Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Italijansko ostrvo Proćida – prestonica kulture za 2022. godinu

AUTOR: Jelena Jovanović 17 Sep, 2021
Italijansko ostrvo Proćida – prestonica kulture za 2022. godinu

Početkom januara ove godine objavljeno je koji evropski gradovi su prestonice kulture za 2022. godinu. Prestižna titula koja podrazumeva uzbudljiv lokalni kulturni život tokom cele godine i realizaciju interesantnih projekata prvi put je dodeljena jednom ostrvu.

Uzbudljiv program u najavi

Italijansko ostrvo Proćida u tesnoj je konkurenciji u Italiji (kandidovalo se još devet italijanskh manjih gradova) odabrano za kulturnu prestonicu 2022, zahvaljujući dobro strukturiranoj lokalnoj i regionalnoj, javnoj i privatnoj podršci. Podržan je predlog koji uključuje 44 umetnička projekta u čiju realizaciju je uključeno 300 umetnika. Projekat obuhvata i podsećanje na tradiciju – na lokalne zanatlije tipične za Mediteran. I sigurno je da će skrenuti pažnju i na lepotu omanjeg i turistima ne mnogo poznatog ostrva.

Jedan od zanimljivijih programa najavljen je za naredni septembar. Više od 50 umetničkih radova – skulpture, slike, video zapisi, performansi i instalacije biće izloženi u javnim i privatnim prostorima, crkvama, i istorijskim zgradama. Proćida će biti pretvorena u muzej na otvorenom na potezu od glavne marine do srednjevekovnog utvrđenja u centralnom delu ostrva, a posetioci će moći da uživaju u umetničkim delima koja su nastajala u proteklih pet vekova – od antike do danas. Posebno mesto na ovoj impresivnoj izložbi pripašće italijanskim autorima i onima iz napuljske regije.

Specifičan duh ribarskog ostrva

Proćida se nalazi u Napuljskom zalivu – od Napulja je udaljena dvadesetak kilometara. Živopisno ostrvo površine svega dva kvadratna kilometra uglavnom je poznato lokalcima – turistima su uvek bila zanimljivija obližnja ostrva Iskija i Kapri. Tokom leta ovde je najviše Napolitanaca koji se opuštaju u miru šarmantnih ribarskih gradića u kojima se neguje tradicija, živi sporije i uživa u svakodnevici.

Kuće u raznim pastelnim bojama, marine oivičene kafeima, uske ulice, lenji šarm juga Italije čine prepoznatljivu razglednicu Proćide. A ako krenete da zalazite dublje u ovo ostrvo otkrićete i prelepu divlju prirodu i razne znamenitosti.

Titula prestonice kulture je meštane Proćide i iznenadila i obradovala. Smatraju da će ostrvo profitirati na razne načine kao jedna od evropskih prestonica kulture, ali i da će sačuvati autentičan duh i atmosferu, potpuno različite od onih koje odlikuju obližnja ostrva.  

Sve boje Proćide

U Marini Grande, glavnoj turističkoj luci Proćide, duž obale se nalazi niz tradicionalnih kuća u pastelnim nijansama raznih boja – ružičastoj, žutoj, narandžastoj, crvenoj, plavoj. Ove prepoznatljive kuće u jarkim bojama orijentir su ribarima na pučini.

Iz marine se ulazi u glavnu ulicu, Via Roma, u kojoj je i jedan od najpoznatijih restorana na ostrvu – la Meduza, otvoren pre šezdesetak godina. U lokalnom baru ovde vredi probati specijalitet lingua di suocera (svekrvin jezik), poslasticu od lisnatog testa sa kremom od limuna. U blizini su još dva prepoznatljiva toponima  – Kjeza de santa Marija dela Pjeta (Chiesa di Santa Maria della Pieta), crkva iz 18. veka sa baroknim zvonikom i bledožuta crkva Santa Marija dele Gracije (Santa Maria delle Grazie), izgrađena 1679. godine.

Najstarije ribarsko selo Proćide, Marina Koričela (Marina Coricella), petnaestak minuta hoda dalje, ima mnoštvo restorana, barova i đelaterija. Živopisno je i ribarsko selo Marina Kjalolela (Marina Chiaiolella) na suprotnom kraju ostrva. Na malom prostoru ovde se nalazi mnogo manjih restorana, zanatskih radnji, starinskih pekara. Nedaleko je i jedna od najpopularnijih i najposećenijih ostrvskih plaža, Spjađa dela Kjaolela (Spiaggia della Chiaiolella) poznata po divnim zalascima sunca.

Na najvišem i najsevernijem delu ostrva je Terra Murata, utvrđeno srednjovekovno uporište. Ovaj istorijski centar Proćide odlikuju uske uličice, oronule kuće i palata iz 16. veka, Palaco Davalos (Palazzo D’Avalos), nekadašnja rezidencija lokalnih vladara. Odavde pogled seže do raznobojne Koričele na zapadu i do Napuljskog zaliva i ostrva Kapri na istoku.

Mnogo tihih i mirnih plaža razbacano je po Proćidi. A najlepše plaže na ostrvu su, svakako, Poco Vekio (Pozzo Vecchio) sa crnim peskom i Spjađa Kjaja (Spiaggia Chiaia), na istoku, sa prozirnom, kristalno čistom vodom i strmim stenama u zaleđu.

Na filmskom platnu

Lepote Proćide ovekovečene su i na filmskom platnu – na ostrvu je snimljeno čak tridesetak filmova. Među njima su italijanski film Poštar, američki Talentovani gospodin Ripli, i holivudski blokbaster Kleopatra, sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom. Glavna luka Proćide je u ovom filmu dočarala luku drevnog grada Tarsusa u Maloj Aziji.

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Ovo su najpopularnija imena za pse u svetu

Ako planirate da nabavite psa ili razmišljate o tome kako da nazovete svog novog mezimca, spisak najpopularnijih imena za pse…

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…