• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Kako uvek imamo mesta za desert?

CityMagazine
16.12.2019. 2 Mins Read Gourmet

Postoji engleski izraz koji opisuje stanje sitosti u kome i dalje postoji mesto za desert. U pitanju je dessert stomach, a naučnici tvrde da imaju objašnjenje kako do njega dolazi. Naime, ova glad je specifična, jer jedemo određenu hranu, i zatim osetimo potrebu za drugom. Znači, kada god nakon što ste pojeli nešto slano, poželite da se zasladite, znajte da je na delu čulo ukusa.

Da li nam jedan ukus postane dosadan, ili ne, tek teško je odoleti parčetu ukusne torte ili kolaču čak i nakon obilnog slanog obroka. Kako bi ovo dokazali, stručnjaci su rešili da sprovedu eksperiment koristeći milkšejk sa ukusom jagode i čokolade. Ispitanici podeljeni u 2 grupe, dobili su po 300 ml ovog napitka. Prva grupa dobila je zadatak da ispije milkšejk pred sobom u roku od 2 minuta, a zatim su dobili još milkšejka istog ukusa koji su mogli da piju koliko god žele. Druga grupa je imala isti zadatak, ali im je zamenjen ukus, te su učesnici prešli na čokoladni.

Rezultati su pokazali da je druga grupa bila uspešnija, odnosno da je sveukupno popila više milkšejka. Zaključak je jasan – osećamo potrebu za novim ukusima čak i kada smo siti. Tada isključimo informaciju da je vreme da prestanemo sa jelom, i čekamo novu namirnicu koja nije „dosadna”. Takođe, kada tokom obroka kombinujemo različite ukuse, možemo izbeći dessert stomach. U suprotnom, mozak šalje jedan signal, a čulo ukusa drugi i poziva nas da nastavimo.   

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Izvor: Bright Side

Tags:

deserteksperimentmilkšejksitostukuszanimljivo

Povezani članci

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Od plantaže do kesice: Značaj pravilne prerade zrna za pun ukus domaće kafe

Next

Carnex: Rustik kobasica

Next
18.12.2019.

Carnex: Rustik kobasica

Previews
13.12.2019.

Od plantaže do kesice: Značaj pravilne prerade zrna za pun ukus domaće kafe

Najnovije

Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine
„Dnevnik Pauline P.“ otvara 19. Kids Fest
CityMagazine
Ovo su najbolje srpske serije u 21. veku: Prvo mesto je sve iznenadilo, a sigurno znate makar jednu repliku
Miloš Dašić
Još jedna pobeda srpske diplomatije: Glavni negativac u hit američkom horor filmu pije „zidarsko“ pivo u Srbiji
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖