• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Foto: Seriously Low Carb on Unsplash

Prisećamo se „sirotinjskih” jela koja su bila na svakoj trpezi u bivšoj Jugoslaviji

CityMagazine
02.02.2023. 2 Mins Read Gourmet

Malo stariji čitaoci sećaju su starinskih jela koja su se spremala u Jugoslaviji. Epitet sirotinjski dobili su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti do najbliže prodavnice ili skromnog budžeta. Međutim, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa.

Slatki kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.

Povezani članci

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š

Postoji jako dobar razlog zašto se peršun stavlja na vrh jela: I ne, nije dekoracija

Restovan krompir

Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.

Hleb premazan mašću i mlevenom paprikom

Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.

Krompir u ljusci

Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.

Hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.

Pasulj

Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika i luk.

Tost hleb

Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.

Čorbast krompir

U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, i jelo je spremno za služenje.

Bajat hleb sa šećerom i mlekom

Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.

Peciva od lisnatog testa

Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka.

Izvor: net.hr

Tags:

hlebjelajugoslavija

Povezani članci

Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu

Taste Atlas objavio listu najboljih jela i kuhinja na svetu u 2022: Evo gde je srpska pljeskavica

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ljubica Komlenić, kuvarica koja se brine o Đokovićevoj ishrani: Evo u čemu je tajna Novakovih proteina

Next

Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana

Next
02.02.2023.

Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana

Previews
29.01.2023.

Ljubica Komlenić, kuvarica koja se brine o Đokovićevoj ishrani: Evo u čemu je tajna Novakovih proteina

Najnovije

Film Dejvida Kronenberga „Zločini budućnosti“ stigao u naše bioskope
CityMagazine
EXIT i Paul Kalkbrenner donose spektakl u beogradsku Arenu za veliko otvaranje TMRW konferencije!
CityMagazine
Pre 40 godina, Monti Pajton nam je dao odgovor na to šta je smisao života, i još uvek ne možemo da se oporavimo
Miloš Dašić
Sa njima četvoricom nema šale, a uvek je smešno
Promo
Vikend preporuke 31.3-2.4.
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖