• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Evo zašto ne bi trebalo da zagrevate već korišćeno ulje

CityMagazine
22.05.2022. One Min Read IshranaZdravlje

Da li koristite isto ulje više puta prilikom kuvanja? Otkrijte u nastavku zašto je to veoma loša praksa, koja je uz to i veoma nezdrava.

Toksične supstance

Kada se korišćeno ulje ponovo zagreva, oslobađaju se veće koncentracije raznih toksičnih hemikalija, kao što su aldehidi, koji su povezani sa mnogim zdravstvenim problemima. Oni se uglavnom vezuju za srčana oboljenja i kognitivne probleme kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Još jedna supstanca koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagreje je 4-Hidroksinonenal ili HNE, koji se smatra prilično toksičnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.

Foto: fotoblend

Trans masti

Prilikom obrade ulja na visokim temperaturama, neke masti se pretvaraju u trans masti, a kada se ovo ulje ponovo zagreje, oslobađaju se još veće količine trans masti, koje su izuzetno loše za celokupno zdravlje. One mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, gojaznost, bol u grudima, digestivnih, pa čak i srčanih oboljenja, jer konzumiranje trans masti povećava nivo LDL holesterola u organizmu.

Povezani članci

Jedete sir svakog dana? Nutricionista odgovara koliko je to zdravo

Zašto muškarci ženama šalju fotografije svojih genitalija?

Karcinogeni

Ponovnim zagrevanjem ulja povećava se sadržaj štetnih materija kao što su policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) i aldehidi, koji su povezani sa povećanim rizikom od raka i zapaljenskih bolesti.

Zbog svega navedenog potrudite se da uvek koristite sveže ulje kada kuvate i izbegavajte ponovnu upotrebu ili zagrevanje prethodno zagrejanog ulja.

Izvor: Aktivni.si
Naslovna fotografija: RODNAE Productions

Tags:

nezdravosavetitoksiniulje

Povezani članci

U nedelju pomeramo kazaljke unazad: Stručnjaci objasnili kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje

5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Stopa deforestacije može se prepoloviti ako budemo jeli manje govedine

Next

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Next
22.05.2022.

Zašto nam pada teško da zatražimo pomoć?

Previews
22.05.2022.

Stopa deforestacije može se prepoloviti ako budemo jeli manje govedine

Najnovije

Meni dan miriše na Pako Raban: da li se sećate domaće pesme koja odaje poštovanje preminulom dizajneru
CityMagazine
Pesma našeg kandidata za odlazak na Evroviziju već postala hit u Hrvatskoj
CityMagazine
Vikend preporuke 3-5.2.
CityMagazine
Otkrivamo nova imena Arsenal festa 2023: Clutch, Dubioza kolektiv, Nemanja Radulović, Pendulum DJ set…
CityMagazine
Napravljena je muzička podloga za Skupštinu: Vučić i Slavnić su vokali, a metal fanovi mogu da budu zadovoljni
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖