Lekari su potvrdili, ovo je najzdraviji sir za nas: Često ga jedemo, i ima ga svuda
Svi vole sir, ali mnogi ga izbacuju iz svoje ishrane zbog visokih količina zasićenih masti.
“Neke namirnice, poput onih s visokom količiinom zasićenih masnoća i natrijuma, mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti”, objašnjava kardiolog Čeng-Han Chen.
“Suprotno tome, biljna ishrana sa visokim udelom vlakana i malo zasićenih masti može biti korisna za zdravlje srca”, dodaje on.
Ali, ipak, postoje dobre vesti za ljubitelje sira.
“Važno je odabrati sir koji nema previše zasićenih masnoća i natrija te ga treba jesti umereno”, tvrdi.
Dr. Čen smatra da je mocarela najbolji izbor za zdravlje srca.
“Dobar je izvor proteina i kalcijuma, i sadrži čak i probiotike koji mogu koristiti zdravlju creva i imunitetu. Sveža mocarela takođe ima manje zasićenih masnoća i natrijuma od ostalih sireva”, naveo je za Parade.
Uviek proverite sir i koliko nutritivne vrednosti ima
U 100 grama mocarele nalazi se 247 kalorija, 19 grama masti, gram ugljikohidrata i 18 grama belančevina. Budući da mocarela ima manje natrijuma i zasićenih masti, bolja je opcija od drugih sireva. Takođe, taj sir je bogat proteinima i koristan je za zdravlje kostiju. Međutim, sadržaj natrijuma varira među mocarelama, stoga svakako proverite koliko ima nutritivne vriednosti pre nego što je kupite.
“Dobro je izbegavati sve sireve sa previše natrijuma jer to može povećati krvni pritisak. Važno je izbegavati ili barem smanjiti konzumaciju prerađenih sireva”, zaključio je doktor.
Osim u siru, proteini se mogu naći u nemasnom mesu, a kalcijum se nalazi u namirnicama kao što su jogurt, pasulj i povrće.