Kladimo se da i vi pogrešno spremate čaj: Evo šta je najveća zabluda
Iako mnogi ne znaju, postoji ispravan i neispravan način pripreme čaja. Mleko, med, limun i cimet su svakako dobrošli dodaci ovom napitku, ali pre nego što počnete da ga obogaćujete drugim ukusima, ključno je da savladate osnove njegove pripreme.
Profesionalni degustator hrane i pića, Martin Isark, tvrdi da pri pravljenju čaja nikada ne bi trebalo da koristimo ključalu vodu, piše Večernji list.
„Vreme je da zaboravimo taj mit. Veoma topla voda ubija ukus čaja i zapravo vam ostaje neki suv ukus u ustima, uglavnom tanin“, objašnjava Martin.
On smatra da temperatura vrele vode ne treba da prelazi 80 stepeni celzijusovih, kako bi aroma čaja bila najizraženija.
Odakle onda potiče zabluda da je potrebno da čekamo da voda provri i tek onda je naspemo u šolju sa čajem?
Pa, u pitanju je navika iz prošlih vremena, kada voda nije uvek bila dobra za piće, pa je bilo potrebno da se prokuva kako bi se ubile sve bakterije u njoj, piše “The Sun”.
Izvor: Večernji list