Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji
Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga kupaca, pokazuju i novi proizvodi na tržištu poput gija i veganskog maslaca. Koji proizvod od četiri navedena kupiti? Ako želite da saznate koja je opcija najzdravija, nastavite da čitate.
Maslac
Kao i ulja, maslac je bogat mastima i kalorijama. Jedna kašika maslaca ima 12 grama masti i 102 kalorije. Ako ga posolite, povećavate i unos natrijuma. Kašika maslaca sadrži 7 grama zasićenih masti, najčešće palmitinske kiseline, koja ima tendenciju da poveća ukupni holesterol i loš LDL holesterol. Zbog toga se povezuje s povećanim rizikom od srčanih oboljenja piše Eatthis.com.
Margarin
Često ćete ga u radnji pronaći uz maslac, a margarin ima puno manje kalorija i masti. Otprilike sadržava od 35 do 70 kalorija i 4 do 8 grama masti u jednoj kašiki, zavisno od proizvođača. Margarin je u prošlosti bio izvor potpuno ili delomično hidrogenizovanih masti. Zbog tog procesa je ostajao čvršći na sobnim temperaturama, ali hidrogenizacija ulja povezana je s lošim posledicama po zdravlje. Danas se hidrogenizacija ređe koristi u proizvodnji margarina koji se mogu naći na tržištu.
Gi puter
Gi je prečišćeni maslac, vrlo popularan u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Prečišćeni maslac dobija se odvajanjem čvrstih materija mleka od maslaca, odnosno zadržavanjem samo tečne masnoće koja ostane nakon tog procesa. Tako nastaje proizvod nalik maslacu, ali boljeg ukusa.
Gi može da bude izvrstan za pripremu hrane, ali ima više masti i kalorija po kašici – 14 grama i 120 kalorija. Jedna supena kašika gi maslaca sadrži 10 grama zasićenih masti, što je 50 odsto preporučene dnevne vrednosti.
Veganski maslac
Veganske opcije sve su zastupljenije na tržištu i uključuju i maslac. On se može izraditi od kokosovog, sojinog, palminog, lanenog ili maslinovog ulja ili uljane repice. Mnogim veganskim maslacima dodaju se i male količine proteina iz indijskih oraščića, ovsa, pasulja ili graška. Kašika veganskog maslaca sadrži oko 80 kalorija, 8 grama ukupne masti i do 5 grama zasićene masti.
Zaključak
Najvažnija razlika u ove četiri navedene opcije odnosi se na broj kalorija, količinu masnoće i vrstu masnoće. S obzirom na to, gi sadrži najviše svega navedenog, a pažljivo odabran margarin može sadržavati najmanje.
Ako se odlučite za margarin, birajte proizvod čiji su primarni sastojci voda i maslinovo ulje, ulje avokada, laneno ulje i/ili ulje uljane repice. Margarin s ovim sastojcima verovatno će imati manje masnoća i kalorija, što može biti dobro za kontrolu telesne težine, tvrdi dijetetičarka Moli Hembri.
Izvor: eatthis.com