• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Unsplash/Haseeb Jamil

Da li su nalepnice sa detaljima uticaja na klimu rešenje za odvraćanje ljudi od burgera od mesa?

CityMagazine
10.01.2023. 2 Mins Read Gourmet

Razne stvari i navike utiču na promenu klime, a jedna od njih je konzumacija mesa, ali moguće je da je pronađen način da se potrošači odvrate od konzumacije burgera od mesa.

Nalepnice koje otkrivaju koliki je klimatski uticaj određenih jela mogle bi da odvrate posetioce restorana brze hrane od konzumacije crvenog mesa, pokazala je nova studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Klima101.

U kliničkom ispitivanju korišćen je reprezentativan uzorak američke nacije. Učestvovalo je 5 hiljada odraslih žena i muškaraca koji su podeljeni u tri grupe.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Ako danas poručite ove goveđe krokete, dobićete ih za 30 godina

Prva grupa je bila kontrolna i učesnicima su prikazani jelovnici koji su imali samo oznake za brzi odabir na svim proizvodima. U drugoj grupi bile su osobe koje su dobile menije sa zelenim nalepnicama na obrocima od ribe, piletine i povrća kao aluziju na njihovu niži doprinos klimatskim promenama, a u trećoj ljudi koji su birali iz menija sa crvenim nalepnicama na jelima od crvenog mesa.

Na jelovnicima koji su promovisali pozitivnije izbore, iz perspektive klime, stajalo je sledeće: „Ovaj proizvod je ekološki održiv. Ima niske emisije gasova sa efektom staklene bašte i nizak doprinos klimatskim promenama”. Dok je na onima sa crvenim nalepnicama bilo ispisano: „Ovaj proizvod nije ekološki održiv. Ima visoke emisije gasova sa efektom staklene bašte i visok doprinos klimatskim promenama”.

Iz treće grupe, u sklopu koje je crveno meso negativno prezentovano, čak 23,5% učesnika više odlučilo se za održiviju hranu u poređenju sa kontrolnom grupom. U drugoj grupi sa zelenim nalepnicama 10% ispitanika više opredelilo se za ekološki opravdanije opcije.

Dakle, prema saznanjima autora, u želji da ljudi učine veći zaokret ka održivijoj ishrani, efikasnije je uputiti ih u loše strane njihovih odluka u restoranima, nego u dobre.

Takođe, potrošači koji su odabrali održivija jela svoje izbore ocenili su kao zdravije u odnosu na one koji su na one koji su odabrali neodrživiju hranu. Ovo je podržano i naučnim saznanjima: naime, prekomerna konzumacija crvenog mesa se povezuje sa višim rizikom od dijabetesa tipa 2, moždanog udara, raka debelog creva i umiranja.

Naravno, neće se svi složiti sa opisom korišćenim u ovom istraživanju: intenzivan uzgoj pilića takođe može da naruši našu životnu sredinu, a isto važi i za uzgoj ribe.

Ipak, stočarstvo je, prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), odgovorno za 14,5% emisija gasova sa efektom staklene bašte. Udeo od 65% u tome pripisuje se govedima koja se uzgajaju kako za proizvodnju mesa, tako i mleka.

Najmanju grižu savesti prema planeti svakako treba da osećaju oni koji jedu povrće, i to pretežno lokalno uzgojeno.

Izvor: Klima101

Tags:

burgerklimatske promenemesonalepnice

Povezani članci

Praznična trpeza kao u Engleskoj: Čorba od bundeve, šnicle i viskiju i torta od cvekle

„To je infarkt na tanjiru“: Bekamovog sina opet ismevaju, a sad je na meniju pečeno meso i tona ulja

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu

Next

5 načina da poboljšate ukus pečuraka

Next
12.01.2023.

5 načina da poboljšate ukus pečuraka

Previews
09.01.2023.

Jedinstveni duh Mediterana u Beogradu

Najnovije

Presedan na dodeli Gremija: Prva nagrada za saundtrek jedne video igre
CityMagazine
Pesma godine sa Gremija krije neverovatnu priču
CityMagazine
Upoznali smo ga kao frajera iz Velikog brata, a danas svira u legendarnom beogradskom bendu
CityMagazine
Kada počinje dodela Gremi nagrada večeras?
Marija Ćirjak
Ne štedite na decibelima i spremite se za “potres”: Stigao je novi singl Igora Vinsa i Baneta Lalića – „Zato što volim“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖