Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Italijansko ostrvo Proćida – prestonica kulture za 2022. godinu

AUTOR: Jelena Jovanović 17 Sep, 2021
Italijansko ostrvo Proćida – prestonica kulture za 2022. godinu

Početkom januara ove godine objavljeno je koji evropski gradovi su prestonice kulture za 2022. godinu. Prestižna titula koja podrazumeva uzbudljiv lokalni kulturni život tokom cele godine i realizaciju interesantnih projekata prvi put je dodeljena jednom ostrvu.

Uzbudljiv program u najavi

Italijansko ostrvo Proćida u tesnoj je konkurenciji u Italiji (kandidovalo se još devet italijanskh manjih gradova) odabrano za kulturnu prestonicu 2022, zahvaljujući dobro strukturiranoj lokalnoj i regionalnoj, javnoj i privatnoj podršci. Podržan je predlog koji uključuje 44 umetnička projekta u čiju realizaciju je uključeno 300 umetnika. Projekat obuhvata i podsećanje na tradiciju – na lokalne zanatlije tipične za Mediteran. I sigurno je da će skrenuti pažnju i na lepotu omanjeg i turistima ne mnogo poznatog ostrva.

Jedan od zanimljivijih programa najavljen je za naredni septembar. Više od 50 umetničkih radova – skulpture, slike, video zapisi, performansi i instalacije biće izloženi u javnim i privatnim prostorima, crkvama, i istorijskim zgradama. Proćida će biti pretvorena u muzej na otvorenom na potezu od glavne marine do srednjevekovnog utvrđenja u centralnom delu ostrva, a posetioci će moći da uživaju u umetničkim delima koja su nastajala u proteklih pet vekova – od antike do danas. Posebno mesto na ovoj impresivnoj izložbi pripašće italijanskim autorima i onima iz napuljske regije.

Specifičan duh ribarskog ostrva

Proćida se nalazi u Napuljskom zalivu – od Napulja je udaljena dvadesetak kilometara. Živopisno ostrvo površine svega dva kvadratna kilometra uglavnom je poznato lokalcima – turistima su uvek bila zanimljivija obližnja ostrva Iskija i Kapri. Tokom leta ovde je najviše Napolitanaca koji se opuštaju u miru šarmantnih ribarskih gradića u kojima se neguje tradicija, živi sporije i uživa u svakodnevici.

Kuće u raznim pastelnim bojama, marine oivičene kafeima, uske ulice, lenji šarm juga Italije čine prepoznatljivu razglednicu Proćide. A ako krenete da zalazite dublje u ovo ostrvo otkrićete i prelepu divlju prirodu i razne znamenitosti.

Titula prestonice kulture je meštane Proćide i iznenadila i obradovala. Smatraju da će ostrvo profitirati na razne načine kao jedna od evropskih prestonica kulture, ali i da će sačuvati autentičan duh i atmosferu, potpuno različite od onih koje odlikuju obližnja ostrva.  

Sve boje Proćide

U Marini Grande, glavnoj turističkoj luci Proćide, duž obale se nalazi niz tradicionalnih kuća u pastelnim nijansama raznih boja – ružičastoj, žutoj, narandžastoj, crvenoj, plavoj. Ove prepoznatljive kuće u jarkim bojama orijentir su ribarima na pučini.

Iz marine se ulazi u glavnu ulicu, Via Roma, u kojoj je i jedan od najpoznatijih restorana na ostrvu – la Meduza, otvoren pre šezdesetak godina. U lokalnom baru ovde vredi probati specijalitet lingua di suocera (svekrvin jezik), poslasticu od lisnatog testa sa kremom od limuna. U blizini su još dva prepoznatljiva toponima  – Kjeza de santa Marija dela Pjeta (Chiesa di Santa Maria della Pieta), crkva iz 18. veka sa baroknim zvonikom i bledožuta crkva Santa Marija dele Gracije (Santa Maria delle Grazie), izgrađena 1679. godine.

Najstarije ribarsko selo Proćide, Marina Koričela (Marina Coricella), petnaestak minuta hoda dalje, ima mnoštvo restorana, barova i đelaterija. Živopisno je i ribarsko selo Marina Kjalolela (Marina Chiaiolella) na suprotnom kraju ostrva. Na malom prostoru ovde se nalazi mnogo manjih restorana, zanatskih radnji, starinskih pekara. Nedaleko je i jedna od najpopularnijih i najposećenijih ostrvskih plaža, Spjađa dela Kjaolela (Spiaggia della Chiaiolella) poznata po divnim zalascima sunca.

Na najvišem i najsevernijem delu ostrva je Terra Murata, utvrđeno srednjovekovno uporište. Ovaj istorijski centar Proćide odlikuju uske uličice, oronule kuće i palata iz 16. veka, Palaco Davalos (Palazzo D’Avalos), nekadašnja rezidencija lokalnih vladara. Odavde pogled seže do raznobojne Koričele na zapadu i do Napuljskog zaliva i ostrva Kapri na istoku.

Mnogo tihih i mirnih plaža razbacano je po Proćidi. A najlepše plaže na ostrvu su, svakako, Poco Vekio (Pozzo Vecchio) sa crnim peskom i Spjađa Kjaja (Spiaggia Chiaia), na istoku, sa prozirnom, kristalno čistom vodom i strmim stenama u zaleđu.

Na filmskom platnu

Lepote Proćide ovekovečene su i na filmskom platnu – na ostrvu je snimljeno čak tridesetak filmova. Među njima su italijanski film Poštar, američki Talentovani gospodin Ripli, i holivudski blokbaster Kleopatra, sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom. Glavna luka Proćide je u ovom filmu dočarala luku drevnog grada Tarsusa u Maloj Aziji.

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

6 zdravih navika koje možemo da naučimo od britanske kraljevske porodice

S obzirom na njihov gust raspored obaveza i pojavljivanja u javnosti, članovi britanske kraljevske porodice i te kako moraju da…

Najnovije - Destinacija

Može li Srbija da se prilagodi na nove klimatske uslove?

Mere adaptacije na klimatske promene u Srbiji moraju da prožimaju sve aspekte života ljudi, od poljoprivrede preko energetike do urbanog…

Promišljeni povratak prirode: Kako je zapuštenost jednog imanja pretvorena u njegovu najveću prednost

Ne rešavaj probleme, ne radi ništa i ne brini. Mogu li posedi koji prehranjuju porodice da postanu isplativi ako se…

Da li su plutajući gradovi budućnost?

Neke od projekcija iz postapokaliptičnih knjiga i filmova polako se bliže ostvarenju, a tiču se prevashodno klimatskih promena i globalnog…

10 najmnogoljudnijih gradova na svetu

Širom naše planete, ljudi migriraju iz ruralnih u urbane sredine, zbog čega su gradovi danas veći nego ikada. Oni zahvataju…

„Šargarepa poljubac“: Lame i alpake podižu raspoloženje u domovima za stare i drugim institucijama

Psiholog vam nije uvek po volji, loše se osećate i svesni ste da život nema mnogo smisla u teškoj kolotečini…

Ovu grešku mnogi prave prilikom unošenja biljaka u kuću

Iako se čini kao bezazlena greška, može uništiti druge biljke i vaš dom napuniti raznim insektima i štetočinama. Kako se…