• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
"Bukvalno plaćate vazduh": Italijanka otkrila trik kojim sladoledžije varaju turiste i 3 pravila kako da prepoznate najbolji sladoled
Foto: Instagram / jasminepak

“Bukvalno plaćate vazduh”: Italijanka otkrila trik kojim sladoledžije varaju turiste i 3 pravila kako da prepoznate najbolji sladoled

Ivana Milošević
04.08.2023. 2 min Gourmet

Italija je poznata po najboljem sladoledu, ali i njihove sladoledžije se čak služe sitnim prevarama kako bi obmanuli naivne turiste.

Snimak na kom turistički vodič iz Rima objašnjava sve cake i trikove za prepoznavanje pravog italijanskog sladoleda, odnosno gelata, postao je viralan na društvenim mrežama.

View this post on Instagram

A post shared by Jasmine Belle Pak (@jasminepak)

Kako izabrati dobar sladoled u Italiji – uputstva lokalnog vodiča iz Rima

“Kako da prepoznate dobar sladoled? Evo nekoliko pravila:

Prvo pravilo: posuda (kontejner) za sladoled.

Kontejner mora da bude ravan. Nekad imaju poklopac, pa vam čak ni ne pokažu sladoled.

Ako vidite velike “planine” sladoleda, šta oni zapravo pokušavaju da urade? Da vas impresioniraju.

Međutim, u realnosti oni umute taj sladoled, tako da naraste i ispuni se vazduhom, a tokom večeri opet splasne. Znači, bukvalno plaćate vazduh.

Obratite pažnju kada tražite jedan od ova tri ukusa

Sladoled od banane treba da bude bele boje, nikako žute jer ne jedemo koru. Znam da je očigledno, ali veliki broj ljudi misli da treba da bude žut.

Sladoled od pistaća treba da bude zemljano zagasite boje, a ne jarko zelene.

Sladoled od mente se pravi od ekstrakta mente, od kog dobijamo vrlo svetlu nijansu zelene, a ne fluorescentnu koja svetli u mraku.

Manje je više

Ako uđete u poslastičarnicu koja ima previše ukusa sladoleda – postoji jedna blizu Panteona sa 150 ukusa sladoleda – prosto je nemoguće da su domaće izrade. Moraju biti industrijski.

Ako uđete u poslastičarnicu i, recimo, jedan ukus je veštački – plavi sladoled. Ako je jedan veštak, svi su isti. Jer niko neće jedan veštački, a ostale domaće sladolede.

Sladoled ili gelato?

Po čemu se razlikuju sladoled i gelato?

Sladoled (ice cream) se pravi od šlaga (cream), a gelato od mleka (it. latte). Zbog toga se gelato brže topi od sladoleda, naročito po vrelom letnjem danu.

Oznake:

rimsladoledvodič

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Viralna torta sa TikToka od plazme i maka: Ne peče se, a gotova je za tili čas
Prethodni

Viralna torta sa TikToka od plazme i maka: Ne peče se, a gotova je za tili čas

burgeri od komaraca
Sledeći

Burgeri od komaraca u Africi: Mit ili istina?

Sledeći
burgeri od komaraca
04.08.2023.

Burgeri od komaraca u Africi: Mit ili istina?

Prethodni
03.08.2023.

Viralna torta sa TikToka od plazme i maka: Ne peče se, a gotova je za tili čas

Viralna torta sa TikToka od plazme i maka: Ne peče se, a gotova je za tili čas

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Slavna replika "I tata bi sine" nikad nije trebalo da završi u filmu "Ko to tamo peva"
    Slavna replika “I tata bi sine” nikad nije trebalo da završi u filmu “Ko to tamo peva”
    CityMagazine
    srbokap. domaći film
    Na mrežama je ponovo aktuelan domaći film iz 2000, koji niji ni dan ostario, jer pokazuje šta se sve dešava kad policija ima preveliku moć
    CityMagazine
    Mia Kalifa
    Mia Kalifa oduševila fanove stripova briljantnom teorijom o Supermenu i Betmenu
    CityMagazine
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    Letnja čarolija u Arilju: ARLEMM počinje uz zvuke klasike i džeza
    CityMagazine
    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖