3 jela čiji nazivi nisu istiniti
Kada jela dobijaju neki prisvojni pridev, on obično govori o njihovom poreklu ili pak načinu pripreme, ali ima i onih kod kojih to baš i nije cela istina.
Nomen est omen ne vredi u slučaju imena brojnih jela koje koristimo, pa tako francuska salata nema veze s Francuzima, mongolsko meso nije videlo Mongole, a kontroverzna pica s ananasom nema veze s Havajima, piše Punkufer.
Francuska salata
Iako joj ime govori drukčije, francuska salata nikakve veze sa Francuzima. Salata koja se još naziva i Olivier nastala je u Rusiji ime duguje kuvaru Lusijenu Olivijeu, koji je sredinom 19. veka radio u prestižnom moskovskom restoranu Hermitage.
Tamo je postala izuzetno popularna i dugo je bila zaštitni znak restorana.
Tada je sadržala brojne sastojke koji se danas više ne koriste: kavijar, teleći jezik, komadići jastoga i kapari su bili neki od sastojaka koji su se dodavali tada, a s vremenom su nestali jer su jednostavno previše skupi.
Havajska pica
Pica s kriškama ananasa nema veze s Havajima – rodila se u Kanadi kada ju je 1962. godine složio grčki imigrant Sem Panopulos u ontarijskom restoranu.
Njegova pica izazvala je čuđenje jer su klasični nadevi uključivali kobasice, slaninu i gljive. Ali nekima se i te kako svidela slatko-slana i osvežavajuća kombinacija šunke i ananasa.
Razlog tome, nagađaju istoričari gastronomije je fascinacija havajskom kulturom, a konzervirani ananas u to je vreme bio popularan.
Između ostalog, brend ananasa koji je Panopulos koristio zvao se „Hawaiian“. Havajska pica se iz Kanade proširila u Ameriku i s vremenom ju je upoznao celi svet.
Mongolsko meso
Sjajni strelci i osvajači na konjima imali su brojne veštine, ali nisu bili poznati po pripremi hrane na roštilju. Mongolsko meso, koje je doguralo do Evrope i postalo popularno u restoranima nema veze s nomadima u nazivu jela.
1950-ih godina, kineski imigrant Nam Jip u Tajvanu je počeo peći meso na velikoj, ravnoj i vrućoj ploči. Kako su Mongoli obično kuvali na otvorenoj vatri, Jipa su inspirisali da jela nazove prema njima.
Tražio je zvučno, uzbudljivo i egzotično ime koje će zapaliti ljude za njegovu hranu, a to se i dogodilo. Ali „mongolski roštilj“ zapravo potiče iz Kine i Tajvana.
Nema komentara! Budite prvi.