• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
jela havajska pica
Foto: Shutterstock/stockcreations

3 jela čiji nazivi nisu istiniti

CityMagazine
17.03.2025. 2 min Gourmet

Kada jela dobijaju neki prisvojni pridev, on obično govori o njihovom poreklu ili pak načinu pripreme, ali ima i onih kod kojih to baš i nije cela istina.

Nomen est omen ne vredi u slučaju imena brojnih jela koje koristimo, pa tako francuska salata nema veze s Francuzima, mongolsko meso nije videlo Mongole, a kontroverzna pica s ananasom nema veze s Havajima, piše Punkufer.

Francuska salata

Iako joj ime govori drukčije, francuska salata nikakve veze sa Francuzima. Salata koja se još naziva i Olivier nastala je u Rusiji ime duguje kuvaru Lusijenu Olivijeu, koji je sredinom 19. veka radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage.

Tamo je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.

Tada je sadržala brojne sastojke koji se danas više ne koriste: kavijar, teleći jezik, komadići jastoga i kapari su bili neki od sastojaka koji su se dodavali tada, a s vremenom su nestali jer su jednostavno previše skupi.

Havajska pica

Pica s kriškama ananasa nema veze s Havajima – rodila se u Kanadi kada ju je 1962. godine složio grčki imigrant Sem Panopulos u ontarijskom restoranu.

Njegova pica izazvala je čuđenje jer su klasični nadevi uključivali kobasice, slaninu i gljive. Ali nekima se i te kako svidela slatko-slana i osvežavajuća kombinacija šunke i ananasa.

Razlog tome, nagađaju istoričari gastronomije je fascinacija havajskom kulturom, a konzervirani ananas u to je vreme bio popularan.

Između ostalog, brend ananasa koji je Panopulos koristio zvao se “Hawaiian”. Havajska pica se iz Kanade proširila u Ameriku i s vremenom ju je upoznao celi svet.

Mongolsko meso

Sjajni strelci i osvajači na konjima imali su brojne veštine, ali nisu bili poznati po pripremi hrane na roštilju. Mongolsko meso, koje je doguralo do Evrope i postalo popularno u restoranima nema veze s nomadima u nazivu jela.

1950-ih godina, kineski imigrant Nam Jip u Tajvanu je počeo peći meso na velikoj, ravnoj i vrućoj ploči. Kako su Mongoli obično kuvali na otvorenoj vatri, Jipa su inspirisali da jela nazove prema njima.

Tražio je zvučno, uzbudljivo i egzotično ime koje će zapaliti ljude za njegovu hranu, a to se i dogodilo. Ali “mongolski roštilj” zapravo potiče iz Kine i Tajvana.

Oznake:

francuska salatahavajska picamongolsko meso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Napitk
Prethodni

Najbolji napitak za hidrataciju koji možete da napravite kod kuće i poneste ga sa sobom

testo
Sledeći

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

Sledeći
testo
21.03.2025.

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

Prethodni
15.03.2025.

Najbolji napitak za hidrataciju koji možete da napravite kod kuće i poneste ga sa sobom

Napitk

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖