• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
testo
testo, foto: Manuel Sulzer / ImageSource / Profimedia

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

CityMagazine
21.03.2025. 2 min Recepti

Ako ste ljubitelj domaćih peciva, sigurno ste već čuli za ludo testo – univerzalno testo koje je bilo pravi hit još osamdesetih godina i koje je i danas omiljeno u mnogim domaćinstvima. Njegova najveća prednost je svestranost – od njega možete praviti kiflice, pogačice, pizze, krofne, pa čak i slatke rolnice. Sve to uz minimalan trud i sa samo jednim testom!

Zašto se zove “ludo”?

Ime ovog testa je pomalo neobično, ali potpuno opravdano. Postoji nekoliko teorija o tome kako je nastalo – neki tvrde da je zbog toga što neverovatno brzo raste, dok drugi kažu da je “ludo” jer se od njega može napraviti bukvalno sve! Bilo kako bilo, jedno je sigurno – ovo testo je praktično, izdašno i lako za pripremu.

Najveća prednost je što može da stoji u frižideru nekoliko dana, pa možete praviti peciva kada god poželite, bez potrebe za ponovnim mešenjem testa.

Recept za ludo testo

Sastojci:

1 kg brašna

200 ml jogurta

400 ml mleka

30 g šećera

30 ml ulja

1 kašika soli

2 kesice suvog kvasca

1 prašak za pecivo

2 jaja

Priprema:

Koh, recept za sočan slatkiš

Aktivirajte kvasac – U mlako mleko dodajte šećer i malo brašna, zatim umešajte kvasac. Ostavite da odstoji 10–15 minuta dok se ne zapeni.

Zamesite testo – U veću posudu sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac i sve ostale sastojke. Mesite dok ne dobijete glatko testo.

Ostavite da naraste – Prebacite testo u nauljenu posudu, pokrijte ga folijom i ostavite da odmori 30 minuta do sat vremena.

Premesite i oblikujte – Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte po želji – kiflice, pogačice, rolnice, krofne…

Pecite ili pržite – U zavisnosti od toga šta pravite, peciva pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C do 200°C, dok ne porumene, ili ih pržite u ulju ako pravite krofne ili uštipke.

Ovako se zapravo pravi „svež sok”: Ako ste mislili da pijete nešto prirodno, prevarili ste se

Šta sve možete napraviti od ludog testa?

Ludo testo je savršeno jer se može koristiti za slana i slatka peciva. Evo nekoliko ideja:

Slana peciva: kiflice sa sirom, šunkom ili ajvarom, pogačice, domaći hleb, slani štapići…

Slatka peciva: buhtle sa džemom, rolnice sa cimetom, krofne, slatke kiflice sa čokoladom…

Pizza: tanke i hrskave pizze, calzone ili mini pizze za brze obroke.

Ako volite domaća peciva, ludo testo će vam sigurno postati omiljeni recept. Brzo se sprema, lako se oblikuje i nudi neograničene mogućnosti! Isprobajte ga i uživajte u domaćim pekarskim čarolijama

Oznake:

testo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

jela havajska pica
Prethodni

3 jela čiji nazivi nisu istiniti

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo
Sledeći

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo

Sledeći
Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo
22.03.2025.

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo

Prethodni
17.03.2025.

3 jela čiji nazivi nisu istiniti

jela havajska pica

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖