• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mauro Kolagreko
Foto: Clément MAHOUDEAU / AFP / Profimedia

Kuvao za Makrona i Đinpinga, a to je tek saznao u poslednjem trenutku

CityMagazine
06.06.2024. 3 min Gourmet

Kuvati za predsednike dve velike države sigurno nije lak zadatak, a to najbolje zna šef Mauro Kolagreko, vlasnik restorana Mirazur u Mentonu u Francuskoj, kome je pripala čast da kuva za francuskog predsednika Emanuela Makrona i kineskog predsednika Si Đinpinga.

Kolagreko je bio jedan od samo tri kuvara koji su pozvani da osmisle jelovnik državne večere koja je održana početkom maja, kada je Si Đinping posetio Pariz kako bi obeležio 60. godišnjicu kinesko-francuske diplomatske veze, a Kolagreko kaže da je sve započelo telefonskim pozivom iz Jelisejske palate.

View this post on Instagram

A post shared by Emmanuel Macron (@emmanuelmacron)

Uzbudljivo kreirati jelovnik za dvojicu svetskih lidera

“Tražili su da osmislim jelovnik za državni banket, no iz bezbednosnih razloga nisu mogli da mi kažu koji će predsednik biti gost”, rekao je Kolagreko za CNN i dodao da je odmah prihvatio te da je prvo dobio zadatak da osmisli predjelo.

Kolagreko kaže da je tim imao samo mesec dana da osmisli i pripremi svoje jelo za državnu večeru, a kuvari su dobili “carte blanche”, odnosno dopuštenje da naprave što god žele sve dok je reprezentativno i pritom koriste neke francuske proizvode, piše Index.

Kolagreko kaže da je bilo uzbudljivo kreirati jelovnik za dvojicu svetskih lidera, a nakon što su osmislili recepte, šefovi su svoje zahteve i spiskove sastojaka poslali kuhinjskom timu Jelisejske palate, predvođenim šefom Fabrisom Devinjom.

Tog dana kada se održavala državna večera Kolagrekov tim stigao je rano ujutro kako bi zajedno s ostalim kuvarima krenuli s pripremama za veče. U tom kratkom periodu su morali da budu fleksibilni i brzo da se upoznaju s kuhinjom u kojoj nisu radili do tada. .

U kuhinji ih posetila Brižit Makron

“Onda nas je gospođa Brižit Makron posetila u kuhinji, što nas je zaista smirilo i motivisalo. Velika je odgovornost kuvati za nju. Tek sada shvatamo koliko smo bili srećni što smo bili deo tog sjajnog trenutka”, rekao je Kolagreko o susretu s prvom damom Francuske.

Na državnu večeru bilo je pozvano ukupno 250 gostiju, a konačni jelovnik bio je relativno kratak i sastojao se od tek tri jela. Kolagrekovo predelo bio je Tourteau rak (domaći rak iz Francuske) i torta od kavijara Oscietra prekrivena prelepim ružičastim i ljubičastim cvetovima od želea.

“Morali smo da ponudimo ukuse koji će osvojiti svačije nepce, ali i predstaviti naš kulinarski identitet. Cilj je bio da pokažemo našu stručnost u zdravoj ishrani i poštovanje proizvoda koji dolaze iz Francuske”, rekao je on i dodao da je ovo predelo oduševilo prvu damu Kine.

View this post on Instagram

A post shared by Mauro Colagreco (@maurocolagreco)

Prva dama Kine oduševljena predjelom

Kolagreko je uspeo da razgovara s gostima na kraju večere, a rekao je i da mu je Pen Lijuan, Sijeva supruga, zahvalila i pohvalila estetiku, finoću i ukus predela.

“Ponosan sam i počašćen što sam izabran za ovu večeru i što predstavljam Francusku, zemlju u kojoj živim gotovo 23 godine, svojom kuhinjom. Zaista verujem da je hrana ono što povezuje svet. Mi kuvari smo ambasadori. Koristimo kuvanje kako bismo upoznali ljude s našom kulturom kombinacijama ukusa”, zaključio je na kraju.

Osim Kolagreka, u pripremi večere učestvovao je i šef Pjer Ganjer, vlasnik istoimenog pariskog restorana s tri Mišelinove zvezdice, koji je bio zadužen za glavno jelo, a desert je pripremila osnivačica Délicatisserie i poznata poslastičarka Nina Metaje.

Oznake:

emanuel makronkuvarsi đinping

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Višnjevača, recept za najbolji liker
Prethodni

Višnjevača, recept za najbolji liker

Kolač sa višnjama, recept naših baka
Sledeći

Kolač sa višnjama, recept naših baka

Sledeći
Kolač sa višnjama, recept naših baka
06.06.2024.

Kolač sa višnjama, recept naših baka

Prethodni
05.06.2024.

Višnjevača, recept za najbolji liker

Višnjevača, recept za najbolji liker

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖