Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Stopa deforestacije može se prepoloviti ako budemo jeli manje govedine

AUTOR: CityMagazine 22 May, 2022
Stopa deforestacije može se prepoloviti ako budemo jeli manje govedine

Ukoliko bi svet jeo samo 20% govedine manje i zamenio ovo meso određenim supstitutima na bazi gljiva, krčenje šuma i emisije ugljenika koje ono prouzrokuje mogli bi da budu prepolovljeni do 2050. godine, otkrili su u novoj studiji naučnici sa Instituta za istraživanje uticaja klime Potsdam.

Vodeći autor istraživanja Florijan Hompenuder naglasio je da bi zamena mesa preživara mikoproteinima mogla značajno da smanji količinu gasova sa efektom staklene bašte iz prehrambene industrije. „Dobre vesti su da ljudi ne treba da se pribojavaju da će ubuduće jesti samo zeleniš. Mogu da nastave da jedu pljeskavice, samo će te pljeskavice biti proizvedene na drugačiji način.”

Aktuelnim sistemima za proizvodnju hrane se, prema tvrdnjama istraživača, pripisuje odgovornost za čak jednu trećinu globalnih emisija. Veliki udeo u tome ima upravo stočarstvo – ogromna šumska prostranstva, koja skladište ugljenik, krče se zarad uzgajanja goveda ili njihove hrane. Dodatno, ove životinje predstavljaju prirodni izvor metana, gasa staklene bašte koji zadržava 84 puta više toplote od ugljen-dioksida, a tokom đubrenja i upravljanja stajnjakom ispuštaju se azotni oksidi. Sve pobrojane emisije bile bi osetno smanjene kada bismo promenili način na koji se hranimo.

Kako prenosi Klima101, tim nemačkih istraživača koristio je matematički model koji je podrazumevao porast populacije, životnog standarda i broja stoke u periodu od 2020. do 2050. Ako se naša ishrana nastavi kao do sada, povećanje potrošnje govedine na svetskom nivou izazvalo bi širenje pašnjaka i useva za proizvodnju stočne hrane koje bi uvećalo godišnje krčenje šuma za čak dva puta u odnosu na trenutne stope. I emisije metana i korišćenje vode u poljoprivredi bi takođe zabeležile povećanje.

Ukoliko malo „usporimo” i ograničimo potrošnju mesa, ogromne razmere ovih negativnih efekata bi mogle da budu ublažene. Tako da bi i pored velikog porasta broja stanovnika uticaj ishrane na životnu sredinu bio sličan današnjem.

Photo by Raoul Croes on Unsplash

Mikrobni proteini, kao alternativa govedini, već su dostupni u supermarketima širom sveta. Proces fermentacije spora gljiva sa glukozom i drugim nutrijentima sličan je onome koji se odvija pri spravljanju piva. Kao rezultat nastaje proteinski proizvod koji može da ima isti ukus, teksturu i nutritivnu vrednost poput crvenog mesa. U poređenju sa govedinom, pa čak i piletinom, mikoproteini imaju znatno niže emisije ugljen-dioksida, ali i potrošnju vode.

Smanjenjem količine govedine u svojim jelovnicima bismo, dakle, doprineli očuvanju šuma i redukciji štetnih emisija koje dolaze iz prehrambene industrije. Međutim, Hompenuder je istakao da to neće u potpunosti rešiti klimatsku krizu. „Ovo nije brzo, magično rešenje za sve”, zaključio je on.

Njegov kolega Aleksander Pop pričao je o biotehnologiji kao obećavajućem setu alata za brojne izazove vezane za zemljište – od očuvanja ekosistema do poboljšanja sigurnosti snabdevanja hranom. „Alternative životinjskim proteinima, uključujući i supstitute za mlečne proizvode, mogu umnogome da pomognu dobrobiti životinja i uštedi vode, kao i da odvrate pritisak sa karbonski i biološki bogatih ekosistema”, objasnio je.

Izvor: Klima101

Naslovna fotografija: gryffyn m on Unsplash

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Destinacija

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…

Ovo su gradovi sa najviše nebodera na svetu

Grad je zvanično definisan veličinom stanovništva, ali za mnoge ljude, veličina njegovih zgrada podjednako je važna. Od početka 20. veka,…

Najopasnije selfi lokacije na svetu: Na ovim mestima živote je izgubilo 300 ljudi

Poslednjih godina zavladao je trend koji je odneo više od 100 života: selfi na posebno opasnim mestima. Influenseri vole da…