Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta treba da znate pre nego što usvojite psa

AUTOR: Isidora Spasić 24 Jun, 2021
Šta treba da znate pre nego što usvojite psa

Ako već neko vreme razmišljate da u svoj život uvedete „čovekovog najboljeg prijatelja”, evo saveta koji vam mogu pomoći da se konačno odlučite.

Foto: www.pexels.com

Razmislite da li ste sposobni za odgajanje psa

Veliku razliku ovde pravi činjenica da li ste ranije imali psa, ili je ovo prvi put. Ako ste već nekada udomili kucu, onda dobro znate šta vas čeka. Ali, ukoliko je to novina za vas, budite svesni da će vam trebati neko vreme da svoje obaveze i život uskladite sa potrebama psa.

Foto: www.pexels.com

Znajte da je pas kompanjon za čitav život

Pas je deo porodice, pa ga tako i treba tretirati. Prosečni životni vek psa je 13 godina, što govori da ćete vi i vaš ljubimac dugo biti vezani. Ljubav neće prestati ni nakon što on nestane iz vašeg života, ali tim pre mu pružite što više ljubavi dok je tu.

Foto: www.pexels.com

Budite spremni da se obavežete i izdvojite vreme

Svakog psa treba hraniti i šetati nekoliko puta dnevno. Treba ga kupati, češljati, voditi na preglede kod veterinara, igrati se sa njim, povesti ga nekad na posao i na putovanje. Sve to zahteva pažnju i fokus, pa se na vreme organizujte.

Foto: www.pexels.com

Konsultujte se sa prijateljima koji imaju psa

Najbolji način da rešite sve nedoumice jeste da porazgovarate sa prijateljem koji ima psa, i za koga smatrate da se adekvatno njime bavi. Iskustva drugih ovde su od velike pomoći.

Foto: www.pexels.com

Kako da dete i pas postanu drugari

Lepo je da dete i pas odrastaju zajedno, ali je važno da prvo proverite njihovu kompatibilnost. Ukoliko je dete malo, nemojte uzimati velikog psa. Pozitivni aspekti svakako jesu ti što će se pored psa dete naučiti empatiji, brizi i ljubavi.

Foto: www.pexels.com

Obiđite svratišta za pse

Nema boljeg osećaja od onog da ste spasili nečiji život, a to se odnosi i na pseći. Nažalost, ima toliko napuštenih kuca da je prosto humano barem jednoj ustupiti toplinu svog doma.

Foto: www.pexels.com

Proučite rase

Ukoliko se odlučite za psa iz legla sa pedigreom, uzmite nekoliko faktora u obzir. Raspitajte se oko temperamenta rase, veličine psa, razmislite da li se uklapa u vaš stan, baštu, ili kuću. Takođe, od značaja je da li u blizini imate park, šumicu, ili neku drugu zelenu površinu.

Foto: www.pexels.com

Proverite svoj budžet

Budite sigurni da na duže staze možete finansijski da iznesete sve što je neophodno za kvalitetan odgoj psa. Napravite preliminarni račun, kako biste bili spremni i mirni.

Foto: www.pexels.com

Pronađite dobrog veterinara

Zdravlje psa je najvažnije za njegov i vaš srećan život. Nepredviđene situacije uvek mogu da iskrsnu, a obavezni pregledi se podrazumevaju, pa je izuzetno važno da imate veterinara kojem u potpunosti verujete.

Foto: www.pexels.com

Naučite kako da trenirate psa

Podrazumeva se da metode apsolutno moraju biti blage i nežne; nikakva agresija ne dolazi u obzir. Dokle god pas sluša i prati osnovne komande (stani, sedi, lezi, ne grizi, pusti to, i sl), to će biti dovoljno za njegovu i vašu sigurnost.

Foto: www.pexels.com

Adekvatno pripremite vaš dom

Uz samo par jednostavnih izmena u kući, ona će postati oaza mira za vašeg ljubimca. Prvo, udaljite sve potencijalno opasne hemikalije i hranu. Drugo, napravite prostor tako da pas može neometano da se kreće. Treće, obezbedite mu kutak gde će spavati, i deo gde će naučiti da piški. Zaštitite nameštaj ukoliko primetite da pas voli da ga gricka.

Foto: www.pexels.com

Unapred nabavite neophodne stvari

Budite spremni kada pas postane vaš drug sa kojim delite životni prostor. To znači da treba da imate: rezerve hrane, činijice za hranu i vodu, ogrlicu i kaiš, krevetić na kom će spavati, kaputić kad je zima, sredstva za kupanje i protiv buva, i igračke. Podrazumeva se da pas mora primiti sve neophodne vakcine, biti čipovan, i imati pasoš.

Foto: www.pexels.com

Naslovna slika: www.pexels.com

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Destinacija

Tri godine projekta Bee Connected – Povezivanje sa pčelama i prirodom

Projekat Bee Connected, koji ove jeseni obeležava tri godine postojanja, promovisao je na izuzetno konstruktivan način važnost pčela za očuvanje…

Najbolji manji gradovi u svetu u 2021.

Popularni njujorški magazin o putovanjima Conde Nast Traveler svake godine dodeljuje nagrade čitalaca – Readers’ Choice Awards, u raznim kategorijama.…

Može li Srbija da se prilagodi na nove klimatske uslove?

Mere adaptacije na klimatske promene u Srbiji moraju da prožimaju sve aspekte života ljudi, od poljoprivrede preko energetike do urbanog…

Promišljeni povratak prirode: Kako je zapuštenost jednog imanja pretvorena u njegovu najveću prednost

Ne rešavaj probleme, ne radi ništa i ne brini. Mogu li posedi koji prehranjuju porodice da postanu isplativi ako se…

Da li su plutajući gradovi budućnost?

Neke od projekcija iz postapokaliptičnih knjiga i filmova polako se bliže ostvarenju, a tiču se prevashodno klimatskih promena i globalnog…

10 najmnogoljudnijih gradova na svetu

Širom naše planete, ljudi migriraju iz ruralnih u urbane sredine, zbog čega su gradovi danas veći nego ikada. Oni zahvataju…