• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Oblande ili oblatne? Jednu od ove dve reči prvi put čujete, a evo kako je ispravno

Oblande ili oblatne? Jednu od ove dve reči prvi put čujete, a evo kako je ispravno

Ivana Milošević
19.08.2022. 2 min Gourmet

Da li vaše bake kao nezaobilazan slavski kolač prave oblande ili oblatne?

Naš narod ima taj zanimljiv talenat da pozajmljenice koje su se odomaćile u našim krajevima izgovaraju na samo njima logičan način. Tako nastade misterija oko oblandi, pardon, oblatni i vreme je da je za sva vremena razrešimo.

Oblande su jedan od omiljenih poslastica kada su kolači u pitanju i tu nema rasprave. Međutim, ono što jeste problematično je njihovo ime, pa se nedavno na Redditu povela prava polemika da li se pravilno kaže oblande ili oblatne.

View this post on Instagram

A post shared by CooKing With Lara (@larisa_stajic)

“Kako vi nazivate ovaj slatkiš? Ja sam iz Novog Sada i u životu nisam čuo nekog da to neko nazove oblanda, a da nije na internetu”, upitao je jedan mladić i otvorio Pandorinu kutiju.

– Prvi put u životu čujem izraz oblatna – napisao je jedan od korisnika sa Redita, a onda je usledila salva komentara tipa “kako je to moguće, pa mi je samo tako zovemo”.

“Baba i deda su uvek govorili oblatne, bio sam ubeđen da tako govori većina”, “U Posavini se kaze oblatna, ali sam čuo da ljudi koji su se doselili u Posavinu iz drugih područja koriste oblanda”, Ja sam iz Srema i znam da se piše oblande (realno piše na pakovanju kad kupuješ) al u životu nisam čuo nekog da kaže oblaNDe. Just a Vojvođani thing”.

Ispostavilo se da se oblatne jedu isključivo u Vojvodini, dok u ostalim delovima Srbije, oblande. Zašto oblatne? U Vojvodini su reč preuzeli iz nemačkog jezika, koja je izvorno latinska “oblata”, što znači: 1. Tanka pločica od neuskislog pšeničnog brašna koja služi kao omot radi lakšeg gutanja lekova u prašku;

2. Tanka kora od testa za pravljenje kolača;

3. Kolač od tanke kore (lat.)

A onda su joj Vojvođani dodali slovo n, po istom sistemu kao “vazna” i “karnišna”.

Iako ih različito zovemo, svi ih podjedanko volimo. Zato izvolite jedan sjajan recept za ukusne oblande!

Kinder oblande

POTREBNO JE:
700 g šećera,
2 dl vode,
375 g margarina,
400 g mleka u prahu,
100 g čokolade,
1 pakovanje većih oblandi.

PRIPREMA:
U posudu stavite šećer i vodu. Kuvajte dok ne postane gusto, pa dodajte margarin da se istopi. Skinite sa vatre i dodajte mleko u prahu. Umutite dobro mikserom i masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu. Jedan list oblande filujte tamnim filom, pa drugi svetlim i tako naizmenično. Poslednji list oblande nemojte filovati. Ostavite kolač da se hladi i pritisnite ga nečim odozgo. Ohlađene oblande isecite na štanglice i poslužite.

Prijatno!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

oblande

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?
Prethodni

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala
Sledeći

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Sledeći
Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala
23.08.2022.

Septembar u znaku dobre hrane, vina i karnevala

Prethodni
18.08.2022.

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?

Da li meso pre pečenja treba da odstoji na sobnoj temperaturi?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Deca Loših Muzičara
    DA SE P(L)OČASTIMO: Deca Loših Muzičara i Bolesna Štenad šamaraju nas rokenrolom na novim albumima
    Miloš Dašić
    beograd
    „Doviđenja iz Beograda, iz Jugoslavije“: Pre 40 godina, ceo svet je čuo pesmu koja se i danas voli i peva na studentskim protestima
    CityMagazine
    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖