• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
jela havajska pica
Foto: Shutterstock/stockcreations

3 jela čiji nazivi nisu istiniti

CityMagazine
17.03.2025. 2 min Gourmet

Kada jela dobijaju neki prisvojni pridev, on obično govori o njihovom poreklu ili pak načinu pripreme, ali ima i onih kod kojih to baš i nije cela istina.

Nomen est omen ne vredi u slučaju imena brojnih jela koje koristimo, pa tako francuska salata nema veze s Francuzima, mongolsko meso nije videlo Mongole, a kontroverzna pica s ananasom nema veze s Havajima, piše Punkufer.

Francuska salata

Iako joj ime govori drukčije, francuska salata nikakve veze sa Francuzima. Salata koja se još naziva i Olivier nastala je u Rusiji ime duguje kuvaru Lusijenu Olivijeu, koji je sredinom 19. veka radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage.

Tamo je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.

Tada je sadržala brojne sastojke koji se danas više ne koriste: kavijar, teleći jezik, komadići jastoga i kapari su bili neki od sastojaka koji su se dodavali tada, a s vremenom su nestali jer su jednostavno previše skupi.

Havajska pica

Pica s kriškama ananasa nema veze s Havajima – rodila se u Kanadi kada ju je 1962. godine složio grčki imigrant Sem Panopulos u ontarijskom restoranu.

Njegova pica izazvala je čuđenje jer su klasični nadevi uključivali kobasice, slaninu i gljive. Ali nekima se i te kako svidela slatko-slana i osvežavajuća kombinacija šunke i ananasa.

Razlog tome, nagađaju istoričari gastronomije je fascinacija havajskom kulturom, a konzervirani ananas u to je vreme bio popularan.

Između ostalog, brend ananasa koji je Panopulos koristio zvao se “Hawaiian”. Havajska pica se iz Kanade proširila u Ameriku i s vremenom ju je upoznao celi svet.

Mongolsko meso

Sjajni strelci i osvajači na konjima imali su brojne veštine, ali nisu bili poznati po pripremi hrane na roštilju. Mongolsko meso, koje je doguralo do Evrope i postalo popularno u restoranima nema veze s nomadima u nazivu jela.

1950-ih godina, kineski imigrant Nam Jip u Tajvanu je počeo peći meso na velikoj, ravnoj i vrućoj ploči. Kako su Mongoli obično kuvali na otvorenoj vatri, Jipa su inspirisali da jela nazove prema njima.

Tražio je zvučno, uzbudljivo i egzotično ime koje će zapaliti ljude za njegovu hranu, a to se i dogodilo. Ali “mongolski roštilj” zapravo potiče iz Kine i Tajvana.

Oznake:

francuska salatahavajska picamongolsko meso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Napitk
Prethodni

Najbolji napitak za hidrataciju koji možete da napravite kod kuće i poneste ga sa sobom

testo
Sledeći

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

Sledeći
testo
21.03.2025.

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

Prethodni
15.03.2025.

Najbolji napitak za hidrataciju koji možete da napravite kod kuće i poneste ga sa sobom

Napitk

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖