Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Šetnje okolinom Beograda

Jednom mesečno organizuju se besplatne planinarske šetnje u okolini Beograda. Obilaske manje poznatih oboda grada koje odlikuju mir i prelepa priroda organizuju iskusni planinarski vodiči, dobrodošli su svi zainteresovani, a punjenje baterija je zagarantovano.

Dragan Dimitrijević, idejni tvorac, glavni organizator i vodič ovih tura, u razgovoru za City Magazine kaže da mu u svemu pomaže tim ljudi.

„Sa mnom je uvek moja supruga Vesna, planinarski vodič, koja vodi evidenciju učesnika i ima najteži zadatak – da brine o začelju kolone. Tu je i Milan Vitanović sa kojim se dogovaram o narednim akcijama i koji vodi šetnje kada smo Vesna i ja na nekoj planinarskoj akciji van Beograda. Sa njim proverim i očistim svaku novu stazu nekoliko dana pre same šetnje. Tu je i Nikola Žegarac, naš snimatelj i veliki drug. S njim pronalazim nove staze oko Beograda. Među nama je uvek i doktorka u penziji Miljana Aleksić, koja uvek prva pritekne u pomoć, kad zaboli koleno ili se nabodemo na trn.”

Šetnje su počele sa malim brojem učesnika 2013, a broj učesnika se vremenom povećavao. Prva zabeležena akcija realizovana je 20. septembra 2015, na trasi – Sremačka šuma – jezero Bela reka – Milanova vikendica – Ripanj. Prelepo jezero Bela reka, u podavalskom selu Ripanj je manje poznato jezero, ne toliko posećeno. Nalazi se u samom podnožju Avale, ušuškano je i ne može se videti sa Avalskog tornja. I ova i druge akcije učesnicima su otkrivale divnu prirodu u okolini Beograda. Do danas je realizovana 141 akcija – sve su bile besplatne i u krugu gradskog saobraćaja.

Tokom šetnji se hoda kroz šume, sela, nailazi na mnoge rečice i potoke. U martu ove godine učesnici šetnje imali su priliku da istraže deo Barajeva i selo Veliki Borak. Ovo selo ima izgled tipičnog šumadijskog naselja, prosečnu nadmorsku visinu oko 160 metara i nalazi se između rečice Oparne i Barajevske reke (koja se uliva u Beljanicu).

Martovska šetnja trajala je 4 sata i 45 minuta, dužina staze iznosila je 14,2 kilometra, uspon je bio 247 m, a spust 215 m. Učestvovalo je oko šezdeset ljudi, a atmosfera je dokumentovana – kratki film postavljen je na YouTube kanal i na FB stranicu.

Izbor odredišta zavisi od želja članova grupe – organizatori ih osluškuju i zatim planiraju lokaciju. Uslov da učestvujete je samo članstvo u FB grupi Šetnje okolinom Beograda. Šetnje se održavaju nedeljom, a detalji o lokaciji i okupljanju učesnika objavljuju se nekoliko dana ranije. Termini ovog proleća su 17. april, i 15. maj.

Trenutno imamo 4800 članova. Učesnika akcija bude od 30 do 85, za sada. Tokom zime ih ima manje, tokom proleća više, a preko leta broj učesnika šetnji se obično smanjuje – zbog godišnjih odmora i visokih temperatura.”

Za relaksirane beogradske šetnje nije neophodno prijaviti se unapred.

„Sa nama kreću svi koji dođu na mesto polaska i prijave se kod Vesne. Ne moraju biti planinari, ali moraju da budu bar u nekoj kondiciji. Polazak je uvek na nekoj poslednjoj stanici ili okretnici. Ima kružnih staza pa se vraćamo na isto mesto, ali najviše ima linijskih staza gde završavamo opet na nekoj od stanica GSP-a. Sve staze su duge od 13 do 17 kilometara i mogu se preći u vremenskom periodu od 5 do 6 sati, sa nekoliko pauza. Volimo da hodamo opušteno i da odvojimo vreme za fotografisanje i uživanje u prirodi.”

Dragan Dimitrijević objašnjava da u okolini Beograda nema markiranih staza, sem nekoliko na Avali i Košutnjaku. Učesnici šetnji se kreću seoskim i šumskim putevima i stazama, a često se hoda po šumama, livadama i poljima – bez staza.

Šetnje inspirišu, regenerišu i ispunjavaju. Za njih je, ističe Dragan Dimitrijević, potrebno imati dobru obuću – cipele ili patike. Obavezno je poneti vodu (bar pola litra vode za pet kilometara puta), kao i neki sendvič ili slatkiš za obnavljanje energije. A na kraju svake šetnje učesnici obično svrate u lokalnu kafanu, na kafu, osveženje i sumiranje utisaka.

Fotografije: Šetnje okolinom Beograda, FB stranica

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Destinacija

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…