Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

AUTOR: CityMagazine 10 Aug, 2022
Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme.

Naime, povećanje broja okretanja hamburgera s jedne strane na drugu skraćuje vreme kuvanja za skoro trećinu, pokazuju teorijske kalkulacije. Mi koji pravimo burger kod kuće verovatno nećemo videti mnogo koristi od više od tri do četiri okretanja mesa, smatra matematičar Žan-Lik Tifo, koji je došao do ovog saznanja.

Tifo je koristio matematiku da modelira kako se toplota kreće kroz parče mesa, koje se neprekidno kuva samo na donjoj strani i hladi na vrhu dok se ne okrene. Prevrtanje je ravnomerno zagrejalo meso i ubrzalo kuvanje, pokazala je njegova analiza. On je dalje otkrio da je više okretanja mesa dovelo do još bržeg kuvanja. Na primer, okretanje ove teorijske pljeskavice debljine 1 centimetar samo jednom dalo joj je vreme kuvanja od 80 sekundi, dok je okretanje 10 puta u intervalima od šest do 11 sekundi rezultiralo vremenom kuvanja od 69 sekundi. Nastavljanje okretanja hamburgera dovelo je do maksimalnog smanjenja vremena kuvanja za 29 procenata.

Foto: Ron Lach

Ali činilo se da se korist od uštede vremena smanjila kako se broj okreta povećavao iznad određenog praga, kaže Tifo sa Univerziteta Viskonsin-Medison. „Posle tri ili četiri okreta, dobitak u vremenu je zanemarljiv“, smatra ovaj matematičar.

Tifoovi nalazi su u skladu sa onim što je kuvar i autor knjiga i tekstova o hrani Dž. Kendži Lopez-Alt primetio u kuhinji. U članku iz 2019. za sajt Serious Eats, Kendži Lopez-Alt je uporedio koliko je vremena bilo potrebno da unutrašnja temperatura hamburgera dostigne oko 52 stepena Celzijusa na osnovu različitih metoda kuvanja. Okretanje burgera svakih 15 sekundi – za razliku od okretanja burgera samo jednom – skratilo je vreme kuvanja za skoro trećinu.

Ali ne postoji jedinstven način da se kuva hamburger, napominje Kendži Lopez-Alt. „Ideja o savršenom bilo čemu je samo besmislica, zar ne?“, kaže on i dodaje: „Sve je zasnovano na onome što želite.“

Izvor: Science News
Naslovna fotografija: Zac Cain on Unsplash

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…