Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Uskočite u Connecting Europe Express

Ove jeseni će novi brzi voz obići 26 zemalja Evrope. Putovanje povodom obeležavanja Evropske godine železnice deo je i kampanje kojom se promoviše putovanje vozom. Connecting Europe Express kreće iz Lisabona, 2. septembra, tokom jednomesečnog putovanja imaće mnoge usputne stanice, a na svoje konačno odredište, Pariz, stiže 7. oktobra.  

Uzbudljiva ruta

Connecting Europe Express polazi iz Lisabona, nakon dva dana biće u Madridu, zatim odlazi u Francusku i Italiju. Kroz Alpe putovanje se nastavlja ka Austriji, voz potom prolazi kroz Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Severnu Makedoniju i Grčku. U Atinu će voz stići 15. septembra, zatim kreće prugama Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, stiže u Poljsku i potom nastavlja ka baltičkim zemljama – Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Nakon toga voz će proći kroz Sloveniju, Češku, Austriju, Nemačku, Švajcarsku, a zatim se uputiti ka Kopenhagenu i Stokholmu. Na mapi uzbudljivog kopnenog putovanja na samom kraju puta su još Holandija, Belgija i Luksemburg, i konačno – Pariz. Dakle, ukupno – 20 000 kilometara.

U vozu i na peronu

Ako se nađete na nekom peronu u vreme kada pristigne Connecting Europe Express moći ćete da zavirite unutra. Ovaj brzi voz ima šest vagona, a čak dva vagona predstavljaće izložbeni prostor u kom će se nalaziti postavke o tehnologijama i inovacijama koje poboljšavaju železničko iskustvo, kao i o programima EU koji podržavaju infrastrukturne projekte. U jednom vagonu voza nalazi se prostor za konferenciju, ostala tri su uobičajena – tu je vagon-restoran, kao i vagoni za sedenje i spavanje.

Voz koji će tokom 36 dana proći kroz 26 zemalja, nažalost, neće imati putnike. Razlog je aktuelna korona situacija. Voz će obići čak 70 gradova, a na svim stajalištima biće organizovani razni događaji. Ideja je da se proslavi Evropska godina železnice, te da se istakne značaj železničkog transporta kao održivog, bezbednog i ekonomičnog vida prevoza.

Već je najavljeno da će se duž rute voza održati pet konferencija – u Lisabonu, Bukureštu, Brnu, Berlinu i Betemborgu. Govoriće se o ambicioznim ciljevima i akcionim planovima za železnicu, a konferencije će se fokusirati na infrastrukturnu politiku EU i istaknuti ulogu Transevropske transportne mreže (TEN-T).

Ostali detalji programa se još ne znaju, a građani i organizacije zainteresovane za realizaciju događaja ili aktivnosti na ruti pozvani su da podele svoje ideje putem mejla info@connectingeuropeekpress.eu.

Evropska godina železnice

U realizaciji čitavog poduhvata učestvovali su Evropska komisija i Zajednica evropskih železničkih i infrastrukturnih kompanija (CER), evropski železnički operateri i mnoge partnerske organizacije.

Evropska poverenica za saobraćaj Adina Valean je najavljujući skorašnje nesvakidašnje putovanje navela da ono služi i kao podsetnik da nas čeka još dug put i mnogo posla pre nego što železnica postane izabrana opcija transporta za Evropljane.

A predsedavajući CER-a, i izvršni direktor Austrijskih saveznih železnica Andreas Mata naglasio je da je Connecting Europe Exress dokaz važnosti Evropske godine železnice. On je podsetio i da je železnički saobraćaj važan za postizanje klimatskih ciljeva. Potrebno je, naime, ojačati vitalnost železnice, realizovati više međunarodnih putničkih železničkih usluga (posebno kada su velika rastojanja u pitanju), i preusmeriti teretni transport na železnicu.

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Koji čaj je savršen za svaki horoskopski znak?

Sledeći put kada budete birali između čajeva i ne možete da se odlučite koji vam se više pije, možda bi…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Šer (76) u odelu od lateksa izašla na pistu i triput mlađe manekenke poslala kući

Malo je modnih revija zbog kojih bi Šer – da, ta Šer – ustala iz kreveta, ali Balmain spektakl u…

Najnovije - Destinacija

Portugal uvodi vizu za digitalne nomade

Svi više zemalja uvodi nešto što se zove viza za digitalne nomade, a sada je na red došao Portugal, što…

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…