Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Oblande ili oblatne? Jednu od ove dve reči prvi put čujete, a evo kako je ispravno

AUTOR: Ivana Milošević 19 Aug, 2022
Oblande ili oblatne? Jednu od ove dve reči prvi put čujete, a evo kako je ispravno

Da li vaše bake kao nezaobilazan slavski kolač prave oblande ili oblatne?

Naš narod ima taj zanimljiv talenat da pozajmljenice koje su se odomaćile u našim krajevima izgovaraju na samo njima logičan način. Tako nastade misterija oko oblandi, pardon, oblatni i vreme je da je za sva vremena razrešimo.

Oblande su jedan od omiljenih poslastica kada su kolači u pitanju i tu nema rasprave. Međutim, ono što jeste problematično je njihovo ime, pa se nedavno na Redditu povela prava polemika da li se pravilno kaže oblande ili oblatne.

“Kako vi nazivate ovaj slatkiš? Ja sam iz Novog Sada i u životu nisam čuo nekog da to neko nazove oblanda, a da nije na internetu”, upitao je jedan mladić i otvorio Pandorinu kutiju.

– Prvi put u životu čujem izraz oblatna – napisao je jedan od korisnika sa Redita, a onda je usledila salva komentara tipa “kako je to moguće, pa mi je samo tako zovemo”.

“Baba i deda su uvek govorili oblatne, bio sam ubeđen da tako govori većina”, “U Posavini se kaze oblatna, ali sam čuo da ljudi koji su se doselili u Posavinu iz drugih područja koriste oblanda”, Ja sam iz Srema i znam da se piše oblande (realno piše na pakovanju kad kupuješ) al u životu nisam čuo nekog da kaže oblaNDe. Just a Vojvođani thing”.

Ispostavilo se da se oblatne jedu isključivo u Vojvodini, dok u ostalim delovima Srbije, oblande. Zašto oblatne? U Vojvodini su reč preuzeli iz nemačkog jezika, koja je izvorno latinska “oblata”, što znači: 1. Tanka pločica od neuskislog pšeničnog brašna koja služi kao omot radi lakšeg gutanja lekova u prašku;

2. Tanka kora od testa za pravljenje kolača;

3. Kolač od tanke kore (lat.)

A onda su joj Vojvođani dodali slovo n, po istom sistemu kao “vazna” i “karnišna”.

Iako ih različito zovemo, svi ih podjedanko volimo. Zato izvolite jedan sjajan recept za ukusne oblande!

Kinder oblande

POTREBNO JE:
700 g šećera,
2 dl vode,
375 g margarina,
400 g mleka u prahu,
100 g čokolade,
1 pakovanje većih oblandi.

PRIPREMA:
U posudu stavite šećer i vodu. Kuvajte dok ne postane gusto, pa dodajte margarin da se istopi. Skinite sa vatre i dodajte mleko u prahu. Umutite dobro mikserom i masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu. Jedan list oblande filujte tamnim filom, pa drugi svetlim i tako naizmenično. Poslednji list oblande nemojte filovati. Ostavite kolač da se hladi i pritisnite ga nečim odozgo. Ohlađene oblande isecite na štanglice i poslužite.

Prijatno!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Zašto ponekad osetimo i čujemo krckanje u kolenima kad se saginjemo i da li je to normalno?

Da li ponekad čujete krckanje svojih kolena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete ili trčite? Saznajte u narednim redovima…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…