Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 životinjskih vrsta koje su uticale na ishod ratova

AUTOR: CityMagazine 06 Jun, 2022
5 životinjskih vrsta koje su uticale na ishod ratova

Rat je nažalost nešto što je neraskidivo povezano sa ljudskom rasom i istorijom. Sukobi su se vodili na kopnu, u vodi, u vazduhu, a u mnogim od njih učestvovale su i životinje, koje su često čak bile i presudne.

U nastavku vam donosimo priču o 5 životinjskih vrsta koje su učestvovale u raznim sukobima.

Konji

Iako su konji nestali iz modernog ratovanja, njihova istorija kao ratnih životinja vodi poreklo iz Evroazije pre najmanje pet hiljada godina. Hiljadama godina vojske su zavisile od konja kao borbenih, ali i vučnih životinja. U nekim kulturama oni su činili temelj celokupne vojne doktrine. Dok je pešadija mogla da zadrži položaje, konjica je bila brza i pokretna, dajući vojsci veoma efikasnu ofanzivnu moć. Stotinama godina ništa nije izazivalo strahopoštovanje kao konjički napad, piše Pun Kufer.

Obuka konja za rat nije bio nimalo lak zadatak. Konji su po prirodi nespretne životinje, a obuka je bila skupa, kao i njihovo održavanje. Tokom srednjeg vijeka u Evropi samo su elite bile u stanju priuštiti luksuz da se bore na konju. Ipak, razvojem artiljerije njihova moć počela je da slabi, a razvoj mehanizacije u potpunosti završio potrebu za njima.

Photo by Max Berger on Unsplash

Golubovi

Golubovi su korišćeni za prenošenje poruka još 3 hiljade godina pre nove ere u Egiptu. Naravno, ova sposobnost dostave poruka išla je ruku pod ruku s mogućnošću dostave poruka na, ali i s bojnog polja.

Tokom Prvog svetskog rata golubovi su se uveliko koristili, a hiljade ptica bilo je „zaposleno“. Neki golubovi su čak nagrađeni medaljama za svoje usluge. Jedna takva golubica, Cher Ami, nagrađena je ratnim odličjem zbog prenosa 12 poruka tokom bitke kod Verdana 1918. Ona je svoju poslednju poruku dostavila uprkos rani od metka, a poruka je spasila živote 194 američka vojnika.

U Drugom svetskom ratu broj korišćenih golubova bio je još veći. Samo Velika Britanija koristila je preko 250 hiljada golubova. Trideset i dva goluba nagrađena su Dickin medaljom, najvišim odličjem odvažnosti iz Ujedinjenog Kraljevstva koje se može dodeliti životinjama za njihove zasluge.

Slonovi

Verovatno najpoznatija priča o ratnim slonovima pripisuje se događajima iz Drugog punskog rata. Uprkos popularnim pričama o Hanibalovim slonovima koji su prešli Alpe, istina je da je samo jedan slon preživeo prelaz. Nakon uspeha Rima i izbacivanja Hanibala, usledila je i nova bitka.

Hanibal i Kartaginjani su rasporedili 80 slonova protiv Rimljana, ali rimski vojskovođa Scipion afrički setio se genijalne ideje. Naredio je svojim legijama da viču i lupaju svom snagom po štitovima, te da na taj način izazivaju najveću moguću buku. Glasni zvukovi su toliko uplašili ove ratne životinje da su njihovi jahači izgubili kontrolu, tako da su neki slonovi pregazili deo vojske, deo je pobegao, a deo skončao živote u nastojanjima da pobegnu.

Photo by Mohamed Hashif on Unsplash

Kamile

Kamile su se milenijumima koristile kao ratne životinje na Bliskom istoku. Prvi spomen o kamilama korišćenim u ratu je onaj iz bitke kod Karkara 853. godine pre nove ere, kada su, prema izvorima, neoasirske snage koristile hiljadu kamila.

Korišćenje kamila kao ratnih životinja tokom srednjevekovnog doba ostalo je naročito rašireno, od predislamskih vremena kroz muslimanska osvajanja do modernog doba. Od 1798. do 1801. Napoleon je koristio kamile tokom francuskih ratovanja u Egiptu i Siriji. Kasnije, kroz kolonijalno doba, kolonijalne sile poput Britanije, Italije, Nemačke, Francuske i Španije su sve zapošljavale jahače kamila da patroliraju svojim pustinjama.

Trenutno, moderne vojske i policije još uvek koriste kamile kao ratne životinje za patroliranje pustinjskim područjima.

Delfini

Hladni rat doveo je do uvođenja delfina u oružane snage Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Iako su se koristili (i još uvek se koriste) kitovi beluga, foke, morski lavovi i druge morske životinje, glavni fokus pomorskih programa bili su delfini.

Delfini su dokazali svoju vrednost u otkrivanju i zbrinjavanju mina, kao i igrajući važnu ulogu u zaštiti brodova. S priključenim sonarom, oni patroliraju područjima oko brodova i označavaju neprijateljske plivače koji planiraju sabotaže. Iako je malo verovatno (srećom) da će delfini videti stvarnu borbu, njihova upotreba kao ratnih životinja je neosporna, a njihov doprinos oružanim snagama visoko cene mornarice u kojima su „zaposleni“.

Izvor: Pun Kufer

Naslovna fotografija: Craig Stevenson on Unsplash

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Najnovije - Destinacija

Kako da primetite prve znake dijabetesa kod mačaka?

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti kod ljudi. Ovo oboljenje, međutim, mogu imati i mačke, zbog čega je veoma važno…

Leto vam već nedostaje? Ove destinacije pružiće jesenju zalihu sunca

Jesen je i zvanično stigla i, iako još uvek ne znamo kakvo će tačno vreme biti u narednim mesecima, uvek…

Španija uvodi vize za digitalne nomade kako bi privukla radnike iz inostranstva

Španija je najavila uvođenje digitalne vize za nomade, koja će građanima iz zemalja van Evropske unije dati priliku da rade…

Najbolje destinacije u Evropi za ljubitelje piva (koje se ne zovu Minhen)

Za vreme pandemije, a naročito u njenoj prvoj godini, jedno od naših najvećih zadovoljstva nam je povremeno bilo uskraćeno. Mislimo…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

200 morskih pasa upravo pliva oko popularne hrvatske plaže: O čemu je reč?

Iako se glavna turistička sezona već završila, vest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je…