• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Ivana Milošević
09.08.2022. 3 Mins Read Gourmet

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji se ragu tradicionalno poslužuje uz taljatele napravljene od jaja i pšeničnog brašna, a uz bešamel se takođe koristi i za pripremu tradicionalnih lazanja na bolonjski način.

Možda će vas iznenaditi, ali paradajz nije glavni sastojak originalnog bolonjez sosa. Autentični italijanski bolonjeze se dosta razlikuje od jarko crvenog umaka na bazi paradajza na koji je većina nas navikla. Tradicionalni bolonjeze je bogat i gust mesni sos koji je potrebno kuvati četiri sata, piše Index.hr.

Zvanični recept, registrovan u Bolonjskoj privrednoj komori 1982. godine, kaže kako sos mora da sadrži mlevenu junetinu, svežu pančetu, luk, celer, šargarepu, pire od paradajz, goveđi bujon, suvo belo vino, mleko i so i biber.

Povezani članci

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

View this post on Instagram

A post shared by Gastronomia Sale & Pepe (@gastronomiasaleepepe)

Kod kuvanja bolonjeza postoji niz grešaka koje mogu da dovedu do nezadovoljavajućeg rezultata, ali nemojte klonuti duhom, pripremili smo nekoliko korisnih saveta za vas. Ako želite da napravite autentični italijanski ragù alla bolognese, treba ga napraviti kako valja.

Vreme pripreme

Ako nemate barem četiri sata na raspolaganju, za ručak ipak spremajte nešto drugo. Ne postoji brza verzija za pripremu bolonjeza. Reč je o receptu koji zahteva tri sata kuvanja plus vreme za pripremu povrća. Što se ovaj sos duže krčka, to je boljeg ukusa. Ako vam se žuri, prosto kuvajte nešto drugo.

Odabir mesa

Za ragù alla bolognese možete koristiti različite vrste mlevene junetine, a često se dodaje i manja količina masne svinjetine. Ono što je bitno, jeste da za mlevenje odaberete komade prošarane s malo masnoće. Za najbolje rezultate odaberite masnije komade koji dolaze s buta.

Pripremanje mesa i povrća

Ovo je možda najčešća greška uzrokovana žurbom. Meso i povrće potrebno je termički obraditi na različite načine. Kod pečenja mesa treba doći do karamelizacije, za šta je potrebna jaka vatra, a povrće mora da potamni polako na laganoj vatri. Meso i povrće treba da pripremate odvojeno, pa da ih kasnije spojite.

Paradajz

Paradajz za ovaj sos treba da bude dobro pasiran paradajz iz tegle ili limenke, guste tečne konzistencije i bez dodataka. Za najbolje rezultate koristite pasirani paradajz u kombinaciji s pireom od paradajza.

View this post on Instagram

A post shared by Nothing But Food 🍝 (@nothingbutfood2022)

Mleko

Da, mleko je bitan sastojak bolonjeze sosa. Količina zavisi od količine korišćenog mesa, a dodaje se pred kraj, polako i uz stalno mešanje, dok se u potpunosti ne stopi sa sosom. Nakon što ste dodali mleko, sos kuvajte još 45 minuta, a rezultat će vas pozitivno iznenaditi.

Začini

Možda biste očekivali da se u receptu koriste origano, lovor ili bosiljak, ali začini su svedeni na minimum. Koristi se samo so i biber.

Zapamtite, tajna dobrog sosa nije u tome da li ste u njega stavili mleko ili beli luk ili spadate u grupu onih koji dodaju pečurke i papriku. Tajna je u pažljivom građenju ukusa. Ovo nije jelo koje možete da skuvate kad se kasno vratite s posla. Jedini način da sos postane toliko bogat teksturom i okusom je sporo, dugo kuhanje. A kao što svi znaju, dobre stvari dolaze onima koji čekaju.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Tags:

italijanska hranaitalijanska kuhinjapastasosovi

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Restoran u kome vas vređaju: Ljudi plaćaju za lošu uslugu i dolaze ponovo

Share Article

Follow Me Written By

Ivana Milošević

Ostali članci

Previous

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Next

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Next
10.08.2022.

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Previews
09.08.2022.

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Najnovije

Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine
„Dnevnik Pauline P.“ otvara 19. Kids Fest
CityMagazine
Ovo su najbolje srpske serije u 21. veku: Prvo mesto je sve iznenadilo, a sigurno znate makar jednu repliku
Miloš Dašić
Još jedna pobeda srpske diplomatije: Glavni negativac u hit američkom horor filmu pije „zidarsko“ pivo u Srbiji
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖