• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li je pasulj iz konzerve zdrav kao i običan suvi? Stručnjaci objašnjavaju
Pasulj, foto: Vlastislav Macháček / Ifood SM / Profimedia

Da li je pasulj iz konzerve zdrav kao i običan suvi? Stručnjaci objašnjavaju

CityMagazine
04.11.2025. 2 min Gourmet

Iako je pasulj iz konzerve praktičan i ukusan, mnogi se pitaju da li je kuvanje suvog pasulja od nule zdravija i isplativija opcija. Oba tipa pasulja imaju svoje prednosti, ali da li zaista postoje značajne razlike među njima? Da bismo razjasnili ovu dilemu, pitali smo stručnjake za mišljenje.

Nutritivne vrednosti

Pasulj je poznat kao namirnica bogata vlaknima i proteinima. Prema dijetetičarki Kiran Campbell, konzervirani i suvi pasulj su nutritivno gotovo identični i bogati su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa i cinka. Porcija od pola šolje obično sadrži oko sedam do osam grama proteina, što je dvostruko više nego ista količina mleka, objašnjava dijetetičarka Amanda Sauceda.

Oba tipa pasulja predstavljaju odličan izvor prebiotičkih vlakana i otpornog skroba, koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i zdravlja creva. Ipak, Sauceda napominje da neki ljudi lakše vare suvi pasulj. Namakanje pasulja u vodi pre kuvanja pomaže da se smanji sadržaj šećera koji može izazvati probavne smetnje.

Šta sa solju i dodacima?

Suvi pasulj, očekivano, sadrži samo jedan sastojak – pasulj. S druge strane, konzervirani pasulj često sadrži dodatke poput vode, soli i začina. Iako neke konzerve mogu imati i konzervanse, u prodavnicama lako se mogu pronaći i one bez dodataka. Registrovana dijetetičarka Avery Zenker savetuje da se obrati pažnja na nivo natrijuma, posebno ako pazite na unos soli. Dobra vest je da se ispiranje pasulja iz konzerve ukloni veći deo soli.

Isplativost

Kada je reč o ceni i količini, suvi pasulj je jasan pobednik. „Volela bih da više ljudi zna koliko je jednostavno pripremiti suvi pasulj“, kaže Sauceda, koja ga sama kuva barem jednom nedeljno. „Nutritivno se ne razlikuje od konzerviranog, ali što se tiče ukusa i budžeta, dobijate mnogo više.“ Ako vam je cilj ušteda i veća količina, suvi pasulj je pravi izbor.

Pasulj, recept koji treba da sačuvate

Najbolji načini upotrebe

Suvi pasulj nakon kuvanja obično ima kremastiju teksturu i orašastiji ukus, što jelima daje dodatnu dimenziju. Konzervirani pasulj je ujednačen i praktičan za brza jela poput humusa od belog pasulja ili kao dodatak tacosu i tortiljama.

Suvi pasulj je takođe lakše prilagoditi receptima, posebno ako želite da kontrolišete količinu soli, bilo zbog zdravlja ili specifičnog ukusa – čak i kod pripreme slatkih jela, poput kolača sa crnim pasuljem. Osim toga, kuvanje suvog pasulja omogućava postepeno dodavanje ukusa uz pomoć omiljenih začina i aromatičnog bilja.

Oznake:

pasulj

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan
Prethodni

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

Bela čorba
Sledeći

Bela čorba, recept za jelo koje smo kao deca izbegavali, a danas volimo

Sledeći
Bela čorba
04.11.2025.

Bela čorba, recept za jelo koje smo kao deca izbegavali, a danas volimo

Prethodni
03.11.2025.

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

Kadaif – hrskava poslastica koja spaja istok i Balkan

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖