• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

CityMagazine
10.08.2022. 2 min Gourmet

Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme.

Naime, povećanje broja okretanja hamburgera s jedne strane na drugu skraćuje vreme kuvanja za skoro trećinu, pokazuju teorijske kalkulacije. Mi koji pravimo burger kod kuće verovatno nećemo videti mnogo koristi od više od tri do četiri okretanja mesa, smatra matematičar Žan-Lik Tifo, koji je došao do ovog saznanja.

Tifo je koristio matematiku da modelira kako se toplota kreće kroz parče mesa, koje se neprekidno kuva samo na donjoj strani i hladi na vrhu dok se ne okrene. Prevrtanje je ravnomerno zagrejalo meso i ubrzalo kuvanje, pokazala je njegova analiza. On je dalje otkrio da je više okretanja mesa dovelo do još bržeg kuvanja. Na primer, okretanje ove teorijske pljeskavice debljine 1 centimetar samo jednom dalo joj je vreme kuvanja od 80 sekundi, dok je okretanje 10 puta u intervalima od šest do 11 sekundi rezultiralo vremenom kuvanja od 69 sekundi. Nastavljanje okretanja hamburgera dovelo je do maksimalnog smanjenja vremena kuvanja za 29 procenata.

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera
Foto: Ron Lach

Ali činilo se da se korist od uštede vremena smanjila kako se broj okreta povećavao iznad određenog praga, kaže Tifo sa Univerziteta Viskonsin-Medison. „Posle tri ili četiri okreta, dobitak u vremenu je zanemarljiv“, smatra ovaj matematičar.

Tifoovi nalazi su u skladu sa onim što je kuvar i autor knjiga i tekstova o hrani Dž. Kendži Lopez-Alt primetio u kuhinji. U članku iz 2019. za sajt Serious Eats, Kendži Lopez-Alt je uporedio koliko je vremena bilo potrebno da unutrašnja temperatura hamburgera dostigne oko 52 stepena Celzijusa na osnovu različitih metoda kuvanja. Okretanje burgera svakih 15 sekundi – za razliku od okretanja burgera samo jednom – skratilo je vreme kuvanja za skoro trećinu.

Ali ne postoji jedinstven način da se kuva hamburger, napominje Kendži Lopez-Alt. „Ideja o savršenom bilo čemu je samo besmislica, zar ne?“, kaže on i dodaje: „Sve je zasnovano na onome što želite.“

Izvor: Science News
Naslovna fotografija: Zac Cain on Unsplash

Oznake:

burgerikuvanjesaveti

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi
Prethodni

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet
Sledeći

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Sledeći
Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet
10.08.2022.

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Prethodni
09.08.2022.

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    CityMagazine
    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine
    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖