• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu
Foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

10 stvari koje niste znali o bolonjeze sosu

CityMagazine
28.04.2023. 2 min Gourmet

Ukusni sos od mlevenog mesa i paradajza rado se može videti na svakom stolu i svaka domaćica ima (svoj) recept za savršeni bolonjeze.

Ali postoje razna pogrešna tumačenja vezana za ovaj čuveni italijanski sos, a ovo su neka od njih.

1. Bolonjeze sos se ne služi uz špagete

Savršen oblik testenine uz koji se servira bolonjeze sos su taljatele, vrsta špageta na trake (široke). Zašto je izbor testenina toliko važan? Prema rečima italijanskih kuvara, meso iz sosa bolje prijanja na širu i ravnu površinu taljatele, u poređenju sa tankim špagetima.

2. Italijani ovaj sos ne zovu “bolonjeze”

Nećete naći jelo pod nazivom “špageti bolonjeze” na menijima restorana u Bolonji. Potražite tagliatelle al ragu, ili ragu alla bolognese. Drugo ime, isti sos.

3. Jelo sa bogatom prošlošću

Ovo međunarodno obožavano jelo nastalo je u italijanskim kuhinjama tokom 18. veka. Nakon toga, posebno bogata verzija ovog sosa pojavljuje se u kulinarskoj bibliji La scienza in cucina e l’arte di mangiare bene iz 1891. godine. Nezadovoljan upotrebom samo telećeg mesa u receptu, autor Pelegino Artuzi je svom receptu za sos bolonjeze dodao tartufe, pileća džigerica i kajmak.

4. Imola – pravo mesto porekla bolonjeze sosa

Zbog popularizacije i promocije recepture za ovo jelo, kolevkom bolonjeze sosa smatra se italijanski grad Bolonja u pokrajini Emilija Romanja. Izvor najranijeg dokumentovanog recepta za ragu sos je zapravo Imola, koja se nalazi zapadno od Bolonje.

5. Sastoji se od dve vrste mesa

Dodavanje pancete u mlevenu govedinu daje sosu lagani i fini dimljeni ukus. Stoga, ako želite da postignete pravi, autentični ukus ragua, svakako posegnite za prošaranom slaninom ili pančetom.

6. Sastoji se od više povrća nego što mislite

Svež i sočan paradajz je ključni sastojak ovog ragua. Ako ste do sada samo “krstili” mleveno meso sa malo paradajza iz konzerve, svakako razmislite o upotrebi svežeg. Vrhunski ragu sadrži i luk, celer i šargarepu – sve sitno iseckane tako da ih ne primetite u sosu.

7. Bilje i beli luk ne idu u ragu

Italijanski kuvari ragu začinju isključivo i samo muškatnim oraščićem, solju i biberom. Na pomen belog luka i začinskog bilja “padaju u nesvest”, pa ćemo zaključiti da im nije mesto u ovom sosu.

8. Dodajte crno ili belo vino

Kuvari van Italije decenijama obilno dodaju crveno vino u ragu, ali je i belo vino prihvatljivo ako je veoma suvo.

9. Parmezan kao jedini začin

Parmigiano Reggiano, tvrdi sir karakterističan za ovaj region Italije, jedini je začin koji treba da dodate u ragu pre jela. Ovaj sir je toliko ukusan da je bio jedan od nekoliko zakopanih predmeta koje je spasio hronolog Semjuel Pepis iz Velikog požara u Londonu.

10. Bolonjska kuhinja

Grad Bolonja ima nadimak La Grasa i to sa dobrim razlogom. Bolonja je poznata po mortadeli, fino mlevenoj svinjskoj kobasici punjenoj mekim kockicama masti. Probajte ragu u drugačijem obliku, između listova svežih lazanja i prelivenih bešamel sosom. Ne zaboravite na kriške pršute i parmezana i sve to zalijte finim vinom, prenosi portal volim.meso.hr.

Oznake:

bolonjeze sos

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda
Prethodni

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih
Sledeći

Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih

Sledeći
Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih
29.04.2023.

Kako prepoznati meke i žilave komade mesa: I tehnike za najbolju pripremu svakog od njih

Prethodni
27.04.2023.

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

Trik za najsočnije pljeskavice sa roštilja: Treba vam samo kocka leda

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    exit
    Od legendi elektronskog zvuka do lidera nove generacije: Na jubilarni EXIT stiže The Prodigy, Tiësto, Eric Prydz, Solomun, Hot Since 82, Boris Brejcha, Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Sara Landry i mnogi drugi
    Filip Milosavljević
    pustolovine fredija lombara
    „Pustolovine Fredija Lombara”: Biser tragično stradalog genija
    Filip Milosavljević
    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖