• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
voće
foto: Monika Grabkowska on Unsplash

Ceo život ih mešamo sa mandarinama, ali ovo voće se dosta razlikuje, a evo i zbog čega

CityMagazine
11.11.2024. 2 min Gourmet

Klementine su popularno voće zbog kojega se svi oni koji ih vole vesele zimi, kada im je sezona.

Najaktualnije su usred hladne sezone, zbog čega ih se i naziva “božićnim mandarinama“. U sezoni ovog voća obično postoje fanovi jednog ili drugog, odnosno ljubitelji kiselkastijih mandarina i ljubitelji slađih klementina.

Po čemu se razlikuju od mandarina 

Klementine su obično manje i okruglije, dok mandarine mogu imati veći i lagano spljošten oblik. Klementine takođe imaju glatku i tanku koru jarko narančaste boje, koja se guli u jednom komadu. Kora mandarina deblja je i tvrđa. 

Klementine su poznate i kao “besemene mandarine”, dok mandarine imaju semenke. Ipak, slatkoća klementina je jedna od glavnih i najprimentijih razlika. Mandarine, iako slatke, često imaju jaču aromu i kiselije su, piše index.hr.

Razlikuje ih i sezona, klementine su najdostupnije u zimskim mesecima, od novembra do januara. Sezona mandarina je šira – traje od ranije jeseni do kasne zime. 

Što su zapravo klementine i kako je nastalo ovo voće

Klementine su vrsta mandarina, karakteristične po svojoj slatkoći, manjem obliku i nežnoj kori. Međutim nastale su kao rezultat prirodne hibridizacije između obične mandarine i slatke pomorandže. Nisu nastale potpuno prirodno – otkrio ih je i uzgajao čovek, ali su rezultat prirodnog ukrštavanja dve vrste citrusa, što znači da nisu genetski modifikovane ili stvorene laboratorijskim postupcima. 

Prema najpoznatijoj priči o njihovom poreklu, klementine je otkrio francuski sveštenik Klement Rodie, koji se osim sveštenstvom bavio i hortikulturom. Krajem 19. veka u Alžiru pronašao je novu vrstu voća u svom vrtu, gde su stabla mandarina i pomorandži bila posađena blizu jedno drugog.

Uočio je da se stvorio prirodni hibrid koji je bio slađi i lakše se gulio od obične mandarine, gotovo bez semenki. Hibrid je kasnije nazvan po njemu – Klementina. 

Iako je otkrivena u Alžiru, vrlo se brzo proširila širom Mediterana, a kasnije i u druge delove sveta gde su se tokom vremena razvijali načini njenog uzgoja. 








Oznake:

klementinevoće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

pasta sa lukom
Prethodni

Pasta sa lukom – savršen recept koji bi oduševio čak i Italijane

Na listi top 10 najboljih peciva na svetu, prvo mesto zauzeo specijalitet iz Srbije: Nije burek, ali liči
Sledeći

Na listi top 10 najboljih peciva na svetu, prvo mesto zauzeo specijalitet iz Srbije: Nije burek, ali liči

Sledeći
Na listi top 10 najboljih peciva na svetu, prvo mesto zauzeo specijalitet iz Srbije: Nije burek, ali liči
12.11.2024.

Na listi top 10 najboljih peciva na svetu, prvo mesto zauzeo specijalitet iz Srbije: Nije burek, ali liči

Prethodni
10.11.2024.

Pasta sa lukom – savršen recept koji bi oduševio čak i Italijane

pasta sa lukom

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    svet iz doba jure ponovo rođeni
    Blokbaster „Svet iz doba Jure: Ponovo rođeni” stiže u bioskope 2. jula
    CityMagazine
    keni nije mrtav
    Bend Keni nije mrtav objavio drugi album „Na vratima“
    Filip Milosavljević
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖