trebali da naglasite da se koristi isključivo mlečna slatka pavlaka koja je inače skuplja nego što ste napisali. Drugo, da li znate koliko košta puter u Nemačkoj?1,5 eura 250 g.Tako da se više isplati čak i otići tamo da se kupi.Toliko

    Odgovori
    1. Anonimni kaže:
      13.11.2025. u 00:06

      Tako je

      Odgovori
  3. neo kaže:
    11.11.2025. u 13:10

    kako od pavlake koja ima 20% masti napraviti puter koji ima 82% … tako se u vreme sankcija pravio ananas … tikvica na kockice pa u step sok od ananasa …

    Odgovori
    1. Marko kaže:
      11.11.2025. u 20:45

      Hvala ti za podsetnik, ovo vreme sve više i liči na 90e.

      Odgovori
  4. Nezdravo kaže:
    11.11.2025. u 20:10

    sta ce ti to, osim ako ne zelis srcani udar

    zasicene masti ne valjaju

    Odgovori
  5. Mica kaže:
    12.11.2025. u 18:40

    Nije tacno. Koristi se neutralna pavlaka. Dobije se domaci lep puter malo jeftiniji.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

vruć vetar
“Vruć vetar” bez Čkalje i Ljubiše Samardžića danas je nezamisliv, a evo ko je trebalo da bude u njihovim ulogama
CityMagazine
"Ko ne ume da razume, evo ide siže": Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
“Ko ne ume da razume, evo ide siže”: Hit iz 90-ih, iz kog su izbačeni političari, a ostao je Berček, koji ako ne znate, propuštate mnogo
CityMagazine
Božić
Ceo svet svakog Božića sluša ovu pesmu koju u Srbiji niko nije čuo: Potvrda da ljudskost opstaje
CityMagazine
porodica po ugovoru
Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
CityMagazine
"Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
“Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
Filip Milosavljević

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖