• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Ivana Milošević
09.08.2022. 3 min Gourmet

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji se ragu tradicionalno poslužuje uz taljatele napravljene od jaja i pšeničnog brašna, a uz bešamel se takođe koristi i za pripremu tradicionalnih lazanja na bolonjski način.

Možda će vas iznenaditi, ali paradajz nije glavni sastojak originalnog bolonjez sosa. Autentični italijanski bolonjeze se dosta razlikuje od jarko crvenog umaka na bazi paradajza na koji je većina nas navikla. Tradicionalni bolonjeze je bogat i gust mesni sos koji je potrebno kuvati četiri sata, piše Index.hr.

Zvanični recept, registrovan u Bolonjskoj privrednoj komori 1982. godine, kaže kako sos mora da sadrži mlevenu junetinu, svežu pančetu, luk, celer, šargarepu, pire od paradajz, goveđi bujon, suvo belo vino, mleko i so i biber.

View this post on Instagram

A post shared by Gastronomia Sale & Pepe (@gastronomiasaleepepe)

Kod kuvanja bolonjeza postoji niz grešaka koje mogu da dovedu do nezadovoljavajućeg rezultata, ali nemojte klonuti duhom, pripremili smo nekoliko korisnih saveta za vas. Ako želite da napravite autentični italijanski ragù alla bolognese, treba ga napraviti kako valja.

Vreme pripreme

Ako nemate barem četiri sata na raspolaganju, za ručak ipak spremajte nešto drugo. Ne postoji brza verzija za pripremu bolonjeza. Reč je o receptu koji zahteva tri sata kuvanja plus vreme za pripremu povrća. Što se ovaj sos duže krčka, to je boljeg ukusa. Ako vam se žuri, prosto kuvajte nešto drugo.

Odabir mesa

Za ragù alla bolognese možete koristiti različite vrste mlevene junetine, a često se dodaje i manja količina masne svinjetine. Ono što je bitno, jeste da za mlevenje odaberete komade prošarane s malo masnoće. Za najbolje rezultate odaberite masnije komade koji dolaze s buta.

Pripremanje mesa i povrća

Ovo je možda najčešća greška uzrokovana žurbom. Meso i povrće potrebno je termički obraditi na različite načine. Kod pečenja mesa treba doći do karamelizacije, za šta je potrebna jaka vatra, a povrće mora da potamni polako na laganoj vatri. Meso i povrće treba da pripremate odvojeno, pa da ih kasnije spojite.

Paradajz

Paradajz za ovaj sos treba da bude dobro pasiran paradajz iz tegle ili limenke, guste tečne konzistencije i bez dodataka. Za najbolje rezultate koristite pasirani paradajz u kombinaciji s pireom od paradajza.

View this post on Instagram

A post shared by Nothing But Food 🍝 (@nothingbutfood2022)

Mleko

Da, mleko je bitan sastojak bolonjeze sosa. Količina zavisi od količine korišćenog mesa, a dodaje se pred kraj, polako i uz stalno mešanje, dok se u potpunosti ne stopi sa sosom. Nakon što ste dodali mleko, sos kuvajte još 45 minuta, a rezultat će vas pozitivno iznenaditi.

Začini

Možda biste očekivali da se u receptu koriste origano, lovor ili bosiljak, ali začini su svedeni na minimum. Koristi se samo so i biber.

Zapamtite, tajna dobrog sosa nije u tome da li ste u njega stavili mleko ili beli luk ili spadate u grupu onih koji dodaju pečurke i papriku. Tajna je u pažljivom građenju ukusa. Ovo nije jelo koje možete da skuvate kad se kasno vratite s posla. Jedini način da sos postane toliko bogat teksturom i okusom je sporo, dugo kuhanje. A kao što svi znaju, dobre stvari dolaze onima koji čekaju.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

italijanska hranaitalijanska kuhinjapastasosovi

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima
Prethodni

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera
Sledeći

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Sledeći
Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera
10.08.2022.

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Prethodni
09.08.2022.

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Britni Spirs
    Stigao mi je paket i moje se ime našlo pored Britni Spirs: Domaći producent se pohvalio sa ogromnim uspehom za srpsku muziku
    CityMagazine
    AI bend
    DA SE P(L)OČASTIMO: Mašine su došle da zavladaju, pa smo rešili da recenziramo album AI benda The Velvet Sundown
    Miloš Dašić
    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖