Najbolji lekovi za mamurluk širom sveta: Neki mame vodu na usta, a drugi i nisu baš privlačni
Mamurluk nikome nije drag i zato je najbolje da nikad i ne dođemo do njega, ali ako se to i desi, dobro je znati kojom hranom ćete mu najbolje udariti kontru.
Putnici i kuvari preporučili su omiljena jela za jutro ili dan posle ludog provoda za Daily Mail, koja su se kretala od primamljivih do bizarnih.
Kako Nova.rs prenosi, za neke je moguće naći alternativu i u srpskoj kuhinji, ali verovatno ih ne biste poželeli sve za jutarnji obrok…
Tajvan – Ti hoeh koe (kolač od svinjske krvi)
Nik Kembel, autor i osnivač Taiwan Obsessed, kaže da tajvanska ulična hrana nudi proveren lek za mamurluk.
„Kolač od svinjske krvi koji se mora obavezno probati, simbolična ulična hrana koja se prodaje sveža celo jutro. Njegova tamnocrvena boja može neke odvratiti, ali svinjska krv bogata gvožđem čini čuda, otklanja simptome mamurluka u jednom jakom komadu.“
Kolač od svinjske krvi se pravi mešanjem svinjske krvi sa lepljivim pirinčem na pari, kako bi se stvorila poluželatinasta tekstura, koja se zatim uvalja u prašinu od kikirikija i začini i servira na štapiću. „Možda zvuči zastrašujuće, ali ima ukus kao lek“, kaže Nik.
Meksiko – Menudo (čorba od škembića)
Škembići su meksički lek za mamurluk, tvrdi Šeli Marmor, putnica i osnivačica Tulum Travel Secrets.
„Tradicionalni menido se smatra moćnim eliksirom za mamurluk. Ljuti bujon i mekani škembići su utešni i okrepljujući.“
Engleska – „Prerijska ostriga“
„Moj lek za mamurluk je „prerijska ostriga“, koja se sastoji od žumanceta, tabaska, vusterširskog sosa, brendija i sirćeta“, kaže čuvena TV kuvarica Najdžela Loson. „Morate ga progutati u jednom gutljaju.“
Australija – Vedžimajt na tostu
U 2018, medicinska nutricionistkinja dr Sara Bruer rangirala je najbolja jela za mamurluk na svetu, a ovo je bilo broj jedan.
„Australijski vedžimajt na tostu je na vrhu naše liste najboljih lekova za mamurluk, što dokazuje da što jednostavnije, to bolje“, rekla je ona.
„Vedžimajt je pun soli i vitamina B – stvari koje treba nadoknaditi jer se brzo troše kada telo prerađuje alkohol.“
Takođe ćete dobiti dobru dozu kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa i selena, za koje se zna da pomažu u održavanju zdravlja kože i očiju.
Koreja – Haejang-Guk (supa za mamurluk)
Džudi Džo, osnivačica korejskog restorana Seoul Food, kaže da tamo postoji supa koja se specijalno pravi za mamurluk.
„Zove se Haejang-Guk i znači „supa za progon mamurluka“. Obično se sastoji od sušenog Napa kupusa, povrća i mesa u krepkom goveđem bujonu.“
Italija – Špageti aglio olio peperoncino
„Ja sam iz Italije i kada se osećam krhko postoji samo jedna stvar za to, činija špageta aglio olio peperoncino“, kaže Mateo Delnevo, osnivač italijanske prehrambene kompanije Delnevos. „To je utešno i izdašno jelo napravljeno od špageta, umešanih u kremasti sos prožet belim lukom, parmezanom i malo crnog bibera.“
Španija – Tortilla de Patata (španski omlet)
Lucia Pola, osnivačica Viva La Vita, kaže: „Mi Španci sigurno znamo o lečenju mamurluka nakon duge noći! Jedno klasično jelo koje nikada ne propada je tortilja de patata, takođe poznata kao španski omlet. Ovaj obilan doručak od krompira i jaja je omiljen ovde sa dobrim razlogom. Kombinacija mekanih jaja, narezanog krompira, luka i maslinovog ulja daje vam upravo ono što vam je potrebno da se ponovo osećate kao čovek… utešno kao zagrljaj vaše bake.’
Tajland – Khao dtom (tajlandska supa od pirinča)
Endi Oliver, suosnivač tajlandskih restorana Som Saa i Kolae, voli da ublaži nevolje nakon pijenja tradicionalnim tajlandskim jelima.
„Veliki sam obožavalac tajlandske supe od pirinča ili khao dtoma kada se osećam malo lošije. To je u suštini kuvani pirinač krčkan u laganom temeljcu, začinjen sojom i belim biberom, a zatim ukrašen svim vrstama dobrih stvari – poput prženog belog luka, pečenog čilija u prahu, sitno isečenog mladog luka, đumbira.“
Japan – Miso supa od školjki
Vejn Kask, kreator turističkog bloga Always On The Shore, mnogo je putovao Japanom i kaže da tamo, umesto bilo čega prženog ili punjenog sirom, posežu za ‘blagim, ali hranljivim namirnicama’, kao što su miso supa od školjki, očazuke – pirinač preliven bujonom i morskim algama ili ribom – ili umeboši kisele šljive, koje imaju „visok sadržaj enzima i jedinjenja koji pomažu u varenju“.
Portugal – Francesinha
Francesinha je specijalitet Porta u Portugalu. Pravi se „filovanjem“ hleba sa svinjetinom, dimljenom kobasicom, slaninom i biftekom, dodaje se još hleba, zatim topljeni sir, a na kraju još i začinjeni sos od paradajza i piva, te jaje… Servira se sa pomfritom.
„Meso, sir, mast i hleb. To je besmrtna kombinacija“, rekao je slavni Entoni Bordejn.
Izvor: Nova.rs