Oblande ili oblatne? Jednu od ove dve reči prvi put čujete, a evo kako je ispravno
Da li vaše bake kao nezaobilazan slavski kolač prave oblande ili oblatne?
Naš narod ima taj zanimljiv talenat da pozajmljenice koje su se odomaćile u našim krajevima izgovaraju na samo njima logičan način. Tako nastade misterija oko oblandi, pardon, oblatni i vreme je da je za sva vremena razrešimo.
Oblande su jedan od omiljenih poslastica kada su kolači u pitanju i tu nema rasprave. Međutim, ono što jeste problematično je njihovo ime, pa se nedavno na Redditu povela prava polemika da li se pravilno kaže oblande ili oblatne.
“Kako vi nazivate ovaj slatkiš? Ja sam iz Novog Sada i u životu nisam čuo nekog da to neko nazove oblanda, a da nije na internetu”, upitao je jedan mladić i otvorio Pandorinu kutiju.
– Prvi put u životu čujem izraz oblatna – napisao je jedan od korisnika sa Redita, a onda je usledila salva komentara tipa “kako je to moguće, pa mi je samo tako zovemo”.
“Baba i deda su uvek govorili oblatne, bio sam ubeđen da tako govori većina”, “U Posavini se kaze oblatna, ali sam čuo da ljudi koji su se doselili u Posavinu iz drugih područja koriste oblanda”, Ja sam iz Srema i znam da se piše oblande (realno piše na pakovanju kad kupuješ) al u životu nisam čuo nekog da kaže oblaNDe. Just a Vojvođani thing”.
Ispostavilo se da se oblatne jedu isključivo u Vojvodini, dok u ostalim delovima Srbije, oblande. Zašto oblatne? U Vojvodini su reč preuzeli iz nemačkog jezika, koja je izvorno latinska “oblata”, što znači: 1. Tanka pločica od neuskislog pšeničnog brašna koja služi kao omot radi lakšeg gutanja lekova u prašku;
2. Tanka kora od testa za pravljenje kolača;
3. Kolač od tanke kore (lat.)
A onda su joj Vojvođani dodali slovo n, po istom sistemu kao “vazna” i “karnišna”.
Iako ih različito zovemo, svi ih podjedanko volimo. Zato izvolite jedan sjajan recept za ukusne oblande!
Kinder oblande
POTREBNO JE:
700 g šećera,
2 dl vode,
375 g margarina,
400 g mleka u prahu,
100 g čokolade,
1 pakovanje većih oblandi.
PRIPREMA:
U posudu stavite šećer i vodu. Kuvajte dok ne postane gusto, pa dodajte margarin da se istopi. Skinite sa vatre i dodajte mleko u prahu. Umutite dobro mikserom i masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu. Jedan list oblande filujte tamnim filom, pa drugi svetlim i tako naizmenično. Poslednji list oblande nemojte filovati. Ostavite kolač da se hladi i pritisnite ga nečim odozgo. Ohlađene oblande isecite na štanglice i poslužite.
Prijatno!
Naslovna fotografija: Shutterstock