Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Kako uvek imamo mesta za desert?

Postoji engleski izraz koji opisuje stanje sitosti u kome i dalje postoji mesto za desert. U pitanju je dessert stomach, a naučnici tvrde da imaju objašnjenje kako do njega dolazi. Naime, ova glad je specifična, jer jedemo određenu hranu, i zatim osetimo potrebu za drugom. Znači, kada god nakon što ste pojeli nešto slano, poželite da se zasladite, znajte da je na delu čulo ukusa.

Da li nam jedan ukus postane dosadan, ili ne, tek teško je odoleti parčetu ukusne torte ili kolaču čak i nakon obilnog slanog obroka. Kako bi ovo dokazali, stručnjaci su rešili da sprovedu eksperiment koristeći milkšejk sa ukusom jagode i čokolade. Ispitanici podeljeni u 2 grupe, dobili su po 300 ml ovog napitka. Prva grupa dobila je zadatak da ispije milkšejk pred sobom u roku od 2 minuta, a zatim su dobili još milkšejka istog ukusa koji su mogli da piju koliko god žele. Druga grupa je imala isti zadatak, ali im je zamenjen ukus, te su učesnici prešli na čokoladni.

Rezultati su pokazali da je druga grupa bila uspešnija, odnosno da je sveukupno popila više milkšejka. Zaključak je jasan – osećamo potrebu za novim ukusima čak i kada smo siti. Tada isključimo informaciju da je vreme da prestanemo sa jelom, i čekamo novu namirnicu koja nije „dosadna”. Takođe, kada tokom obroka kombinujemo različite ukuse, možemo izbeći dessert stomach. U suprotnom, mozak šalje jedan signal, a čulo ukusa drugi i poziva nas da nastavimo.   

Izvor: Bright Side

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…