Kuvao za Makrona i Đinpinga, a to je tek saznao u poslednjem trenutku
Kuvati za predsednike dve velike države sigurno nije lak zadatak, a to najbolje zna šef Mauro Kolagreko, vlasnik restorana Mirazur u Mentonu u Francuskoj, kome je pripala čast da kuva za francuskog predsednika Emanuela Makrona i kineskog predsednika Si Đinpinga.
Kolagreko je bio jedan od samo tri kuvara koji su pozvani da osmisle jelovnik državne večere koja je održana početkom maja, kada je Si Đinping posetio Pariz kako bi obeležio 60. godišnjicu kinesko-francuske diplomatske veze, a Kolagreko kaže da je sve započelo telefonskim pozivom iz Jelisejske palate.
Uzbudljivo kreirati jelovnik za dvojicu svetskih lidera
“Tražili su da osmislim jelovnik za državni banket, no iz bezbednosnih razloga nisu mogli da mi kažu koji će predsednik biti gost”, rekao je Kolagreko za CNN i dodao da je odmah prihvatio te da je prvo dobio zadatak da osmisli predjelo.
Kolagreko kaže da je tim imao samo mesec dana da osmisli i pripremi svoje jelo za državnu večeru, a kuvari su dobili “carte blanche”, odnosno dopuštenje da naprave što god žele sve dok je reprezentativno i pritom koriste neke francuske proizvode, piše Index.
Kolagreko kaže da je bilo uzbudljivo kreirati jelovnik za dvojicu svetskih lidera, a nakon što su osmislili recepte, šefovi su svoje zahteve i spiskove sastojaka poslali kuhinjskom timu Jelisejske palate, predvođenim šefom Fabrisom Devinjom.
Tog dana kada se održavala državna večera Kolagrekov tim stigao je rano ujutro kako bi zajedno s ostalim kuvarima krenuli s pripremama za veče. U tom kratkom periodu su morali da budu fleksibilni i brzo da se upoznaju s kuhinjom u kojoj nisu radili do tada. .
U kuhinji ih posetila Brižit Makron
“Onda nas je gospođa Brižit Makron posetila u kuhinji, što nas je zaista smirilo i motivisalo. Velika je odgovornost kuvati za nju. Tek sada shvatamo koliko smo bili srećni što smo bili deo tog sjajnog trenutka”, rekao je Kolagreko o susretu s prvom damom Francuske.
Na državnu večeru bilo je pozvano ukupno 250 gostiju, a konačni jelovnik bio je relativno kratak i sastojao se od tek tri jela. Kolagrekovo predelo bio je Tourteau rak (domaći rak iz Francuske) i torta od kavijara Oscietra prekrivena prelepim ružičastim i ljubičastim cvetovima od želea.
“Morali smo da ponudimo ukuse koji će osvojiti svačije nepce, ali i predstaviti naš kulinarski identitet. Cilj je bio da pokažemo našu stručnost u zdravoj ishrani i poštovanje proizvoda koji dolaze iz Francuske”, rekao je on i dodao da je ovo predelo oduševilo prvu damu Kine.
Prva dama Kine oduševljena predjelom
Kolagreko je uspeo da razgovara s gostima na kraju večere, a rekao je i da mu je Pen Lijuan, Sijeva supruga, zahvalila i pohvalila estetiku, finoću i ukus predela.
“Ponosan sam i počašćen što sam izabran za ovu večeru i što predstavljam Francusku, zemlju u kojoj živim gotovo 23 godine, svojom kuhinjom. Zaista verujem da je hrana ono što povezuje svet. Mi kuvari smo ambasadori. Koristimo kuvanje kako bismo upoznali ljude s našom kulturom kombinacijama ukusa”, zaključio je na kraju.
Osim Kolagreka, u pripremi večere učestvovao je i šef Pjer Ganjer, vlasnik istoimenog pariskog restorana s tri Mišelinove zvezdice, koji je bio zadužen za glavno jelo, a desert je pripremila osnivačica Délicatisserie i poznata poslastičarka Nina Metaje.