Čuveni kuvar sa TikToka, Neno Cooks za City Magazine: Moj kulinarski show bi se zvao Anthony Bourdain za sirotinju
Društvene mreže, pogotovo one na kojima se forsira video sadržaj, donele su nam to da svako ko zna da isprži jaje ili skuva pastu, nazove sebe kuvarom i taj navodni kulinarski talenat nam pokaže. U moru takvih, zasija i poneka prava zvezda koja nas šarmira svojim znanjem, veštinom ali i humorom. Jedan od njih je i Neno Svjetlanović kog znamo i pratimo preko kanala Neno Cooks.
Bilo da je njegov TikTok ili Instagram, Neno nam na jedan krajnje neposredan način deli savete i recepte, uvek uz prigodne i sarkastične komenatre, što na kvalitet hrane ili svoje poteze i mogućnosti. Na pitanja iz lične karte Neno nam ko iz topa odgovara:
– “Neno Svjetlanović, rodio se u Zenici u BiH, odrastao na relaciji Čiovo-Zenica, došao u Sarajevo 2008. gdje sam i dan danas. Bavim se informatikom već 10 godina i može se reći da mi je to malo i dosadilo što je i jedan od razloga za ove egzibicije.”
Kako mu lepo i piše na instagram stranici, a i kako nam je u suštini i odgovorio, Neno je self proclaimed pro cook, a rekao nam je šta ga je najviše i privuklo ovoj drevnoj sportskoj disciplini koju zovemo kuvanje.
– “Pravio sam neke zbrčke koje su izgledale kao pasija povraćotina još u osnovnoj školi. Može se reći da imam malo ozbiljniji pristup tome zadnjih 10 godina. Kad sam počeo da radim, kuhanje mi je počelo stvarati adrenalin, i to ne samo kuhanje nego sve što dođe s tim, tipa odlazak u nabavku namirnica ili priprema” ispričao nam je Neno a onda se malo dotakao i kako izgleda pravljenje i inspiracija za same klipova:
– “Inspiracija obično dođe dok šetam i dok random misli prolaze kroz glavu. Prije je plan bio odrediti koje jelo se pravi, pa onda smisliti par fazona koji bi se mogli servirati uz to jelo, a sada je već obrnuto. Prvo mi padne na pamet nešto što bi moglo biti smiješno ljudima pa tek onda skontam jelo koje bi se najbolje moglo prilagoditi tim fazonima. Snimanje traje jedan ili dva dana u najboljem slučaju, a edit najčešće 4 sata ali neke klipove, kao što je grah, sam editovao 25 sati.”
Ja sam ga prvi put video kad je pravio zidarski sendvič, ali što bi se reklo na jezicima naših naroda i narodnosti from the scratch, sa sve pravljenjem salame. Jedan od najpopualrnijih je i burek sa sirom, gde je prvo napravio burek, a onda u njega dodao sir.
– “Burek sa sirom je očekivano imao podijeljena mišljenja. Ja sam znao šta će se desiti i da će biti svega u komentarima i da će ljudi različito razumjeti i prihvatiti klip, ali nisam mnogo oklijevao hoću li snimiti taj video. Mislio sam da, ko prati platformu, već zna da je pola ovog kanala sprdnja i da se pravim budala, a između ostalog, treba nekad malo i u vatru. Najlakše je servirati ljudima različita jela i stalno dobijati pozitivne komentare i na kraju postati statičan i dosadan. Samom meni postane dosadno kad izbacim određeni broj klipova, bez da napravim neku ‘frku’. Zidarev sendvič je prihvaćen jako pozitivno, samo me iznenadio broj upita vezanih za tehnički dio pripreme. Ne mogu da vjerujem da su ljudi pravili zidarev sendvič kući ” rekao nam je iznenađeno kuvar, i naglasio da je recept za Burek sa sirom i najpopularniji klip.
– “Moj zadnji video ‘Burek sa sirom’ u Bosni je uzeo najviše pažnje jer ima skoro 3 miliona pregleda kada se sve platforme uzmu u obzir. Morat ću sad da napravim nešto bolje, jer ne želim da nosim pečat čovjeka koji je skrnavio burek na čelu, mada…kad se malo smire strasti, možda napravim onu pizza verziju koja je moje omiljeno pijano jelo u Beogradu.”
Kad smo se već zapričali toliko o bureku, tražili smo i da nam kaže koji su mu omiljeni i gde je jeo najbolje.
– “Moj poredak je meso, pileće meso, sir, krompir, zelje. Najbolji koji sam jeo do sad je na Baščaršiji u Sarajevu, a jedva čekam da probam i taj famozni u Nišu koji su žestoko nahvalili.”
Najavljuje nam da će uskoro vrlo verovatno malo “ukomplikovati” i napraviti svoj recept za sarmu, a onda smo se dotakli i hrane koju ne voli, i kojoj je davao šansu više puta, ali jednostavno ne ide.
– “Znam tu listu na pamet: Smeđa riža, rižini krekeri, zobena kaša, carsko povrće, grožđice, kandirano voće i svaka ‘bodybuilderska’ hrana koja se čuva u tupperwareu.
Ipak, kao kreator sadržaja za društvene mreže, kaže nam da postoje neke granice koje nikad neće preći. Ne želi da zarad svoje popularnosti pravi štetu nekoj drugoj osobi, ili proziva druge kreatore da bih skrenuo pažnju na sebe i pratio trendove. Zbog trendova i viralnih zvukova od kojih mu se povraća je i prestao skrolovati po instagramu.
– ” Društvene mreže su super i dobiju najviše pažnje, ali imati svoju emisiju je ipak nivo iznad i taj vid angažmana sigurno ima moje interesovanje. Moj show bi na primer izgledao tako da bi realan naziv te emisije bio Anthony Bourdain za sirotinju.”
Pitali smo Nenu naravno i šta ga više privlači – Fine dining koncept ili roštij u nekom fast foodu, mada realno, poznavajući njegove recepte, naslućivali smo odgovor.
– “Roštilj bez ikakvog razmišljanja. Iako me nekad fascinira šta ti ljudi rade i kako rade i kakve ideje imaju u glavi, fine dining mi nikad nije bio interesantan, pogotovo francuski sistem, gdje ti serviraju jelo koje se 10 puta ohladi dok ga ukrašavaju i serviraju samo da bi poštovali standarde koje dirigira kompanija koja se bavi gumama.”
Za kraj, sve je to lepo, tiktok i instagram, ali voleli bismo nekad da probamo to što Neno spremi, pa smo ga upitali kako bi izgledao njegov restoran, i realno oduševio nas je koncept:
– “Bio bi fast food, američki stil i radio bih od 21 do 4 ujutro. 70% mušterija bi bilo pijano.”
Naslovna fotografija: Damir Hodžić