• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Krompir
Krompir, foto: Iakov Filimonov / Alamy / Profimedia

Genijalan trik za hrskavi krompir – bez rerne i kuvanja u vodi

CityMagazine
02.12.2025. 2 min Gourmet

Sa karamelizovanom, hrskavom spoljašnošću i mekanim, pahuljastim unutrašnjim delom, hrskavi krompir je jedno od najzadovoljavajućih jela koje pravi.

Najčešće ga priprema na šporetu. Potrebno je malo strpljenja jer kuvanje traje oko 20 minuta na umerenoj temperaturi dok spolja ne dobije zlatnu boju.

Cilj je savršena kombinacija nežnosti i hrskavosti u svakom zalogaju, koristeći samo jedan šporet i jedan tiganj, piše simpyrecepies.com.

Kako napraviti najhrskaviji krompir na šporetu

Krompir oljuštite i isecite na kockice od oko 1,2 cm.

Metoda je u suštini ista kao u receptu za Potatoes O’Brien, bez luka i paprika.

Krompir se prži u dovoljnoj količini ulja – ne toliko da bude masan, već toliko da postane lepo pržen i hrskav.

Za velik krompir, koristi se oko jedna kašika ulja.

Za dve krompira koristi se tiganj od 25 cm, a za tri – tiganj od 30 cm, kako se ne bi pretrpavao.

Umerena temperatura je ključna jer krompir oslobađa skrob koji može da zagori na visokoj temperaturi.

Neutralno ulje sa visokim tačkom dimljenja najbolje funkcioniše.

Krompir se meša svakih 2 minuta kako bi se svi delovi ravnomerno zapekli i dobili hrskavu koricu.

Teški nelepljivi tiganj omogućava ravnomerno zagrevanje i sprečava da krompir ostane zalepljen. Mogu se koristiti i tiganji od livenog gvožđa, nerđajućeg čelika ili emajlirani, ali krompir može biti nešto grublji pri prženju.

Savršeni domaći pomfrit koji izgleda kao iz restorana

Krompir prolazi kroz nekoliko faza dok prži: prvo je malo lepljiv i svetao, zatim se može činiti da se spaja, ali kako dobija zlatnu boju, odvaja se, suši i postaje hrskav.

Za prevrtanje se koristi drška tiganja i mali pokret zgloba, a ako niste vešti, najbolja je tanka i fleksibilna spatula.

Za začinjavanje se koriste začinjena so i sveže mleveni biber. Krompir izlazi sa ukusom nalik onom iz restorana, nostalgičnog i veoma prijatnog.

Po krompiru se stavlja 1/4 kašičice začinjene soli i prstohvat crnog bibera.

Mogu se koristiti i druge mešavine začina po želji.

Kako poslužiti hrskavi krompir

Hrskavi krompir je izuzetno svestran.

Obično se priprema za doručak, ali je odličan i kao prilog za ručak ili večeru. Za doručak se servira uz pržena jaja i kobasice.

Za ručak se može dodati u takose ili tortilje za dodatnu hrskavost. Za večeru se slaže uz pan-seared steak ili svinjski kotlet, uz laganu salatu ili kriške paradajza.

Tri greške zbog kojih blitva i krompir nemaju željeni ukus

Ključni saveti

Kockice krompira (1,2 cm) od Russet ili Yukon Gold sorti pržiti u tiganju za zlatnu, hrskavu koricu.

Koristiti teški nelepljivi tiganj, umerenu temperaturu i mešati svakih 2 minuta za ravnomerno zapečenje.

Jedna kašika ulja po velikom krompiru + začinjena so daje hrskav krompir kao iz restorana.

Oznake:

krompir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Pire
Prethodni

Možete li pripremiti pire krompir unapred i podgrejati ga? Stručnjak otkriva trikove

Bundevara
Sledeći

Bundevara, recept za komad slatkog zadovoljstva

Sledeći
Bundevara
03.12.2025.

Bundevara, recept za komad slatkog zadovoljstva

Prethodni
30.11.2025.

Možete li pripremiti pire krompir unapred i podgrejati ga? Stručnjak otkriva trikove

Pire

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖