Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Svemirski turizam u najavi

Deluje neverovatno, ali je izvesno da će 2021. godina označiti početak svemirskog turizma. Realizovaće se prva civilna misija u svemiru, a nekoliko američkih kompanija uveliko osmišljava buduća putovanja, ulaže u perspektivnu i novu granu turizma, i sastavlja liste zainteresovanih putnika.

Prva svemirska civilna misija

Kompanija SpaceX je nedavno najavila da će realizovati misiju Inspiration4, odnosno lansirati u svemir kapsulu Crew Dragon. Kapsula sa nekoliko članova posade koji nisu astronauti kružiće u orbiti oko Zemlje u letelici Resiliance. Poduhvat će se realizovati u poslednjoj četvrtini 2021. godine, a misiju je podržala i odobrila američka svemirska agencija NASA.

Foto: NASA/Wikipedia

Ideja ovog poduhvata je da se prikupe novčana sredstva za istraživačku dečju bolnicu St. Jude Children’s Research Hospital koja se bavi medicinskim istraživanjima i lečenjem teških oblika raka kod najmlađih.

Glavni donator (i budući član posade Crew Dragon) je Džered Ajzakmen, osnivač i direktor američke kompanije Shift4 Payments. On je donirao 100 miliona dolara dečjoj bolnici, a naveo je da je cilj poduhvata prikupiti još 200 miliona dolara. Pored Ajzakmena, član posade biće i Hejli Akerno, doktorka iz bolnice St. Jude, kao i nekoliko članova posade koji su donatori bolnice, a koji će biti odabrani nakon onlajn takmičenja. Imena će biti obelodanjena uskoro, a navedeno je da će svi članovi posade morati da prođu određenu obuku pre no što se upute u svemir.

SpaceX (www.spacex.com) je kompanija iz Kalifornije koja dizajnira, proizvodi i lansira najnaprednije rakete i svemirske letelice na svetu. Ideja osnivača Ilona Maska bila je da revolucionarizuje svemirski transport, odnosno da svemirska putovanja učini mogućim. Najavljujući ovogodišnju pionirsku misiju, Mask je naveo da je ona važna prekretnica na putu ka tome da se pristup svemiru učini dostižnijim. I dodao da smatra da je veoma uzbudljivo što će u budućnosti ljudi želeti da putuju u svemir, i biti u prilici da iskuse takvu vrstu putovanja.

Foto: SpaceX FB

Uskoro se očekuje i realizacija drugih privatnih svemirskih misija u organizaciji SpaceX-a. Tako je još 2018. potpisan ugovor sa japanskim milijarderom Maezavom da raketom Starship obiđe Mesec. Ovo putovanje je zakazano za 2023. godinu, a Maezava će biti prva osoba koja nije astronaut, a koja će kružiti oko Meseca. Let će pomoći finansiranje razvoja programa kompanije Space X.

I kompanija Axiom Space planira uskoro da lansira prvu svemirsku misiju sa privatnom posadom. Misija Ax-1 startovaće u januaru 2022, polazak je sa Internacionalne svemirske stanice, a radoznali svemirski putnici biće: Leri O’ Konor, američki preduzetnik, Mark Peti, kanadski investitor i filantrop, i Ejtan Stib, izraelski biznismen. Komandant posade biće Majkl Lopez Alegrija, potpredsednik Axiom Space-a, i nekadašnji astronaut agencije NASA. Cena karte za ovo putovanje iznosi 55 miliona dolara.

Foto: Thegreenj/English Wikipedia

Uzbudljiva putovanja

Kompanija Virgin galactics planira promociju pristupačnijeg svemirskog turizma, i letove na 80 000 metara iznad zemlje koji će ponuditi doživljaj bestežinskog stanja i sagledavanje naše planete iz drugačije perspektive. Ričard Brenson, CEO ove kompanije, već je osmislio putovanje koje će trajati oko dva sata, i koštati 250 000 dolara, a prvi letovi se očekuju tokom ove, 2021. godine. Iz 60 zemalja već je pristiglo više od 600 rezervacija, a Virgin galactics predviđa zaradu od 80 miliona dolara.

Letove u svemir planira i Blue Origin, kompanija Džefa Bezosa. Oni su osigurali višemilionske ugovore sa agencijom NASA, a raspolažu svemirskom letelicom New Shepard spaceship koja se sastoji od kapsule duge 18 metara, i koja može da primi šest putnika. Njihov turistički let u svemir najavljen je za ovu godinu.

Foto: NASA/ Bill Ingalls/ spaceflight.nasa.gov

Kompanija Space Adventures organizovaće putovanje do Meseca u ruskoj svemirskoj letelici. Troje članova posade biće u prilici da se približi površini Meseca, i da je posmatra sa nekoliko stotina kilometara udaljenosti. Misija Circumlunar omogućiće učesnicima da vide i osvetljenu daleku stranu Meseca.

Naslovna fotografija: SpaceX FB