Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

AUTOR: Ivana Milošević 09 Aug, 2022
Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji se ragu tradicionalno poslužuje uz taljatele napravljene od jaja i pšeničnog brašna, a uz bešamel se takođe koristi i za pripremu tradicionalnih lazanja na bolonjski način.

Možda će vas iznenaditi, ali paradajz nije glavni sastojak originalnog bolonjez sosa. Autentični italijanski bolonjeze se dosta razlikuje od jarko crvenog umaka na bazi paradajza na koji je većina nas navikla. Tradicionalni bolonjeze je bogat i gust mesni sos koji je potrebno kuvati četiri sata, piše Index.hr.

Zvanični recept, registrovan u Bolonjskoj privrednoj komori 1982. godine, kaže kako sos mora da sadrži mlevenu junetinu, svežu pančetu, luk, celer, šargarepu, pire od paradajz, goveđi bujon, suvo belo vino, mleko i so i biber.

Kod kuvanja bolonjeza postoji niz grešaka koje mogu da dovedu do nezadovoljavajućeg rezultata, ali nemojte klonuti duhom, pripremili smo nekoliko korisnih saveta za vas. Ako želite da napravite autentični italijanski ragù alla bolognese, treba ga napraviti kako valja.

Vreme pripreme

Ako nemate barem četiri sata na raspolaganju, za ručak ipak spremajte nešto drugo. Ne postoji brza verzija za pripremu bolonjeza. Reč je o receptu koji zahteva tri sata kuvanja plus vreme za pripremu povrća. Što se ovaj sos duže krčka, to je boljeg ukusa. Ako vam se žuri, prosto kuvajte nešto drugo.

Odabir mesa

Za ragù alla bolognese možete koristiti različite vrste mlevene junetine, a često se dodaje i manja količina masne svinjetine. Ono što je bitno, jeste da za mlevenje odaberete komade prošarane s malo masnoće. Za najbolje rezultate odaberite masnije komade koji dolaze s buta.

Pripremanje mesa i povrća

Ovo je možda najčešća greška uzrokovana žurbom. Meso i povrće potrebno je termički obraditi na različite načine. Kod pečenja mesa treba doći do karamelizacije, za šta je potrebna jaka vatra, a povrće mora da potamni polako na laganoj vatri. Meso i povrće treba da pripremate odvojeno, pa da ih kasnije spojite.

Paradajz

Paradajz za ovaj sos treba da bude dobro pasiran paradajz iz tegle ili limenke, guste tečne konzistencije i bez dodataka. Za najbolje rezultate koristite pasirani paradajz u kombinaciji s pireom od paradajza.

Mleko

Da, mleko je bitan sastojak bolonjeze sosa. Količina zavisi od količine korišćenog mesa, a dodaje se pred kraj, polako i uz stalno mešanje, dok se u potpunosti ne stopi sa sosom. Nakon što ste dodali mleko, sos kuvajte još 45 minuta, a rezultat će vas pozitivno iznenaditi.

Začini

Možda biste očekivali da se u receptu koriste origano, lovor ili bosiljak, ali začini su svedeni na minimum. Koristi se samo so i biber.

Zapamtite, tajna dobrog sosa nije u tome da li ste u njega stavili mleko ili beli luk ili spadate u grupu onih koji dodaju pečurke i papriku. Tajna je u pažljivom građenju ukusa. Ovo nije jelo koje možete da skuvate kad se kasno vratite s posla. Jedini način da sos postane toliko bogat teksturom i okusom je sporo, dugo kuhanje. A kao što svi znaju, dobre stvari dolaze onima koji čekaju.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…