• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Koliko puta nedeljno jedete krompir? Ne preterujte, može biti opasno
Foto: Val_R / Shutterstock.com

Koliko puta nedeljno jedete krompir? Ne preterujte, može biti opasno

CityMagazine
29.10.2023. 2 min Ishrana

Svi znaju da prženi krompirići nisu idealni obrok ako želite da se hranite zdravo. Ali sada stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kojem obliku – pečenog, kuvanog ili pire krompira– potencijalno moglo biti loše za naše zdravlje.

Istraživanja su pokazala da bi konzumiranje krompira četiri puta nedeljno moglo biti štetno i doprineti stanju koje izaziva moždane i srčane udare.

Studija, objavljena u medicinskom žurnalu BMJ, prva je koja je identifikovala krompir kao ključni izvor hipertenzije, poznatije kao visoki krvni pritisak.

“Pronašli smo povezanost između većeg unosa pečenog, kuvanog ili pire krompira i prženih krompirića s povećanim rizikom od hipertenzije”, rekli su istraživači koji se nalaze u Bostonu u SAD. Žene su posebno ugrožene, rekli su, iako je studija pokazala da su obolela oba pola.

Rezultati istraživanja se pomalo kose s nutricionističkim savetima koji predlažu da deo balansirane ishrane uključuje skrobne ugljen hidrate kao što su krompir, testenina, pirinač i hleb, piše The Guardian, prenosi N1 Hrvatska.

“Ova otkrića imaju potencijalno važne posledice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krompira kao povrća u državne programe ishrane, već potvrđuju teoriju o štetnosti velikog unosa ugljenih hidrata,” kažu autori studije sa Harvarda.

Oni savetuju da krompir što češće zamenite povrćem bez skroba. Zanimljivo, istraživači nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska. Međutim, naučnici nisu merili unos soli kod ljudi, što bi moglo uticati na njihove rezultate.

Istraživači kažu da je krompir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, naročito kuvani krompir. “Postprandijalna hiperglikemija koja sledi nakon obroka s visokim glikemijskim opterećenjem povezana je s endotelnom disfunkcijom, oksidativnim stresom i upalom, što su svi potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije”, kaže njihov rad u žurnalu BMJ.

Iako ne tvrde da su konkluzivno utvrdili da krompir izaziva visoki krvni pritisak, kažu da su otkrili da je “veći dugoročni unos pečenog, kuvanog ili pire krompira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije kod žena, nezavisno od drugih faktora rizika od hipertenzije.”

Istraživači su do svog saznanja došli na osnovu ispitivanja više od 187 hiljada muškaraca i žena u tri velike studije u SAD. Upoređivali su zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta nedeljno s onima koji su to činili samo jednom mesečno. Prvo je bilo povezano s većim rizikom od hipertenzije kod učesnika u sve tri studije, rekli su.

Oznake:

hipertenzijakrompirugljeni hidrativisok krvni pritisak

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kako da zauvek oterate pauke iz kuće: Posle ovog trika, više neće biti paučine
Prethodni

Kako da zauvek oterate pauke iz kuće: Posle ovog trika, više neće biti paučine

TV Nova ponovo ubedljivo najgledanija televizija tokom emitovanja IDJShow-a: Izabrani su finalisti
Sledeći

TV Nova ponovo ubedljivo najgledanija televizija tokom emitovanja IDJShow-a: Izabrani su finalisti

Sledeći
TV Nova ponovo ubedljivo najgledanija televizija tokom emitovanja IDJShow-a: Izabrani su finalisti
30.10.2023.

TV Nova ponovo ubedljivo najgledanija televizija tokom emitovanja IDJShow-a: Izabrani su finalisti

Prethodni
28.10.2023.

Kako da zauvek oterate pauke iz kuće: Posle ovog trika, više neće biti paučine

Kako da zauvek oterate pauke iz kuće: Posle ovog trika, više neće biti paučine

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    za milion godina
    Zdravko Čolić se žalio na ova dva muzičara: Duhovita priča sa snimanja pesme “Za milion godina” koju malo ko zna
    CityMagazine
    Deca Loših Muzičara
    DA SE P(L)OČASTIMO: Deca Loših Muzičara i Bolesna Štenad šamaraju nas rokenrolom na novim albumima
    Miloš Dašić
    beograd
    „Doviđenja iz Beograda, iz Jugoslavije“: Pre 40 godina, ceo svet je čuo pesmu koja se i danas voli i peva na studentskim protestima
    CityMagazine
    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖