• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Je l' znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju
Foto: Shutterstock/Burak Gul

Je l’ znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju

CityMagazine
25.02.2024. 2 min Recepti

Poslastica idealna uz popodnevnu kafu. Donosimo vam recept za poderane gaće ili langoš.

U staroj Jugoslaviji većina recepata je nastajala od jednostavnih i jeftinih sastojaka koje svako ima u kuhinji. Jedna od tih poslastica su poderane gaće ili langoš.

Varijanta ovog starog deserta postoji po celoj Evropi. Tako se, na primer, u Francuskoj jedu bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima.

Je l' znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju
Bugnes, foto: Shutterstock/margouillat photo

Poderane gaće su jeftin i jednostavan recept koji se pravi od mekanog testa, koje liči na testo za krofne, šećer u prahu i svinjske masti, a u Jugoslaviji su bile na stolu kad se nekome prijede nešto slatko, a u kući nema mnogo toga.

Pre nego što se stave u duboku mast ili ulje, prerežu se po sredini kako bi na kraju izgledali kao poderane gaće.

Sastojci:

1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
200 ml mleka
500 g glatkog brašna
2 kašičice soli
150 ml vode
2 kašičice šljivovice
500 ml ulja za prženje ili svinjska mast

Priprema: U manjoj posudi zagrejte oko 100 ml mleka, dodajte kvasac, malo šećera, pomešajte i pustite da kvasac nadođe. U veću posudu stavite brašno, so, preostalo mleko, mlaku vodu pa kvasac i umesite testo. Stavite ga u posudu na toplo mesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Testo potom istresite na pobrašnjenu podlogu i umesite na 1 cm debljine. Od njega režite pravouganike i nožem ih zarežite po sredini (ne do kraja). Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebaće im još oko 30 minuta.

Ulje sipajte u dublju posudu i zagrejte, potom u nju ubacujte testo koje pre pečenja možete malo i da rastegnete prstima. Pržite nekoliko minuta sa svake strane dok testo ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Savet plus: u testo za poderane gaće po želji se može dodati i jogurt ili krompir. Ako koristite krompir, najpre ga skuvajte, a zatim narendajte i dodajte drugim sastojcima pre mešenja. Takva će peciva biti mekša. Ako koristite jogurt, dodajte ga testu zajedno s ostalim mokrim sastojcima. Na 500 g brašna dovoljno je 180 g, a testo tako neće popiti previše ulja, piše Večernji list.

Oznake:

poderane gaćeprženo testo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Samo 5 minuta posla i malo čekanja: Recept za savršen francuski hleb
Prethodni

Samo 5 minuta posla i malo čekanja: Recept za savršen francuski hleb

mamurluk hrana
Sledeći

Najbolji lekovi za mamurluk širom sveta: Neki mame vodu na usta, a drugi i nisu baš privlačni

Sledeći
mamurluk hrana
26.02.2024.

Najbolji lekovi za mamurluk širom sveta: Neki mame vodu na usta, a drugi i nisu baš privlačni

Prethodni
24.02.2024.

Samo 5 minuta posla i malo čekanja: Recept za savršen francuski hleb

Samo 5 minuta posla i malo čekanja: Recept za savršen francuski hleb

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić
    festival
    Da li se ovo prvi put dešava kod nas: Festival u Srbiji je otkazao izvođača, a fanovi su se zbog toga zapravo obradovali
    CityMagazine
    Exit
    Himna studentskih protesta čuće se večeras na otvaranju Exita: Najpopularnija pesma u Srbiji otvara festival
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖