• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Prisećamo se „sirotinjskih” jela koja su bila na svakoj trpezi u bivšoj Jugoslaviji
Foto: Seriously Low Carb on Unsplash

Prisećamo se „sirotinjskih” jela koja su bila na svakoj trpezi u bivšoj Jugoslaviji

CityMagazine
02.02.2023. 2 min Gourmet

Malo stariji čitaoci sećaju su starinskih jela koja su se spremala u Jugoslaviji. Epitet sirotinjski dobili su jer za pripremu nije potrebno puno namirnica, što je odgovaralo u slučaju udaljenosti do najbliže prodavnice ili skromnog budžeta. Međutim, to što su jeftina, ne znači i da su neukusna. Naprotiv, jela kojih se rado sećamo iz vremena stare Jugoslavije bogatog su ukusa.

Slatki kupus bez mesa

Ovaj zdrav ručak je lagan i pristupačan, a uz to i jednostavan za pripremu. Za bogatiji ukus dodajte kupusu i drugo povrće, proprženi crveni luk, papriku, beli luk, paradajz, te peršun.

Restovan krompir

Proprženom luku doda se skuvani krompir, koji se zatim izgnječi. Zatim se jelo začini mlevenom paprikom, solju i biberom, po ukusu.

Hleb premazan mašću i mlevenom paprikom

Kao što smo napomenuli u uvodu, starije generacije se sećaju ove užine sa radošću, dok je decu danas ona nezamisliva.

Krompir u ljusci

Ništa jednstavnije do krompira kuvanog u ljusci, koji se služio uz sir i paradajz salatu. Ovo jelo je idealno za vrele letnje dane.

Hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šta da pojedete za doručak ili večeru, ovo može biti jedan od predloga.

Pasulj

Ova namirnica bogata je belančevinama, i kalorijski jaka. Sve što vam je još potrebno jesu paprika i luk.

Tost hleb

Ako želite da izbegnete suhomesnate proizvode pune aditiva, za doručak ili večeru pojedite tost uz čašu jogurta.

Čorbast krompir

U propržen luk doda se krompir isečen na kockice, pa se šerpa nalije vodom. Nakon što se prokrčka, doda se paradajz ili paprika u vidu zaprške, i jelo je spremno za služenje.

Bajat hleb sa šećerom i mlekom

Hleb iseckan na komadiće pospe se šećerom i prelije vrelim mlekom. Nažalost, danas je kupovni hleb prepun aditiva.

Peciva od lisnatog testa

Za pripremu vam nije potrebno veliko umeće, a ni previše sastojaka.

Izvor: net.hr

Oznake:

hlebjelajugoslavija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ljubica Komlenić, kuvarica koja se brine o Đokovićevoj ishrani: Evo u čemu je tajna Novakovih proteina
Prethodni

Ljubica Komlenić, kuvarica koja se brine o Đokovićevoj ishrani: Evo u čemu je tajna Novakovih proteina

Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana
Sledeći

Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana

Sledeći
Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana
02.02.2023.

Michelin priznanja za 17 beogradskih restorana

Prethodni
29.01.2023.

Ljubica Komlenić, kuvarica koja se brine o Đokovićevoj ishrani: Evo u čemu je tajna Novakovih proteina

Ljubica Komlenić, kuvarica koja se brine o Đokovićevoj ishrani: Evo u čemu je tajna Novakovih proteina

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    Mladi napravili listu za MMF: Zapamtite ova imena, njihovo vreme tek dolazi
    CityMagazine
    Tymock
    DA SE P(L)OČASTIMO: Poezija je rokenrol, a Tymock ima jedno od najoriginalnijih izdanja godine
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖