Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Novi pogled na Fukušimu

Olimpijske igre u Tokiju koje počinju 23. jula bile su idealna prilika za japansku oblast Fukušima da zablista u punom sjaju, pokaže svoju realnu sliku, i dokaže svetu da se oporavila od razorne nuklearne katastrofe koju je doživela pre deset godina. Pandemija je, nažalost, i ove godine poremetila planove – organizatori Olimpijskih igara u Tokiju su početkom jula objavili da će se najveći svetski sportski događaj održati bez prisustva gledalaca.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi oko 220 kilometara severoistočno od Tokija pretrpela je veliku štetu od zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta 2011. Lanac događaja prouzrokovao je curenje radijacije, trajno oštetio nekoliko reaktora i onemogućio njihovo ponovno pokretanje. Zvanično, tada je preko 100.000 ljudi evakuisano iz svojih domova, i zabeleženo je 2313 smrtnih slučajeva povezanih sa katastrofom. Zemljotres i cunami uzrokovali su stradanje još 19.500 ljudi.

Ne tako davna japanska katastrofa smatra se najgorom nuklearnom katastrofom još od Černobilja koji se dogodio 1986. Ove godine su stanovnici Fukušime doživeli Olimpijadu kao šansu da svetu pokažu da se Fukušima oporavila od posledica, i da ovaj deo Japana nije sablasna nuklearna pustoš. U gradu Namie (iz koga je tokom katastrofe trajno evakuisan veliki broj ljudi) zasađeno je na hiljade cvetova i tempirano da procvetaju krajem jula – u vreme održavanja Olimpijade.

Olimpijski plamen koji je uoči Olimpijade krenuo iz Fukušime na put po Japanu dug 121 dan, podsetio je i na patnju svih žrtava katastrofe, na ljude raseljene zbog radijacije i one koji se nikad nisu vratili u svoje domove. I simbolično, i na to da je ova regija danas obnovljena i oporavljena.  

Fukušima je na ovogodišnjoj Olimpijadi domaćin fudbalskih i bejzbol utakmica. Nedavno je odlučeno da se utakmice igraju pred praznim tribinama – zbog pandemije koja je u toku, granice zemlje su zatvorene za većinu posetilaca, i nijednom stranom putniku neće biti dozvoljeno da prisustvuje takmičenjima u Fukušimi. 

Ova prinudna zatvorenost koja onemogućava dolazak navijača, onemogućava, naravno i turistima obilazak Fukušime. I japanska vlada i lokalno stanovništvo videli su Olimpijadu kao događaj koji može da osvetli Fukušimu novim svetlom. Naime, i danas, deset godina nakon katastrofe, u vazduhu lebde razna pitanja – u vezi sa zračenjem u tom području Japana i izgledima za potpuni oporavak i razgradnju reaktora. Postavljaju se i pitanja koja se tiču japanske energetske politike. Nakon katastrofe, Japan je zaustavio sve svoje nuklearne reaktore. Od tada je ponovo pokrenuto samo 9 od moguća 42 u pet elektrana, a predviđeno je da više od 20 prestane da radi.

Prefektura Fukušima se nalazi na istočnoj japanskoj obali Tihog okeana u najjužnijem delu regije Thoku. Treća je po veličini japanska prefektura i planinskim vencima podeljena je na tri regije. Poznata je po prelepoj prirodi, šumama, jezerima, zimskim skijalištima, očuvanoj kulturnoj baštini, autentičnim selima, sjajnoj kuhinji, odličnim zanatlijama. U njoj se nalazi i jezero Inavaširo, četvrto po veličini u Japanu.

Lokalno stanovništvo usmerilo je nade ka Olimpijadi sa željom da se ovaj prelepi deo Japana rebrendira. I da se svi značajni ovdašnji toponimi ponovo predstave svetu.  

Ipak, Olimpijske igre bez posetilaca bile su neminovne. Uz gorki ukus koji prati ovogodišnju Olimpijadu, stanovnici Fukušime se nadaju da će se, nakon završetka pandemije, stvari promeniti, da će se skinuti veo zabluda sa njihove prefekture i da će Fukušima ponovo postati posećena turistička destinacija.

Fotografije: Unsplash