• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Recept za savršen bolonjeze sos, foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Imamo originalni recept za bolonjeze sos

Marija Ćirjak
05.02.2023. 2 Mins Read Recepti

Tradicionalni italijanski recept za najukusniji bolonjeze sos!

Poznati kuvar Đenaro Kontaldo , dakle kuvar iz Italije, otkriva recept i male tajne najpopularnijeg preliva za testeninu, piše gastro.24sata.hr.

Omiljeni italijanski sos, bolonjeze, dolazi iz regije Emilija-Romanja, a danas je poznat šrom celog sveta. Postoji mnogo verzija bolonjeze sosa, najčešće zavisi od vašeg ukusa, međutim recept italijanskog kuvara Đenara savršeno je jednostavan i prilagodljiv svim ukusima.

Povezani članci

Ruskinja u Beogradu pokazala recept za rusku salatu zbog kog će vaša majka piti šećer i vodu

Ovaj zastrašujući recept kruži internetom: Kako da od litre mleka dobijete kilogram sira

Najčešća namirnica koju koristimo u pripremi bolonjeze preliva jeste pasirani paradajz, dok Đenaro koristi malu količinu koncentrovanog paradajz pirea, razblaženog pilećom supom, što pruža sosu savršenu teksturu i ukus.

Kaa je testanina u pitanju, Đenaro najčešće služi taljatele.

Jednostavna priprema nosi sa sobom nešto više potrebnog vremena za kuvanje jer se sos kuva na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan ukus.

Bolonjeze sos

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk (naseckan)
  •  stabljika celera (sitno naseckana)
  • 1 šargarepa (sitno naseckana)
  • 150 g pančete (seckano na kockice)
  • 200 g mlevene junetine
  • 200 g mlevene prasetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 kašičice koncentrata paradajza
  • 200 ml pileće supe
  • 400 g taljatela

Priprema:

  • Zagrejte devičansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, zatim dodajte luk, celer, šargarepu i pancetu, i sve to pomešano mešati na laganoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša.
  • Dodajte meso i dobro ga prodinstajte
  • Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari
  • Pire od paradajza razredite sa 100ml supe i zatim ga pomešajte sa mesom
  • Smanjite vatru i stavite poklopac i ostavite da se krčka oko dva sata, s vremena na vreme mešajući i dodavajući ostatak temeljca kako se sos e bi osušio
  • Sklonite sa šporeta i pomešajte sa prethodno skuvanim taljatelama.

Ukoliko vam se zaista dopadne ovaj recept, slobodno sos napravite u većim količinama i višak stavite u zamrzivač kako biste ga imali pri ruci kada zatreba, a mi vam pružamo jednu ideju i za smrznuti bolonjez sos. Jednostavno je, samo ga sipate u kesice, onoliko koliko želite, i zamrznete.

Zapečeni bolonjez sos sa testeninom

Priprema je brza, s obzirom na činjenicu da je sos već gotov. Sve što treba jeste da već napravljeni sos  prelijete preko nauljene vatrostalne činije u koju ste stavili pola količine testenine koju ste namenili za pripremu.

Kada rasporedite sos po testenini, možete dodati malo bešamela i sira i zatim ostatak testenine rasporedite preko novonastale smeše. Sam vrh vatrostalne činije možete preliti bešamelom i rendanim sirom i mocarelom.

Zapečeni bolonjez sa sirom foto: Jam Press/@jimladofficial / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nakon 20-30 minuta pečenja na temperaturi od 190 stepeni vaša mešavina sa mlevenim mesom i sirom je spremna.

Tags:

bolonjezebolonjeze sosreceptiĐenaro Kontaldo

Povezani članci

Aromatična svinjska rebra: Neka vam svaki dan bude praznik

Nutela pahuljica je viralni recept od 2 sastojka kojem nije odolela ni Ana Ivanović

Share Article

Follow Me Written By

Marija Ćirjak

Ostali članci

Previous

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka

Next

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali

Next
06.02.2023.

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali

Previews
03.02.2023.

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka

Najnovije

Predstava „Mrzim pozorišteˮ premijerno na Dorćol Platz-u
CityMagazine
Keni Nije Mrtav za City: Muzika vas pokreće da dotaknete nedodirljivo
Miloš Dašić
Poslastica za nostalgičare ili jeftina zabava – vraćaju se originalni „Moćni rendžeri“ u Netfliksovom specijalu
Filip Milosavljević
Predstavljanje knjige „Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć“
Promo
Otvoren konkurs za program za Kreativne lidere
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖