Imamo originalni recept za bolonjeze sos
Tradicionalni italijanski recept za najukusniji bolonjeze sos!
Poznati kuvar Δenaro Kontaldo , dakle kuvar iz Italije, otkriva recept i male tajne najpopularnijeg preliva za testeninu, piΕ‘e gastro.24sata.hr.
Omiljeni italijanski sos, bolonjeze, dolazi iz regije Emilija-Romanja, a danas je poznat Ε‘rom celog sveta. Postoji mnogo verzija bolonjeze sosa, najΔeΕ‘Δe zavisi od vaΕ‘eg ukusa, meΔutim recept italijanskog kuvara Δenara savrΕ‘eno je jednostavan i prilagodljiv svim ukusima.
NajΔeΕ‘Δa namirnica koju koristimo u pripremi bolonjeze preliva jeste pasirani paradajz, dok Δenaro koristi malu koliΔinu koncentrovanog paradajz pirea, razblaΕΎenog pileΔom supom, Ε‘to pruΕΎa sosu savrΕ‘enu teksturu i ukus.
Kaa je testanina u pitanju, Δenaro najΔeΕ‘Δe sluΕΎi taljatele.
Jednostavna priprema nosi sa sobom neΕ‘to viΕ‘e potrebnog vremena za kuvanje jer se sos kuva na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan ukus.
Bolonjeze sos
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 25 g maslaca
- 1 luk (naseckan)
- stabljika celera (sitno naseckana)
- 1 Ε‘argarepa (sitno naseckana)
- 150 g panΔete (seckano na kockice)
- 200 g mlevene junetine
- 200 g mlevene prasetine
- 200 ml crnog vina
- 2 kaΕ‘iΔice koncentrata paradajza
- 200 ml pileΔe supe
- 400 g taljatela
Priprema:
- Zagrejte deviΔansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, zatim dodajte luk, celer, Ε‘argarepu i pancetu, i sve to pomeΕ‘ano meΕ‘ati na laganoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekΕ‘a.
- Dodajte meso i dobro ga prodinstajte
- PojaΔajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari
- Pire od paradajza razredite sa 100ml supe i zatim ga pomeΕ‘ajte sa mesom
- Smanjite vatru i stavite poklopac i ostavite da se krΔka oko dva sata, s vremena na vreme meΕ‘ajuΔi i dodavajuΔi ostatak temeljca kako se sos e bi osuΕ‘io
- Sklonite sa Ε‘poreta i pomeΕ‘ajte sa prethodno skuvanim taljatelama.
Ukoliko vam se zaista dopadne ovaj recept, slobodno sos napravite u veΔim koliΔinama i viΕ‘ak stavite u zamrzivaΔ kako biste ga imali pri ruci kada zatreba, a mi vam pruΕΎamo jednu ideju i za smrznuti bolonjez sos. Jednostavno je, samo ga sipate u kesice, onoliko koliko ΕΎelite, i zamrznete.
ZapeΔeni bolonjez sos sa testeninom
Priprema je brza, s obzirom na Δinjenicu da je sos veΔ gotov. Sve Ε‘to treba jeste da veΔ napravljeni sos prelijete preko nauljene vatrostalne Δinije u koju ste stavili pola koliΔine testenine koju ste namenili za pripremu.
Kada rasporedite sos po testenini, moΕΎete dodati malo beΕ‘amela i sira i zatim ostatak testenine rasporedite preko novonastale smeΕ‘e. Sam vrh vatrostalne Δinije moΕΎete preliti beΕ‘amelom i rendanim sirom i mocarelom.
Nakon 20-30 minuta peΔenja na temperaturi od 190 stepeni vaΕ‘a meΕ‘avina sa mlevenim mesom i sirom je spremna.