• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ažurirana lista 15 najgorih srpskih jela: Na prvom mestu specijalitet izmišljen u Valjevu
Foto: Ömer Sahin / Panthermedia / Profimedia

Ažurirana lista 15 najgorih srpskih jela: Na prvom mestu specijalitet izmišljen u Valjevu

CityMagazine
11.09.2024. 3 min Gourmet

Popularni gastronomski portal Taste Atlas objavio je novu verziju liste “15 najgorih srpskih jela“. Jelo poreklom iz Valjeva izbilo je na nezavidnu prvu poziciju.

Na spisku „15 najgorih srpskih jela“ koji je objavio „Taste Atlas“ na samom dnu su slatkiši i obroci koji nužno nemaju naročito nisku ocenu od strane korisnika i kulinarskih eksperata jer se u proseku kreću oko 3.9 od maksimalnih 5, ali su svakako završili na spisku.

Na dnu tabele kao „najmanje loša“ našla su se sledeća jela:

15. Slatko od višanja
14. Česnica
13. Lenja pita
12. Prebranac
11. Bundevara

U top 10 najgorih srpskih jela su:

10. Makovnjača
9. Ražnjići
8. Škembe čorba
7. Srpska salata
6. Fiš paprikaš
5. Popara
4. Leskovačka kavurma

„Pobednici“ na listi su tri specijaliteta oko kojih se uvek vodi debata jer, na kraju krajeva, kada je hrana u pitanju, sve je stvar ukusa i afiniteta.

Ovo su prva tri mesta i kako ih je Taste Atlas opisao

3. Pihtije

pihtije
Pihtije, foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpadne od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavi da se ohladi i stegne.

Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.

2. Rezanci s makom

Ažurirana lista 15 najgorih srpskih jela: Na prvom mestu specijalitet izmišljen u Valjevu
Foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia

Jednostavan recept rezanci s makom je jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo koje služi kao slatko glavno jelo ili desert.

Iako se obično vezuje za Češku, tačno poreklo jela još uvek nije poznato, dok se slične sorte nalaze u mnogim zemljama Centralne i Istočne Evrope pod različitim nazivima. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim rezancima od krompira, dok se srpska verzija iz Vojvodine zove nasuvo s makom.

1. Živa pljeskavica

Živa pljeskavica je predjelo od mlevenog telećeg mesa, soli, bibera, dimljene paprike, Vegete, ulja i seckanog luka. Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i meša se viljuškom dok se ne formira homogena masu koja se zatim oblikuje u pljeskavicu.

živa pljeskavica 🥰 pic.twitter.com/IUi4C2h8zI

— горска_гарда (@crvenobeligrad) April 3, 2023

Jelo je nastalo u restoranu „Kod Bore“ u Sedlarima kod Valjeva u Srbiji, a slično jelo bilo je popularno i u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa uvučenu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i paprikom za začin i obično se konzumira dok se čeka narudžba mesa sa roštilja, piše Nova.

Oznake:

15 najgorih srpskih jelataste atlasživa pljeskavica

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Tajni sastojak za savršen ukus ajvara: Daje mu posebno pikantnu notu, i ne, nije ljuta paprika
Prethodni

Tajni sastojak za savršen ukus ajvara: Daje mu posebno pikantnu notu, i ne, nije ljuta paprika

vafle
Sledeći

Recept za najmekše i najvazdušastije vafle koje se tope u ustima

Sledeći
vafle
17.09.2024.

Recept za najmekše i najvazdušastije vafle koje se tope u ustima

Prethodni
10.09.2024.

Tajni sastojak za savršen ukus ajvara: Daje mu posebno pikantnu notu, i ne, nije ljuta paprika

Tajni sastojak za savršen ukus ajvara: Daje mu posebno pikantnu notu, i ne, nije ljuta paprika

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖