• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih
Foto: Shutterstock / hlphoto

Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih

CityMagazine
29.04.2023. 2 min Gourmet

Poznavanje građe životinje omogućuje vam da lakše razlikujete mekane od žilavih komada mesa, a pri tome i kulinarsku tehniku za najbolju pripremu.

Što je komad mesa udaljeniji od papka i rogova, odnosno glave životinje, to je mekši. Radni mišići životinje, poput kolenice, vrata ili plećke goveda, intenzivnije su se koristili i meso ovih delova će biti žilavije nego meso manje aktivnih mišića poput leđa ili rebara.

Jednostavan prikaz u nastavku pomoći će vam da lakše zapamtite ovo pravilo koje se odnosi na sve životinje – od goveda do svinjetine i divljači.

Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih
Mekši delovi su tamnije obojeni, a žilaviji svetlije, foto: Shutterstock / Svitlana_Shepitsena

Svaki iole vešt kuvar i ljubitelj hrane zna da su žilaviji komadi mesa ujedno najsočniji i puniji ukusom, samo je potrebno znati pravilno ih pripremiti. Još jedna prednost ovakvog mesa je što je cenovno daleko povoljnije.

Zašto je neko meso žilavo, a neko meko

Meko meso ima nežnu teksturu dok je tekstura žilavog komada mesa vidno grublja. Meso je u osnovi mišić koji se kod mladih životinja razvija i postaje veći, snažniji i grublje teksture.

Najsnažniji mišići su oni koje životinja intenzivnije koristi za kretanje i žvakanje, to su tzv. radni mišići, a nalaze se blizu glave i kopita. Ovi mišići imaju najdeblja mišićna vlakna.

Usporedite meso junećeg filea i kolenice – file ima finu i ujednačenu teksturu bez masnoća i žilica dok kolenica ima izražena mišićna vlakna prošarana masnoćom, žilicama i hrskavicom, odnosno kosti.

Na mekoću mesa utiče još jedan faktor, a to je kolagen – protein koji daje mišićima oblik i međusobno ih spaja. Ovo vezivno tkivo je prisutno u svim mišićima, samo ga neki imaju više, a neki manje.

Radni mišići imaju najviše kolagena koji se dužom obradom mesa na nižoj temperaturi pretvara u želatin koji, zajedno s masnoćom, daje žilavim komadima mesa njihovu karakterističnu sočnost.

Kad ste utvrdili s kojim i kakvim komadom mesa raspolažete, važno je odabrati pravu tehniku kuvanja kako biste izvukli najviše iz odabrane namirnice.

Tehnike kuvanja za žilavije komade mesa

Žilaviji komadi mesa goveda, svinjetine, jagnjetine ili divljači postaće mekani dugotrajnijim kuvanjem na nižoj temperaturi uz prisustvo tečnosti.

Svinjsku plećku možete pripremiti višesatnim pečenjem u rerni u posudi s poklopcem.

Juneći rep ili goveđu potkolenicu je najbolje dugo pržiti, između sat i po i četiri sata, na temperaturi iznad 70 stepeni, kad kolagen počne da se pretvara u želatin.

Tehnike kuvanja za meke komade mesa

Mekši komadi mesa poput svinjskog filea, junećeg steka ili pilećih prsa zahtevaju kraću termičku obradu na višoj temperaturi, u šta se ubraja pečenje na tiganju i roštilju, kratkotrajno prženje.

Oznake:

junetinamesosvinjetinažilavo meso

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu
Prethodni

10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu

I za anemiju i za dušu: Domaće kupinovo vino kom je nemoguće odoleti
Sledeći

I za anemiju i za dušu: Domaće kupinovo vino kom je nemoguće odoleti

Sledeći
I za anemiju i za dušu: Domaće kupinovo vino kom je nemoguće odoleti
29.04.2023.

I za anemiju i za dušu: Domaće kupinovo vino kom je nemoguće odoleti

Prethodni
28.04.2023.

10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu

10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖