• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
ćevapi
Ćevapi, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Ćevapi: Da li znate koliko vrsta postoji i kako da ih razlikujete?

CityMagazine
08.04.2024. 2 min Gourmet

Taste atlas se često u poslednje vreme bavi hranom ovih prostora a sad su na red došli i ćevapi.

“Uprkos jasnom turskom poreklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Obično se pripremaju od mlevene junetine ili mešavine mlevene junetine sa drugim mesom, poput teletine ili jagnjetine – začinjene mešavinom različitih začina; obično su to beli luk, so, biber, a ponekad i paprika ili ljuta crvena paprika”, objašnjavaju na Taste Atlasu.

Postoje 4 vrste bosanskih ćevapa, a u nastavku vam donosimo opis za svaku pojedinu vrstu.

Sarajevski ćevapi

Ova jedinstvena vrsta ćevapa potiče iz Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski ćevapi. Postoje različita mišljenja o korišćenju mesa za ove ćevape – neki ih rade isključivo s mlevenom junetinom, soli i biberom, dok drugi koriste kombinaciju mlevene junetine i ovčetine.

Sarajevski ćevapi se zadnjih godina uglavnom rade samo s mlevenom junetinom i solju. Nakon što je smesa pripremljena treba je ostaviti u frižideru 48 sati. Zatim se peku na žaru i tradicionalno poslužuju u somunu, sa seckanim crvenim lukom sa strane.

Travnički ćevapi

Ova vrsta ćevapa priprema se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine i jagnjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine.

Hleb, lokalno nazvan pitica, umače se u supu pa se kratko peče na roštilju. Ispečeni ćevapi stavljaju se u piticu, a zatim se posipaju naseckanim lukom. Ovu varijantu ćevapa preporučuje se poslužiti sa jogurtom.

Banjalučki ćevapi

Iako se ostale varijante ćevapa rade u komadima, banjalučki ćevapi se razlikuju od svih ostalih jer se pripremaju kao mesna pločica koja se obično sastoji od četiri ćevapa povezana u niz. Obično se rade samo s mlevenom junetinom, solju i biberom, kao i sarajevski ćevapi, ali ponekad se u smesu dodaju i mlevena teletina i beli luk.

Nakon što su ispečeni banjalučki ćevapi se tradicionalno stavljaju u lepinju, a jelo se poslužuje s puno luka.

Tuzlanski ćevapi

Ova vrsta ćevapa dolazi iz Tuzle. Najčešće se prave od kombinacije mlevene ovčetine, junetine i jagnjetine (najčešće u razmeri 2:1:1), iako se negde pripremaju samo s junetinom. Meso se ručno meša te začini solju i biberom, a preporučljivo je smesu ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili celi dan pre pečenja.

Ovi ćevapi se peku na nauljenom roštilju, a kad su gotovi, obično se još jednom začine biberom. Tuzlanski ćevapi poslužuju se u tzv. lepini (bez nj), koja se prethodno potopi u bujon od goveđih kostiju zvanu poliv. Mladi luk ili sitno naseckani crveni luk tradicionalni su prilog.

Oznake:

ćevapi

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo
Prethodni

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo

sir
Sledeći

Lekari su potvrdili, ovo je najzdraviji sir za nas: Često ga jedemo, i ima ga svuda

Sledeći
sir
09.04.2024.

Lekari su potvrdili, ovo je najzdraviji sir za nas: Često ga jedemo, i ima ga svuda

Prethodni
07.04.2024.

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo

Ovakvu sarmu sigurno niste jeli: Isprobajte novi recept i od sada ćete samo ovako spremati vaše omiljeno jelo

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine
    predator divljina
    Specijalna projekcija filma „Predator: Divljina“ 5. novembra
    CityMagazine
    Crna svadba
    Pogledali smo drugu sezonu serije “Crna svadba” i dobili smo sve, sem onoga što smo želeli
    CityMagazine
    superpaun
    Indie rock bend Superpaun objavio album prvenac „Ti si heroj“: Pravedni borac protiv nepravedne svakodnevice
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖